Za isti rad svima jednake plaće?

Za isti rad svima jednake plaće?

Europska komisija do proljeća očekuje od Zagreba konkretne mjere i odgovor na pitanje kako smanjiti minuse. Slučajno ili ne tada će biti isplaćena i prva plaća za državne službenike i činovnike – po novim pravilima.

Autor: Ivan Forjan

place_dnevnikhr101213

(Dnevnik.hr, 10. prosinca 2013.) Dio reforme uprave novi je Zakon o plaćama. Njime se predlaže da jedno radno mjesto u dva različita ministarstva bude jednako plaćeno. Tako bi spremačica u Uredu predsjednika i u školi imale istu plaću.

dnevnikHR_logo2012“Za isto zanimanje, za isti staž imamo različite razine plaća. Razlika je bila čak i do 500 kuna. Želimo da za jednaku plaću bude jednaki rad, ili jednaki rad za jednaku plaću”, rekao je ministar rada i mirovinskog susreta Mirando Mrsić.
Vlada kani uskladiti plaće u državnim i javnim službama. Mrsić naglašava kako će i u samom zakonu biti moguće stimulirati povećani rad i povećani uspjesi na radu.
Oko 65 tisuća državnih službenika imat će ujednačene plaće s onima u javnim službama. Bit će podijeljeni u 12-14 platnih razreda. Ista pravila vrijedit će pri zapošljavanju, dobivanju otkaza, smanjenju plaće ili povećanju.

mrsic_dnevnikhr101213

“Ne samo da će se usklađivati među istim osobama, nego će se usklađivati prema sličnim ili istim zanimanjima”, dodao je Mrsić.
Sindikati podržavaju načelo – za jednak rad, jednaka plaća. No, brine ih što državni službenici ne bi više imali rješenje o stupanju u službu, već bi dobili, kao i svi ostali, ugovor o radu.

plesa_dnevnikhr101213

“Bojimo se da bi u slučaju nekakvih radnih sporova, ionako zatrpano sudstvo bilo dodatno zatrpano, što bi dovelo u pitanje njihovu efikasnost i rješavanje pojedinih sporova”, rekao je Boris Pleša iz Sindikata državnih i likalnih službenika i namještenika.
Zakon bi u proceduru trebao početkom sljedeće godine. A prve nove plaće na proljeće.