VUKOVAR: Suci, službenici i namještenici Općinskog suda nude ministrici pravosuđa nagodbu

VUKOVAR: Suci, službenici i namještenici Općinskog suda nude ministrici pravosuđa nagodbu

vukovar(SDLSN, 8. ožujka) Suci i službenici Općinskog suda u Vukovaru, njih 50-tak, ponudili su putem punomoćnika ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt “zadnju ponudu za sklapanje nagodbe” u predmetu ostvarivanja zakonskog prava na isplatu uvećanja plaće za 50%, propisano Zakonom o područjima od posebne državne skrbi.

Zakonom o područjima od posebne državne skrbi.

U dopisu se navodi kako je ovaj predmet delegiran Općinskom sudu u Osijeku, koji je donio nakaradnu i nezakonitu presudu i tužiteljima priznao naknadu za samo 8 dana, iako im naknada pripada za višegodišnje razdoblje. Zbog toga se ovaj predmet po izjavljenoj reviziji nalazi na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

OzboltPunomoćnik sudaca i državnih službenika i namještenika pozdravlja izjavu ministrice Škare-Ožbolt da država ne treba biti “bjesomučni parničar“, izrečenu prigodom njezina susreta s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i njezinu spremnost na postizanje izvansudske nagodbe, podsjetivši kako bi u slučaju presude o isplati glavnice od 1.500.000,00 kuna ukupno zbrojene kamate daleko nadmašile ovaj iznos. Zato se ministrici predlaže da naloži Državnom odvjetništvu RH prihvaćanje ponuđene nagodbe temeljem koje se ne bi potraživale kamate.

Postavlja se i pitanje kako je moguće da u istoj vladi ministar zdravstva svim bolnicama i domovima zdravlja isplati povećanje plaće od 50% mjesečno, a ministrica pravosuđa sucima, službenicima i namještenicima odbija isplatiti ono što im po Zakonu pripada.

Stoga se postavlja pitanje jednakosti građana pred Ustavom i ukazuje da su oštećeni spremni, ukoliko bi se i Ustavni sud rukovodio dnevnopolitičkim potrebama, pa kojim slučajem ustavnu tužbu odbio, spremni zaštitu svojih prava zatražiti pred Europskim sudom za ljudska prava u Strassbourgu.

Po isteku 10 dana od ponuđene nagodbe punomoćnika sudaca, službenika i namještenika ponuda će se dostaviti Sindikatu radi potpore njihovom zakonitom potraživanju.

Tako je nakon što je Sindikat prošloga tjedna izvijestio predsjednika Vrhovnog suda Ivicu Crnića o neujednačenoj sudskoj praksi diljem RH pri donošenju presuda u slučajevima potraživanja materijalnih prava iz kolektivnog ugovora, vrhovni sud dobio još jednu potvrdu da nešto ne štima u hrvatskom pravosuđu. Hoće li to biti dovoljno da se nešto promijeni?

Opcinski_sud_Vukovar1

Opcinski_sud_Vukovar2

Opcinski_sud_Vukovar3