VUKOVAR Vrhovni sud različitim presudama ogorčio službenike

VUKOVAR Vrhovni sud različitim presudama ogorčio službenike
Dali pa uzeli milijun i pol kuna

vl_logoUmjesto da ujednači sudsku praksu, Vrhovni sud svojim je dvjema presudama pedesetak državnih službenika iz Iloka i Vukovara doveo u apsurdnu situaciju.
Prvo su sudski utjerali svoj dug od države, a sada će ga, pak, protuovrhom morati vratiti!

Odluka iz 2004.
Na temelju odluke Vrhovnog suda iz 2004. godine 50-tak je državnih službenika tražilo i dobilo zakonsku 50-postotnu naknadu za uvećanja plaće zbog rada na području posebne državne skrbi. Vrhovni sud je, naime, ustvrdio da je Podunavlje područje posebne državne skrbi i u vrijeme dok ga Vlada nije razvrstala takvim jer to proistječe iz odredaba Zakona o područjima posebne državne skrbi, objašnjava Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.
vsrh_sudacShodno tomu, vukovarski je Županijski sud dosudio da država svojim službenicima ima isplatiti ukupno nešto više od 1,1 milijun kuna, plus gotovo pola milijuna na ime zateznih kamata i parničnih troškova.
Službenici tužitelji dobili su po 30-tak do 70-tak tisuća kuna. Međutim, vrhovni sud 2006. godine ocjenjuje pravno relevantnim to što je Vlada RH propustila razvrstati Podunavlje u područje posebne državne skrbi od 1998. do 2000. godine i time dopušta reviziju prijašnjih presuda.
Posljedica je da ovrha na plaću dijelu službenika počinje sutra.

Ispraviti nepravdu
– Sindikat će tražiti od premijera i Vlade da isprave ovu katastrofalnu nepravdu – kaže Kuhar.
– Ovo je kaos! Kako sada da vratim glavnicu i zatezne kamate koje su isplaćivane po zakonu?! Državni ću taj novac vraćati desetak godina! A među nama ima i umirovljenika koji primaju mirovine od oko 1500 kuna, kako će oni? – pita jedan od vukovarskih službenika, koji se nadaju da će im pomoći politika – koja ih je i dovela u neravnopravan položaj u odnosu prema ostalim kolegama iz državne službe.
Središnji državni ured za državnu upravu nije se očitovao o problemu do zaključenja ovog broja.

ZBOG NEMARA VLADE DRŽAVNI SLUŽBENICI PRED OVRHOM
Iločani: Ne pada nam na pamet vratiti novac

Glas_Slavonije_logoZAGREB/ILOK – Svojedobni nemar hrvatske Vlade, koja je propustila uvrstiti hrvatsko Podunavlje u područje od posebne državne skrbi, pruzročio je probleme za pedesetak državnih službenika iz Iloka. Nakon što im je sudskom presudom potvrđeno da im pripadaju povlastice koje su se odnosile na područja od posebne državne skrbi u obliku znatno više plaće, njima su razlike u plaći i isplaćene, a sada se ponovno na osnovi sudske presude od tih istih službenika traži povrat novca.
Na te nelogičnosti reagirao je jučer priopćenjem Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske ustvrdivši da Vrhovni sud, koji bi trebao osiguravati jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana, nejednako primjenjuje zakon. Sindikalci navode slučaj državnih službenika iz Iloka koji su odlučili, na temelju presude Vrhovnog suda iz 2004., zatražiti povećanje plaće za 50 posto zbog rada na području od posebne državne skrbi. Tom je presudom Vrhovni sud zauzeo stav da se područje na kojem tužitelji rade smatra područjem od posebne državne skrbi i u vrijeme dok ga Vlada nije razvrstala kao takvo, jer to proistječe iz odredbi Zakona o područjima od posebne državne skrbi.

vsrh_GS240908Za Vrhovni sud je nemar Vlade da hrvatsko Podunavlje razvrsta kao područje od posebne državne skrbi irelevantan kad je u pitanju pravo na potraživanje povećanja plaće za 50 posto za rad na području od posebne državne skrbi. Županijski sud u Vukovaru je 2006. godine, pozivajući se na stajalište Vrhovnog suda iz 2004., potvrdio presudu Općinskog suda u Vukovaru da je Hrvatska iločkim državnim službenicima dužna isplatiti od 30.000 do 70.000 kuna po službeniku, odnosno više od 1.100.000 kuna, uvećanih za zatezne kamate i parnični trošak od gotovo pola milijuna kuna. No, nakon što su službenici dobili taj novac, na scenu je ponovno stupio Vrhovni sud te presudom 2006. godine uspostavio novu i posve suprotnu sudsku praksu, ističe Sindikat.
Tom presudom činjenicu da je Vlada propustila razvrstati hrvatsko Podunavlje u područje od posebne državne skrbi u razdoblju od 1998. do 2000. označava kao pravno relevantnu i dozvoljava reviziju protiv presuda kojima je službenicima na tom području priznato pravo na 50-postotno povećanje plaća za to razdoblje. Nakon toga Općinski sud preinačuje svoje prijašnje presude i nalaže protuovrhu za već dosuđena sredstva, dakako povećana za zakonsku zateznu kamatu, stoji u priopćenju.
Na vijest o novoj presudi prema kojoj će se provesti protuovrha za već isplaćene povećane plaće Miroslav Bošnjak, nastavnik i predsjednik ogranka Sindikata u osnovnoj školi u Iloku, kazao nam je da zaposlenici neće vratiti novac.
– Ne pada nam na pamet vratiti novac na koji smo imali pravo po zakonu. Ako je Vlada napravila propust i bila nemarna, ne možemo mi snositi posljedice. Neka se o posljedicama brine onaj tko je bio nemaran. Mi smo dobili ono što nam je obećano kad smo se vraćali. Mnogima je povećana plaća bila poticaj da dođu raditi na područje koje je bilo ratom uništeno. Siguran sam da novac nećemo vratiti – izjavio je Bošnjak.

Jednima povećana plaća, drugima ništa
Djelatnicima Osnovne škole Julija Benešića u Iloku isplaćena su dugovanja za 50-postotno povećanje plaća za rad na području od posebne državne skrbi. Za razliku od te škole, presudom Općinskog suda Vukovar za isplatu po istoj osnovi uskraćeni su djelatnici Srednje škole Ilok i Poglavarstva grada Iloka.
Autor: Hina/S.SALIHOVIĆ