Vozaju vas na šalteru? Prijavite ih!

IME I PREZIME
Vozaju vas na šalteru? Prijavite ih!

salter_sd080912

(SLOBODNA DALMACIJA, 8. rujna 2012.) Javni će službenici od listopada na reveru nositi pločice s imenom i prezimenom i oznakom radnog mjesta na koje su raspoređeni. To znači da će građani svakog tko im ne pruži uslugu kakva se od njega kao državnog zaposlenika očekuje, moći prijaviti nadređenima.

SD_logo240Na taj bi se način potaknulo službenike da budu odgovorniji u radu sa strankama i da svatko odgovara za svoj djelokrug posla, a ne da se nemar, površnost i neznanje pripisuju tamo nekim birokratima, koji su zajednički nazivnik za loš odnos države spram građana.

– Riječ je o prvoj fazi projekta “Jačanje povjerenja građana u državnu službu”, a koji provodi Odjel za etička pitanja unutar Ministarstva – kazao nam je ministar uprave Arsen Bauk.
Osim pločica s imenom i prezimenom, na šalterima će biti i naljepnice na kojima će biti objašnjeno kako uputiti prijavu ako je službenik bio neljubazan, odugovlačio s poslom ili radio mimo zakona. Isto će pisati i u brošurama koje će biti na šalterima.

Tako rade i drugi

– Ovakvo što već funkcionira uspješno u nekoliko zemalja, pa smo i mi odlučili uvesti takvu praksu – kaže Bauk. No, kako se u nas uvođenje reda ama baš uvijek dočekuje na nož, iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika poručuju ministru Bauku “da će radnici na šalterima okačiti pločice s imenom i prezimenom tek kad i oni za nerad, samovolju ili nezakonito postupanje budu mogli prijaviti svoje nadređene”.

Sindikat tako traži otvaranje posebnog poštanskog pretinca za pritužbe službenika protiv šefova i državnih dužnosnika koji “od njih traže nezakonito, neprofesionalno i neetično postupanje u obavljanju državne službe i predlaže da pritužbe na rad rukovoditelja i dužnosnika razmatra posebna komisija”. U sastavu komisije, traže sindikalisti, bili bi i predstavnici zaposlenika, a koji će podnositeljima pritužbi – zviždačima iz redova službenika – jamčiti anonimnost i zaštitu od progona nadređenih.

Iz SDLSN-a upozoravaju ministra Bauka da građane češće od eventualnog nekorektnog, neprofesionalnog i nezakonitog obnašanja službe iritira loša organizacija rada, koja je krivac njihovoj frustraciji zbog stajanja u redovima ili činjenice da moraju ishoditi potvrdu o stanju koje je poznato državnom tijelu od kojeg ju traže ili ju državno tijelo može samo pribaviti.

– Zato ovu mjeru smatramo nedovoljno promišljenom jer se odgovornost za rad i učinkovitost državne uprave prebacuje s organizacijske razine na razinu izvršitelja – kažu iz SDLSN-a.

Pločice smo do sada viđali samo u privatnom sektoru: najčešće u velikim trgovinama, a zakonom propisani kodeks ponašanja obuhvaćao je tek državne službe. Sada će se isto primijeniti i na javne službenike donošenjem Zakona o etici u državnoj i javnoj službi. Dakle, ubuduće, kad vas budu kao malog Muju vozali od ureda do ureda ili vam tražili mito, prijavite lijepo “Petra Petrovića” nadležnima, pa istjerajte pravdu na čistac. Samo tako ćemo naprijed. SAŠA LJUBIČIĆ