VUKOVAR JUČER, DANAS, SUTRA Država ustrajna u ovrhama plaća državnih službenika

VUKOVAR JUČER, DANAS, SUTRA Država ustrajna u ovrhama plaća državnih službenika

SDLSN na dan sjećanja na Vukovarsku tragediju podsjeća odgovorne u Vladi RH, ali i predsjedničke kandidate koji ovih dana hodočaste u Vukovar, da za neke žitelje hrvatskog Podunavlja stradanje nije prestalo, samo što ovoga puta to nije od ruke četničkih okupatora, već vlastite države

podunavlje_ovrhe181109

(SDLSN, 18. studenoga 2009.) Službenici Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije drugu godinu za redom obljetnicu pada Vukovara provode u strahu od ovrha plaća kojima im prijeti Državno odvjetništvo, obilježavajući tako na svoj način ovogodišnji slogan prisjećanja na žrtvu grada mučenika “Vukovar jučer, danas, sutra”, želeći im valjda poručiti kako “sutra” za njih znači mračnu budućnost.

sdlsn_www220Tako je Državno odvjetništvo jednoj od službenica poslalo tužbu kojom se od nje traži povrat 50.541,53 kune, uvećano za zakonske zatezne kamate, što u konačnici iznosi 113.154,55 kuna, uvećano za trošak sastavljanja tužbe od 2.500 kuna.
Drugog službenika odvjetništvo je pozvalo na podmirenje duga od 103.052,86 kuna pod prijetnjom ovrhe.
Radi se o službenicima koji su sudskim putem ostvarili pravo na uvećanje plaće od 50% zbog rada na području od posebne državne skrbi za razdoblje od veljače 1998. do srpnja 2000. godine utemeljeno na stajalištu Vrhovnog suda da im naknada pripada bez obzira što u tom razdoblju Vlada još nije razvrstala hrvatsko Podunavlje u jednu od skupina područja posebne državne skrbi.
Nakon što je Vrhovni sud promijenio svoje stajalište Državno odvjetništvo je brže-bolje krenulo u akciju i zatražilo reviziju sudskih postupaka te u konačnici povrat dosuđenih iznosa uvećanih za zakonske zatezne kamate.
Međutim, iako je Državno odvjetništvo po saznanju činjenica koje su razlog za reviziju moglo pokrenuti postupak povrata dosuđenog uvećanja plaće u svim slučajevima koji su utemeljeni na prvotnom stajalištu Vrhovnog suda, ono to nije učinilo, već je selektivno zatražilo povrat sredstava samo od nekih državnih službenika, uključujući i umirovljenog Petra Lapoša kojem je država htjela oduzeti 500 od 1.500 kuna mirovine, ali mu je ovrha mirovine odgođena zbog maligne bolesti supruge.

podunavlje_lapos

Službenici kojima je Vrhovni sud svojim stajalištem omogućio isplatu uvećanja plaće za rad na području posebne državne skrbi, a zatim ga svojim novim stajalištem osporio, dosuđeni novac utrošili su za poboljšanje životnih i materijalnih uvjeta po povratku na okupirana područja, a povrat tog novca uvećan za kamate za njih bi značio cjeloživotnu zaduženost i financijsko opterećenje koje bi ugrozilo egzistenciju njihovih obitelji.
Sindikat je u više navrata od Vlade, uključujući i tadašnju potpredsjednicu Jadranku Kosor, ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića tražio zaustavljanje postupaka protuovrhe od strane Državnog odvjetništva, na način da se Republika Hrvatska odrekne ovih sramotnih i nemoralnih potraživanja, ali to dosad nije urodilo plodom.
Stoga SDLSN na dan sjećanja na Vukovarsku tragediju podsjeća odgovorne u Vladi RH, ali i predsjedničke kandidate koji ovih dana hodočaste u Vukovar, da za neke žitelje hrvatskog Podunavlja stradanje nije prestalo, samo što ovoga puta to nije od ruke četničkih okupatora, već vlastite države.

Pročitajte još…