Vukelić: djelatnim vojnim osobama prosječno 10 do 12 posto veće plaće

Vukelić: djelatnim vojnim osobama prosječno 10 do 12 posto veće plaće

ZAGREB, 24. travnja 2008. (Hina) – Ministar obrane Branko Vukelić potvrdio je danas da će oko 17.200 djelatnih vojnih osoba od svibnja, odnosno lipnja imati prosječno 10 do 12 posto veće plaće.

hina_print_logoVlada je prošli tjedan na zatvorenom dijelu sjednice donijela novu Uredbu o koeficijentima za djelatne vojne osobe koja im nosi povećanje plaća u prosjeku 10 do 12 posto, izjavio je Vukelić novinarima u Banskim dvorima.

Napominje da je to povećanje u skladu i s dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga, te u skladu i s dogovorom s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i Vladom, odnosno premijerom Ivom Sanaderom.

vukelic220Povećanje plaća djelatnim vojnim osobama ministar Vukelić objašnjava željom da se zaustavi negativan trend da se sve manje ljudi odlučuje ući u vojsku.

Povećanje plaća je prije svega želja da radno mjesto profesionalnog vojnika bude što atraktivnije za mladog stručnog, sposobnog čovjeka koji svoju profesiju i karijeru želi vidjeti u vojsci“, kazao je Vukelić.

Uredba stupa na snagu 1. svibnja, pa će djelatne vojne osobe u lipnju dobiti plaće veće u prosjeku 10 do 12 posto.

Najviše će plaće, ističe Vukelić, rasti običnom vojniku, 18 posto, najvišem dočasničkom činu, časničkom namjesniku 20 posto, te poručniku, najnižem časničkom činu, 25 posto.

Želja nam je da one koji su najviše vojsci potrebni i imaju najodgovornije zadaće motiviramo da dođu u vojsku, ponovio je Vukelić.

Koeficijenti su promijenjeni svim djelatnim vojnim osobama, od vojnika, dočasnika i časnika do najviših činova, a riječ je o oko 17.200 djelatnih vojnih osoba, kazao je Vukelić

Promjena koeficijenata znači da će za plaće djelatnih vojnih osoba godišnje trebati dodatnih oko 300 milijuna kuna, kazao je ministar, dodajući da su sredstva za povećanje u ovoj godini već predviđena u proračunu MORH-a.

Nova Uredba o vrijednosti koeficijenata osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe objavljena je u Narodnim novinama (broj 46), a raspon koeficijenata je od 1,20 za običnog vojnika (do sada 1,00), do najviše 5,50 (do sada 5,00) koliko je koeficijent za čin generala zbora (admirala).