VLADIN IZVOR: DUG POŽEŠKE ŽUPANIJE BITNO MANJI NEGO TO TVRDI RONKO

VLADIN IZVOR: DUG POŽEŠKE ŽUPANIJE BITNO MANJI NEGO TO TVRDI RONKO

hina_logo

ZAGREB,  3. kolovoza  (Hina) –  Iz Banskih dvora poručili su danas da ne mogu komentirati nalaze do kojih je Državna revizija došla u Požeško-slavonskoj županiji, jer ih nisu ni dobili.
No, neslužbeni izvor iz Vlade kaže da brojke koje je o zaduženosti županije iznio SDP-ov župan Zdravko Ronko nisu ni približno tako dramatične.

Macek1Naime, taj izvor tvrdi da ukupne obveze županije iznose 57 milijuna kuna, a ne više od 170 milijuna koliko tvrdi Ronko.
Kaže i da je najveći dio jamstava izdan u mandatu Vlade Ivice Račana, da je u to vrijeme izmijenjen zakon, pa su se lokalne jedinice mogle zadužiti bez Vladine suglasnosti, odnosno tek uz obvezu da Vladu obavijeste o zaduživanju.
U Račanovo je vrijeme, kaže Vladin izvor, izdano i jamstvo od 24 milijuna kuna za županijsku upravu za ceste, što je, navodno i dovelo do blokade županije.
Taj je kredit, doznaje se, Slavonska banka, spremna riješiti.
Inače, prema neslužbenim podacima Ministarstvo financija u prvom polugodištu ove godine izravno je školstvu, zdravstvu i socijali te županije doznačila 8,9 milijuna kuna.
U Vladi drže da se cijela priča oko Požeško-slavonske županije i njezina duga mogla riješiti s tek nekoliko milijuna kuna, samo da je Ronko, umjesto dramatiziranja, sjeo za stol s kreditorima.
Ronko i SDP trebali bi se osloboditi politikanstva, te pokušati zajedno sa središnjom vlasti riješiti probleme županije, smatra izvor iz Banskih dvora.

Mesić poziva Vladu da uplati 80 milijuna kuna pomoći Požeškoj županiji

101Nakon što je nalaz državne revizije potvrdio ono što se odavno znalo, da Požeško-slavonska županija grca u dugu od 278 milijuna kuna, reagirao je i predsjednik Stipe Mesić. Kako su nam potvrdili u Uredu predsjednika, Mesić je poslao pismo premijeru Sanaderu u kojem je od Vlade zatražio hitno ubrizgavanje 80 milijuna kuna jednokratne pomoći na račun skrahirane županije. Dakako, Stipe je zatražio i da ga se obavezno izvijesti što je učinjeno po tom pitanju.
Vlada ni danas nije obznanila hoće li i s kolikim iznosom pomoći sanaciji županije. Banski dvori još uvijek samo pokušavaju umanjiti golemu brojku, tvrdeći da dug iznosi 57 milijuna. Požeško-slavonski župan Zdravko Ronko, koji je jučer zatražio 120 milijuna hitne državne pomoći, nipošto ne bi odbio ni Mesićev prijedlog od 80 milijuna.