Vojna obveza: Sindikat podupire Rončevića

Vojna obveza: Sindikat podupire Rončevića

Jutarnji_b3-logo-noviZAGREB – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske podržao je najavu ministra obrane Berislava Rončevića da će Vlada preispitati postojeći sustav vojne obveze, i to zbog načina na koji se angažiraju civilni ročnici.
Naime, u Sindikatu tvrde da su civilni ročnici postali ozbiljna prepreka za privremeno i stalno zapošljavanje ne samo u državnim tijelima nego i nevladinim organizacijama koje ih novače čak i preko oglasa. Sindikalci upozoravaju da u 89 vrsta pravnih osoba civilni vojni rok danas služi čak 8760 civilnih ročnika, od kojih mnogi i u državnim tijelima.
A civilni ročnici u državnim tijelima obavljaju najrazličitije poslove poput udaranja pečata u radne knjižice u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje do unosa podataka u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u uredima državne uprave te poslova prevođenja u ministarstvima. Zanimljivo je i da je u Odjelu za civilno služenje vojnog roka pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi svega dvoje stalno zaposlenih te šest do deset civilnih ročnika koji se izmjenjuju.
Nedavno je i HHO objavio oglas kojim je tražio osobe za civilno služenje vojnog roka, i to informatičare, pravnike, socijalne radnike i politologe.
– U situaciji u kojoj je samo u sustavu obrane prošle godine više od 1000 državnih službenika i namještenika ostalo bez posla neprihvatljivo je da dio poslova državne uprave obavljaju civilni ročnici.
Takvim angažiranjem civilni su ročnici postali nelojalna konkurencija na tržištu rada i jedan od razloga što se ne zapošljavaju nezaposleni ili barem privremeno raspoređuju službenici na raspolaganju čak ni ondje gdje ima mogućnosti za zapošljavanje na određeno vrijeme, tvrde u Sindikatu.

Pišu: H, G. Galović