Za referendum o ZOR-u prikupljeno 813.016 potpisa

DVOSTRUKO VIŠE OD ZAKONSKI NUŽNOG BROJA

Za referendum o ZOR-u prikupljeno 813.016 potpisa

Pozivamo Vladu da ove potpise prizna kao uspješno proveden referendum, poručili su sindikati.

Piše: Romana Kovačević

refVL010710_1390

Za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu u dva tjedna prikupljeno je čak 813.016 potpisa, objavili su danas sindikati. Prikupljeni potpisi čine 19,9 posto od ukupnog broja biračkog tijela, dakle dvostruko ih je više od zakonski nužnog broja. Bio bi i veći za četiri do pet posto jer su sindikati, kontrolirajući popise, odbacivali sve potpise koji nisu vl_logo180909bili važeći, čime je mogućnost nevažećih potpisa svedena na minimum, kazao je Tomica Kiš, voditelj operativnog dijela prikupljanja i obrade potpisa. Prije predaje 813.016 potpisa predsjedniku Sabora, kompletne liste moraju se još fotokopirati, a zasad je to učinjeno s desetak posto lista.

– Za to vrijeme, a s obzirom na osvetničke izjave u kojima se kalkulira s cijenom referenduma za koju novca u proračunu nema, pozivamo Vladu da ove potpise prizna kao uspješno proveden referendum. Tražimo i da pruže čvrsta jamstva da će odmah povući prijedlog izmjena Zakona o radu i neće ih predlagati bez suglasnosti sa sindikatima, a očekujemo i da će omogućiti ostvarenje naših nastojanja za ojačavanjem dostojanstva radnika i sustava kolektivnog pregovaranja. Čekamo odgovor Vlade dok fotokopiramo popise, ako on u idućih nekoliko dana ne stigne, predajemo materijal u redovitu proceduru – izjavio je Ozren Matijašević, koordinator sindikalaca.

refVL010710_3390

Na novinarsku optužbu da otežu s referendumom, sindikati su uzvratili protupitanjem:

– Želite li referendum u kolovozu – podsjetio je Krešimir Sever na brojku koju je HDZ ostvario prilikom prošlih izbora 2007. godine: 834.203 glasa.

– Kad uzmemo u obzir i one potpise koje smo eliminirali kao nevažeće, dolazimo do brojke veće no što su vladajući dobili da bi osvojili vlast. Uzimamo si za pravo, u ime svih nezadovoljnika koji su potpisali, da tražimo da se društvo temeljito promijeni, da se olakša rad u privatnom sektoru u kojem su se nagomilali problemi. Imamo pravo pitati i o mirovinskoj reformi, a kad sljedeći put, možda najesen ako bude trebalo, organiziramo skupljanje potpisa, bit će ih i više – kazao je Sever.

Vilim Ribić osvrnuo se još jednom na izjave da građani nisu znali što potpisuju.

– Ako nisu znali, znači da vjeruju nama, slabim i drugorazrednim sindikatima. Slabi smo i loši, ali prava iz kolektivnih ugovora vrtoglavo su visoka da ih moramo mijenjati. E, nešto tu ne štima – ironičan je Ribić, podsjetivši da je i moćni Berlusconi povukao zakon iz procedure dva dana nakon otpora građana.

SINDIKATI ZARADILI PRVE PLJUSKE

ref_press010710_dnHR

Nije trebalo dugo čekati da sindikati zarade pljuske nakon prijedloga da Vlada prizna 820 tisuća prikupljenih potpisa kao uspješan referendum. Sindikati navodno ne žele da ih se krivi trošak referenduma.

otvoreni_radio2Šef laburista Dragutin Lesar upozorava da se radi o povjerenju građana s kojim se sindikati ne smiju kockati i referendum se mora održati.

Slijedeći sindikalnu logiku nameće se pitanje može li oporba od premijerke tražiti da preda vlast i da se ne ide na izbore, jer su oni preskupi.

Da sindikati ne bi trebali ni misliti o odustajanju, smatra HDSSB-ov Boro Grubišić, jer 800 tisuća građana je reklo svoje, referendum obvezuje, a eventualan dogovor može biti kratkog vijeka.

U HDZ-u smatraju da se na referendum ide, iako je i dogovor moguć. Frano Matušić očekuje potpise u Saboru.

U SDP-u misle da se dogovor treba postići kad-tad, jer kako upozorava Milanka Opačić, nema garancija da HDZ-ova vlast ne bi izigrala ni rezultate referenduma.

ref_business010710

“U dvadeset godina modernog sindikalnog pokreta u Hrvatskoj nikada takva snaga u rukama sindikata nije bila”, kazao je nezavisni saborski zastupnik Dragurin Lesar, dodavši kako ne zna jesu li se sindikati možda prestrašili te snage koju su imali u rukama. Dodao je kako im svako eventualno odustajanje od referenduma neće donijeti ništa, “a odnijet će i ono najvažnije – povjerenje”.

ref_business2_010710Na novinarski upit kako građani mogu dobiti natrag potpise koje su im sindikati na taj način “ukrali” odgovorio je kako je to formalno-pravno nemoguće, dodavši kako smatra da sindikati i zakonodavna vlast trebaju ispoštivati volju građana i raspisati referendum.

Karikirajući situaciju, novinari su Lesara upitali može li, vodeći se primjerom sindikata, predsjednik SDP-a Zoran Milanović sljedeće godine uoči redovnih parlamentarnih izbora doći i tražiti od Jadranke Kosor da prizna kako će izgubiti izbore te da mu preda vlast “jer su izbori preskupi”.

“Pa to je sjajna ideja, ja sam isto razmišljao o toj kombinaciji da od gospođe Kosor tražim da prizna da je izgubila izbore i da mi preda vlast”, našalio se Lesar.

Sindikati Vladi još uvijek nisu dostavili potpise

“Naravno da se ovo ne može priznati kao rezultat referenduma jer ovo je tek poticaj da bi se referendum dogodio”, kazao je HDZ-ovac Frano Matušić, dodavši kako treba poštivati volju građana odnosno da sindikati trebaju predati prikupljene potpise, koje potom treba provjeriti i vidjeti je li zbilja toliko birača podržalo njihov prijedlog.

Objasnio je da se, ako se u međuvremenu postigne dogovor između Vlade i sindikata, o odustajanju od referenduma može naknadno razgovarati. “Ono što zabrinjava je činjenica da do dana današnjega nismo dobili potpise od sindikata”, kazao je, dodavši kako za to nema razloga te da je vrlo zanimljiva činjenica da podaci o broju skupljenih potpisa prema izjavama sindikata rastu iz dana u dan.

“Trgovanje sindikata s potpisima građana” nazvao je nezakonitim, dodavši kako to “nitko ozbiljan ne može prihvatiti”.

“Građani nisu ovce”

HDSSB-ov saborski zastupnik Boro Grubišić, čiji su aktivisti također skupljali potpise za raspisivanje referenduma, kazao je kako bi sindikati bili nevjerodostojni kada bi odustali od mišljenja 800 tisuća građana Hrvatske te da na to i nemaju pravo. “Građani su se jasno izjasnili, građani nisu ovce, oni dobro razumiju o čemu se radi”, kazao je. O zaustavljanju akcije i pregovorima s Vladom trebali su razmišljati prije peticije, kazao je.

SDP-ova Milanka Opačić kaže kako misli da je 820.000 građana potpisalo peticiju prvenstveno kao oblik pritiska na Vladu, “da se prestane s bahatim udaranjem po pravima radnika”. “Mislim da 820.000 potpisa jest na neki način proveden referendum i odgovorna Vlada bi to tako shvatila, sjela i napisala drukčiji Zakon o radu”, kazala je.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas nije komentirala taj zahtjev sindikata nego je ponovila svoj poziv socijalnim partnerima na pregovore. Njihovo odbijanje pregovora bilo bi, kazala je, “loše za Hrvatsku”, dodavši kako vjeruje u dijalog sa socijalnim partnerima.