Vojnicima hrana skuplja i lošija

Vojnicima hrana skuplja i lošija

Iako u "Pleteru" tvrde da se pridržavaju normativa, vojnici se žale i na kvalitetu i na količinu hrane
Iako u “Pleteru” tvrde da se pridržavaju normativa, vojnici se žale i na kvalitetu i na količinu hrane

NAKON ŠTO JE DRŽAVNO TRGOVAČKO DRUŠTVO “PLETER” PREUZELO VOJNO UGOSTITELJSTVO VOJNICI NEZADOVOLJNI KANTINAMA
Podigli smo cijene naših usluga za 22 posto, jer moramo platiti PDV, objasnio nam je jučer direktor “Pletera” Denis Skubic, koji odbacuje bilo kakve kritike na račun kvalitete hrane koju spremaju za vojnike

novilist_logoZAGREB – Cijene u vojnim kantinama povećale su se od kada je ugostiteljstvo vojnog sustava preuzelo državno trgovačko društvo “Pleter”. Požalili su nam se na to profesionalni vojnici iz nekoliko vojarni i drugih vojnih objekata, dodajući kako se istovremeno i srozala kvaliteta hrane, a i porcije što ih dobivaju za ručak puno su manje.
– Točno od onog dana kada je “Pleter” preuzeo našu kantinu primjećuje se pad kvalitete. Hrana je toliko neukusna da je veliki broj vojnika ne želi uopće više jesti. Zato se puno hrane i baca, tvrde vojnici, kojima smeta što ih se zaduživanjem bonova za kantine s imenom i prezimenom prisiljava da jedu u vojarnama.

Kava 2 kune skuplja

I dok su doručak, ručak i večera za pojedinog vojnika ranije vojni proračun koštali 25 kuna, sada se za samo jedan obrok plaća 35 kuna. Kava koju vojnici u kantinama i restoranima moraju sami plaćati poskupjela je s pet na sedam kuna, dok se sokovi prodaju po maloprodajnim cijenama. Ta poskupljenja uvedena su od početka ove godine kada je “Pleter” dobio na korištenje sve objekte Uprave za gospodarenje nekretninama MORH-a.
Osnivanjem “Pletera” trebao se riješiti dio problema prekobrojnih službenika i namještenika u vojnom sustavu i rasteretiti vojni proračun, što je, naizgled, i učinjeno. No, u MORH-u su kantine, budući da su bile registrirane kao uslužna djelatnost bile oslobođene plaćanja PDV-a, dok je “Pleter” registriran za pružanje ugostiteljskih usluga, i kao takav obveznik je u sustavu PDV-a.
– Podigli smo cijene naših usluga za 22 posto, jer moramo platiti PDV, objasnio nam je jučer direktor “Pletera” Denis Skubic koji odbacuje bilo kakve kritike na račun kvalitete hrane što se sprema za vojnike. I dok vojnici tvrde kako im se čini da se ručkovi u posljednje vrijeme, od dolaska “Pletera”, pripremaju od ostataka hrane u vojničkim skladištima, kako bi ih se što prije ispraznilo, Skubic ističe da su zadržani svi vojni normativi što su ih propisale Oružane snage RH.
Vojnici i dalje mogu birati između dva menija, doznajemo iz “Pletera”, a nadležni vjeruju kako je riječ o optužbama iz krugova bivših vojnih kuhara koji su ponekad spremali i jela po želji vojnicima, što sada više nije slučaj.
Za sada su promjene u kvaliteti prehrane i cijeni ostalih proizvoda što se mogu kupiti u kantinama osjetili vojnici u Zagrebu i okolici jer “Pleter” još nije preuzeo vojne objekte u Dalmaciji.
Iz MORH-a nam je potvrđeno da je povećanje cijena u kantinama rezultat obveze “Pletera” da plaća PDV, no, kažu, riječ je o tek minimalno višim cijenama kave i sokova.
Bivši ministar obrane Jozo Radoš (HNS) ocjenjuje kako s izdvajanjem civilnog osoblja iz vojnog sustava očito još uvijek postoje velike teškoće jer zapravo nema dovoljno odlučnosti da se to pitanje riješi.

