Za svoj rad policija dobila trojku

GODIŠNJE OCJENE
Za svoj rad policija dobila trojku

Postotak odlikaša vrlo je mali (3,58 posto), a petice su navodno dobili hijerarhijski najviše rangirani. Dvojku je izvuklo 1,28 posto policajaca

policija_vl010316

AUTOR: Marina Borovac

(VEČERNJI LIST, 1. ožujka 2016.) Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić od svog je prethodnika Ranka Ostojića naslijedio policiju u kojoj je najviše onih koji rade za trojku. Tu je ocjenu za svoj rad u prošloj godini dobilo 56,62 posto policajca, a ona znači da većina korektno radi svoj posao, uz minimalan nadzor i rutinsko usmjeravanje.

vl_logo170214Četvorku je zaslužilo njih 38,52 posto, naročito uspješnih koji rade za peticu bilo je 3,58 posto, a onih koji su izvukli dvojku bilo je 1,28 posto. Odgovoreno nam je to iz Ministarstva unutarnjih poslova koje je do 28. veljače imalo rok za donošenje godišnje ocjene policajaca. Zanimalo nas je i tko je bolje prošao pri ocjenjivanju – rukovoditelji ili “obični” policajci, no u MUP-u kažu da ne vode evidenciju i praćenje ocjena po kategorijama radnih mjesta. No, s obzirom na to da svaki policajac dobije svoju ocjenu napismeno, MUP-om se proširila priča da su odlikaši u njihovim redovima zapravo oni hijerarhijski najviše rangirani.

Neki od kriterija koji se vrednuju pri donošenju ove ocjene jest koliko su policajci učinkoviti i precizni, pridržavaju li se zadanih rokova, jesu li djelotvorni i skloni timskom radu, kakvo je njihovo pismeno i usmeno izražavanje te koliko su kreativni. Trojka je ocjena koju je najviše policajaca dobilo i za 2014. godinu, samo tada je postotak bio veći i iznosio je 76%. Valjda su prošle godine policajci “zapeli” pa je sada više odlikaša, a manje ocijenjenih dvojkom (2014. i jednih i drugih bilo je po dva posto). Gotovo je dvostruko više i četvorki (bilo ih je 20 posto).

Svrha ocjenjivanja je, navodi MUP, usmjeravanje policijskih službenika na kvalitetno i učinkovito obavljanje zadaća, poticanje na ponašanje u skladu s etičkim kodeksom te utvrđivanje njihova doprinosa u obavljanju poslova kao kriterija za donošenje odluke o njihovu napredovanju, nagrađivanju, školovanju, upućivanju na rad u inozemstvo i donošenju drugih odluka o njihovu radnopravnom statusu.