Za svako novorođenče 1663 kune

Za svako novorođenče 1663 kune

Piše: Gordana Galović
Foto: Tea Cimaš / Cropix

beba_JL010808ZAGREB – Oko 65.000 državnih službenika prvi put je dobilo pravo na jednokratnu novčanu naknadu za rođenje djeteta koja će u ovoj godini iznositi 1663 kune.

Naime, novim kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike koji su jučer potpisali čelnici Vlade i sedam sindikata državnih službi, to je pravo definirano u iznosu 50 posto proračunske osnovice koja trenutno iznosi 3326 kuna. Kolektivni ugovor je već od jučer u primjeni i u iduće četiri godine primjenjivat će se na službenike u državnoj administraciji, policiji, vojsci, carini, Poreznoj upravi i pravosuđu.

JL_logo– Mislimo da ćemo ovim kolektivnim ugovorom, novim Zakonom o plaćama te nizom reformi koje provodi Središnji državni ured za upravu dobiti dobro plaćenog i za rad motiviranog državnog službenika – poručila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon jučerašnjeg potpisivanja kolektivnog ugovora kojim su državni službenici, među ostalim, dobili i pravo na besplatni sistematski pregled jednom u dvije godine.

Sindikalci ističu da se i privatni poslodavci često vode pravima ugovorenim u državnom sektoru pa očekuju da će sve više privatnih tvrtki uvesti naknade za rođenje djeteta. Naime, za sada samo manji dio njih na taj način pomaže svojim zaposlenicima. Naknade koje se uglavnom kreću u iznosima između 1000 i 2000 kuna dijele sindikati i lokalna samouprava.

beba2_JL010808Apsolutni rekorder među tvrtkama je Instutut građevinarstva Hrvatske koji za rođenje djeteta svoje zaposlenike nagrađuje s 20.000 kuna, dok Belupo i TIM Kabel isplaćuju također visokih 10.000 kuna. Kolektivni ugovor u Fini pak zaposlenicima jamči naknadu od 5000 kuna. Karlovački Alstom u kojem je nedavno potpisan novi kolektivni ugovor među prvima je vezao naknadu za rođenje djeteta uz proračunsku osnovicu pa zaposleni trenutno imaju pravo na cijeli iznos osnovice od 3326 kuna.

U udruzi Roda pozdravljaju novo nagrađivanje državnih službenika iako procjenjuju kako je riječ o simboličnom iznosu koji službenike neće potaknuti na rođenje djeteta.

– Mislimo da je to dobar poticaj i privatnim poslodavcima. Naša je procjena da samo novčana naknada neće potaknuti parove na rođenje prvog djeteta, ali može biti presudna kod odluke o više djece u obitelji. Osobito kada je riječ o većim naknadama od nekoliko tisuća kuna jer je to onda doista kvalitetna pomoć, a ne tek simboličan iznos za pokrivanje minimalnih troškova – ističe predsjednica Udruge Roda Maja Tarle.