Zadržavanje svih prava državnih službenika i namještenika i nakon proteka produžene primjene Kolektivnog ugovora

Zagreb, 28. siječnja 2022. – I nakon proteka zakonske tromjesečne produžene primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, 9. veljače 2022., prava iz Kolektivnog ugovora nastavit će se primjenjivati.

Kako se čulo na posljednjem sastanku pregovaračkih odbora sindikata u državnoj službi i Vlade RH, Vlada neće dalje produžiti primjenu Kolektivnog ugovora već će donijeti odluku prema kojoj će se sva postojeća radna i materijalna prava iz Kolektivnog ugovora i dalje primjenjivati, obračunavati i isplaćivati državnim službenicima i namještenicima.
Pregovarački odbor Vlade je tom prilikom predložio da se na razini javnih službi i Vlade osnuje povjerenstvo unutar pregovaračkih timova koje bi razgovaralo o modalitetu sporazuma kojemu bi bio cilj dugoročno rješavanje pitanja rasta plaća uz uvažavanje svih ekonomskih parametara. U pregovore o sporazumu Vlada namjerava krenuti s javnim službama, pa bi se sporazumom uređeno primjenjivalo i na državnu službu. Predložili su i uključivanje neovisnih konzultanata koji bi mogli dati osobnu perspektivu i usporedna europska iskustva po pitanju plaća. Sindikalna strana je prihvatila prijedlog o donošenju sporazuma, ali nužnim smatra uključivanje sindikata u državnoj službi u izradu sporazuma.
Idući bi se sastanak trebao održati 1. veljače 2022.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL