ZADAR: Potpisan Koletivni ugovor i održana sjednica Županijskog povjereništva

ZADAR: Potpisan Koletivni ugovor i održana sjednica Županijskog povjereništva

Zadar_100305

(www.grad-zadar.hr 10. ožujka) U Gradskoj upravi Grada Zadra danas je potpisan Kolektivni ugovor za zaposlenike u Gradskoj upravi Grada Zadra. U nazočnosti zadarskog sindikalnog povjerenika Stanislava Maroje ugovor je potpisan izmedu Grada kao Poslodavca, zastupanog po gradonačelnici Ani Lovrin te Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske u čije je ime Ugovor potpisao predsjednik Ivica Ihas.

Ovim se kolektivnim ugovorom na razini Grada Zadra utvrđuju medusobna prava i obveze potpisnika ovog Ugovora te se utvrđuju prava i obveze iz rada i na osnovi rada za zaposlene u upravnim tijelima Gradske uprave Grada Zadra.

Potpisivanje ugovora nastavak je kvalitetne suradnje Sindikata, odnosno zaposlenika Gradske uprave i Poslodavca.

Kako je naglašeno prilikom potpisivanja ovog važnog dokumenta, u dosadašnjoj praksi u zadarskoj Gradskoj upravi nikada nije bilo sporova, odnosno tužbi zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, kao što je slučaj u nekim drugim sredinama.

Sindikat je izrazio zadovoljstvo postignutim ugovorom i njegovim odredbama, a ugovor potpisan na 2 godine jamstvo je sigurnosti zaposlenika.

Zadar_100305_ZP1

(SDLSN, 10. ožujka) Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za zaposlene u Gradskoj upravi Grada Zadra održan je sastanak Županijskog povjereništva Zadarske županije, na kojem je predsjednik Sindikata Ivica Ihas nazočne sindikalne povjerenike informirao o sindikalnim aktivnostima koje su u tijeku.

Ihas je govorio o razgovorima Sindikata s Vladom glede uredbi o koeficijentima, dodacima na uvjete rada i nagrađivanju, istaknuvši nezdovoljstvo Sindikata nespremnošću Vlade da prihvati korekciju koeficijenata koju je predložila sindikalna strana.

Zbog svega toga, rekao je Ihas, Sindikat je u dnevnom tisku objavio plaćeni oglas o visini plaća državnih službenika i namještenika, kako bi razbio predrasude o njihovim visokim primanjima koje postoje u javnosti.

Ukoliko Vlada nastavi s ignoriranjem sindikalnih zahtjeva bit ćemo primorani i na odlučnije oblike pritiska, zaključio je Ihas.

O kakvoj će se vrsti sindikalnih akcija raditi odluku će donijeti Glavno povjereništvo Sindikata.

Ihas je dodao i kako se na lokalnoj razini treba učiniti sve kako bi se do lokalnih izbora zaključio što veći broj kolektivnih ugovora za regionalnu i lokalnu samoupravu, te tako učvrstila pozicija i sigurnost radnih mjesta lokalnih službenika i namještenika.