Prekobrojni na vojnom proračunu

– Plan izdvajanja civilnog osoblja lani je realiziran u vrlo niskom postotku, pa se tako 2.000 prekobrojnih djelatnika još uvijek nalazi na vojnom proračunu jer nitko ne želi preuzeti odgovornost, komentira Radoš, tvrdeći kako se osnivanjem “Pletera” ništa nije postiglo jer je riječ o tvrtki koja je na državnom proračunu. Tako nije postignuto željeno smanjenje državne uprave, a kako “Pleter” nije tržišno konkurentan može samovoljno povećati cijene svojih usluga. Radoš smatra kako bi vojne katnine i ostala uslužna djelatnost trebali biti otvoreni tržištu i javnim natječajima. – Neka se subvencioniraju cijene za vojnike, ali se i to mora raditi kroz tržišne odnose, zaključuje Radoš zamjerajući Vladi i ministru obrane neodlučnost u rješavanju tog problema.
HSP-ovac Pero Kovačević svjestan je da sve vojske imaju vojne ustanove kao što je “Pleter”, ali cijene njihovih usluga, budući da su pod okriljem države, nisu tržišne.
– Ništa me više ne čudi što se tiče stanja u HV-u, komentira Kovačević, upozoravajući kako reforme u vojnom sustavu još nisu napravljene, već je samo donijet “Dugoročni plan razvoja”, koji je po njegovom mišljenju samo mrtvo slovo na papiru. – U našoj je vojsci sve prepušteno stihiji što nas u HSP-u ne čudi jer stalnu upozoravamo na katastrofalno stanje u obrambenom sustavu, naglašava Kovačević, podsjećajući kako je hrvatski vojni proračun još daleko od željenih 50 posto izdvajanja za plaće i materijalne potrebe, a 50 posto za obnovu naoružanja.

“Pleter” za okretanje želuca

NL_osvrtKoliko je beskoristan, šupalj i mutan sporazum s kojim su restorani zajedno s kuharicama, konobaricama, čistačicama i ostalim pratećim osobljem izdvojeni iz MORH-a, odnosno kojim je osnovano trgovačko društvo “Pleter”, dokazuje se ovih dana kada su nove, veće cijene u vojnim kantinama i pad kvalitete prehrane dozlogrdili vojnicima toliko da su se odlučili požaliti javnosti. Da je “Pleter” zapravo samo bacanjem magle u oči i kuhar180prebacivanje troškova s jednog dijela državnog proračuna na drugi šuškalo su se još uoči njegovog osnivanja, a sada su to na vlastitoj koži i novčanicima osjetili hrvatski vojnici kojima i onako standard nije zavidan. U skladu je pak s NATO-standardima postojanje državnih ustanova što “servisiraju” one vojne, no vrlo su NATO-nestandardne plaće domaćih bojovnika, ali i službenika preostalih na radu u vojarnama i vojnim učilištima.
Zato samo skok cijene kave s 5 na 7 kuna predstavlja za njih dodatno opterećenje kućog budžeta, bez obzira što čelni čovjek obrambenog sustava tvrdi kako je riječ o minimalnom povećanju. Možda će mu kao nešto značajnije povećanje izgledati računica po kojoj obrok vojnika sada stoji 35 kuna, dok su se do ere “Pletera” za 25 kuna u vojnom restoranu mogla spremiti čak tri jela. Vojnici u zadnje vrijeme uglavnom okreću očima jer im se od gableca na poslu okreće i želudac, bez obzira što dio njih još uvijek u sjećanju ima ratna vremena i “američke vojne kekse”. I kako će se s takvim razmišljanjem stavovima i sporazumima koji dolaze iz vojno-političkog vrha i kada uspjeti “isposlovati” povećanje vojnog budžeta s 1,6 na 2 posto, koliko po svojim standardima traži NATO, te s tim istim standardima uskladiti raspodjelu vojno-proračunskih sredstava na 50:50, a ne trošiti čak 75 posto na plaće i materijalne potrebe.
Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