Za razliku od drugih samoprozvanih boraca za prava vatrogasaca, SDLSN RH aktivno se bori za isplatu plaća zadarskim herojima

Zagreb, 11. siječnja 2023. – Nastavlja se saga oko neisplate plaća zadarskim profesionalnim vatrogascima. Umjesto žestoke borbe za što bržu isplatu plaća zadarskim vatrogascima, vodstvo Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar napušta pregovore s gradonačelnikom Brankom Dukićem, a naši se povjerenici ostaju boriti za materijalna prava svih zadarskih vatrogasaca.

Sindikat vatrogasaca Rijeka predvođen povjerenikom Dinom Lilićem napustivši sastanak pokazao je kako nije spreman na pregovore, otvoren dijalog i konstruktivno rješavanje gorućih problema s kojim se trenutačno suočavaju zadarski vatrogasci.

„Umjesto da ostanu uz svoje članove i otvoreno razgovaraju o problematici kako bi riješili nastalu situaciju, predstavnici Sindikata vatrogasaca Rijeka, otišli su sa sastanka samo kako bi napravili scenu, kako bi mediji popratili njihov lik i djelo. Danas su imali priliku otvoreno razgovarati s vodstvom Zadra o svim problemima koji muče profesionalne vatrogasce – od trenutačne situacije s neisplatom plaća, povećanju plaća za 10 posto i isplati regresa vatrogascima, a oni su današnji dijalog iskoristili za samopromociju. Aludirajući da predstavnici našeg sindikata nisu vodili razgovore s ciljem poboljšanja svih prava profesionalnih vatrogasaca u tom gradu, bježe od odgovornosti, spletkare i pokušavaju naše članove uvući u prljavu igru. Takav način im neće proći jer SDLSN RH uvijek stoji uz svoje članove i svim legitimnim sredstvima borit ćemo se za naše članstvo, počevši od konstruktivnih razgovora i otvorenog dijaloga“, poručila je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika RH, Iva Šušković.

Podsjetimo, plaće zadarskim vatrogascima nisu isplaćene zbog ne donošenja zadarskog proračuna, a današnji sastanak održan je s gradonačelnikom Zadra kako bi se u što kraćem roku profesionalnim vatrogascima isplatile plaće za prosinac te kako bi se spriječilo ponavljanje slične situacije u budućnosti. Na sastanku sa gradonačelnikom Dukićem, uz predstavnike SDLSN RH, sudjelovali su i predstavnici drugog sindikata koji djeluje u sklopu Javne vatrogasne postrojbe Zadar – Sindikat vatrogasaca Rijeka (zadarska podružnica) te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe.

Na drugom dijelu sastanka, na kojemu nisu prisustvovali predstavnici Sindikata vatrogasaca Rijeka iz zadarske podružnice, razgovaralo se o nastavku pregovora vezanih uz povećanje plaća profesionalnim zadarskim vatrogascima te o budućim ulaganjima u opremu. Novi sastanak održat će se idući tjedan, a tada će vatrogasci s gradonačelnikom razgovarati i o kolektivnom ugovoru.