Zagorski vatrogasci u Bavarskoj

Zagorski vatrogasci u Bavarskoj

Magdic_Munchen_1

Grad München ima 1600 vatrogasaca, od toga 10 žena. Dobrovoljnih vatrogasaca imaju oko 800, a imaju organiziranu i kompletnu tehničku pomoć. Oni svi zajedno bdiju nad milijun i 400 tisuća stanovnika te za otprilike još toliko u predgrađima. Na njihovom platnom spisku su i dežurni liječnici i medicinsko osoblje za pružanje prve pomoći prilikom svake intervencije, a od svih zaposlenih njih ukupno 600 stručno je medicinski osposobljeno kako bi mogli pomoći unesrećenima.
Novinar: Dean Stulić

Munchen_grb(MÜNCHEN, NJEMAČKA, 25. travnja) Iskustva vatrogasaca u svijetu, a posebno njihova stečena znanja, nerijetko su vrlo važna našim vatrogasnim postrojbama, njihovim zapovjednicima i posebno samim vatrogascima u obavljanju njihovih zadaća. Velika korist također za njih predstavlja i upoznavanje s opremom i vozilima. Upravo vatrogasna vozila koja su itekako potrebna zagorskim vatrogascima, bila su spremna na ogled Zagorcima. Nakon višemjesečnih dogovora sa bavarskim vatrogascima i detaljnih priprema, na put prema prijestolnici Bavaraca krenuli su Dražen Sinković zapovjednik ZJVP i Mladen Magdić kao sindikalni predstavnik hrvatskih profesionalnih vatrogasaca. Naše su predstavnike u MĂĽnchenu dočekali Branko Mikašinović, kao iskusni poznavatelj mnogih uglednih ljudi u tom gradu i velika pomoć u snalaženju u gustom gradskom prometu, dipl.ing. Dieter Trepesch, zamjenik šefa postrojbe profesionalnih vatrogasaca, dipl.ing. Jorg Fiebach kao vođa tehničke službe i Peter Klinger kao glasnogovornik postrojbe i osoba zadužena za odnose s medijima.

Upoznavanje s bavarskom postrojbom
U veoma srdačnoj atmosferi druženja u zgradi postrojbe, Sinković i Magdić upoznali su svoje kolege s načinom rada hrvatskih vatrogasaca i problemima na koje nailaze u svojem redovitom radu, a posebice u situacijama intervencija na terenu. Mada suradnja sa kolegama u Europi traje već godinama, ona se održava i obnavlja na obostrano zadovoljstvo. Primjerice, u Bavarskoj, koja usput rečeno gospodarski možda i osnova cijele Njemačke, svaka lokalna samouprava, a posebice grad, moraju imati formiranu profesionalnu vatrogasnu postrojbu koja se financira iz proračuna. Tako da ne iznenađuje podatak da samo grad München ima 1600 vatrogasaca, od toga 10 žena. Dobrovoljnih vatrogasaca imaju oko 800, a imaju organiziranu i kompletnu tehničku pomoć. Oni svi zajedno bdiju nad milijun i 400 tisuća stanovnika te za otprilike još toliko u predgrađima. Na njihovom platnom spisku su i dežurni liječnici i medicinsko osoblje za pružanje prve pomoći prilikom svake intervencije, a od svih zaposlenih njih ukupno 600 stručno je medicinski osposobljeno kako bi mogli pomoći unesrećenima.

Magdic_Munchen_3

Ustrojstvo i način rada profesionalne bavarske vatrogasne postrojbe našim je predstavnicima objasnio dipl.ing. Dieter Trepesch, zamjenik Glavnog zapovjednika i direktor Centra za školovanje i obrazovanje vatrogasaca.

-Osim glavne zgrade državne postrojbe u kojoj se nalazimo, Berufsfeuerwehr München, kako nam je službeni naziv, po strateškim punktovima u gradu imamo 9 sjedišta za ljudstvo, tehniku i vozila, 21 punkt za dobrovoljne vatrogasce i 9 sjedišta Hitne pomoći- rekao nam je Trepesch. “Jedna zgrada u vlasništvu bavarskih vatrogasaca”, dodaje Trepsch, “posebna je radionica za servis svih vozila i njihove tehnike”.

Preko 300 vozila čuva Bavarce
Ono što je posebno impresioniralo naše vatrogasce jesu podaci o financijskim konstrukcijama koje oni izrađuju vrlo pedantno i stručno. – One su napravljene od strane cijele grupe stručnjaka i u pravilu nikad ne naručujemo jedno vozilo. Kada pribavimo podatke za komplet vozila za naše potrebe i dobijemo potvrdu od gradskih vlasti da su sredstva osigurana, kreće se u izbor najpovoljnijeg ponuđača – rekao nam je Jorg Fiebach, mladi inženjer zadužen za tehniku. Također, vozila se prije konačne isporuke prekontroliraju najmanje 3 puta kako bi se na vrijeme uočile greške u proizvodnji. – Vozila za vatrogasne intervencije vrlo su skupa i često se kod njihove proizvodnje i sklapanja obavljaju zahtjevne preinake. Primjerice, sva vozila moraju biti niža od 3 metra kako bi mogla proći ispod svakog nadvožnjaka. To nam kasnije predstavlja veliki problem prilikom servisa, jer se i specijalni dijelovi čekaju dugo – dodaje nam srdačni Jorg napominjući da u garažama imaju oko 300 vrlo vrijednih vozila.

MAgdic_Munchen_2

Muzej bavarskih vatrogasaca
Mada se bližilo vrijeme povratka u domovinu, nismo imali srca ne pogledati njihov muzej. Na našu molbu vođa tehnike Jorg vrlo rado je ispunio našu vidnu radoznalost te nam otvorio “vrata njihove povijesti” na koju su itekako ponosni. To se vidi odmah po ulasku u muzej, jer je osmišljen kako bi vas proveo kroz cijelu povijest razvitka vatrogastva u Bavarskoj i to na nekoliko razina. Stare šprice, vatrogasna kola, uniforme i posebno upečatljive fotografije nekadašnjih vatrogasaca i prizora gašenja vatre, jednostavno vas ostavljaju bez daha. U muzeju osim fotografija mnogih požarišta i vatrogasaca su i primjerice ostaci od vagona podzemne željeznice, koji se zapalio 1982. godine. Samim pogledom na opožarene ostatke sledi vam se krv u žilama, a jedino vas smiri podatak kako čudom i velikom srećom u plamenu nitko nije stradao. No, i to je dokaz kako su i ovaj puta vatrogasci obavili profesionalan posao i da su imućna Bavarska na njih jako ponosna. Upravo zbog svega toga i ubuduće neće morati previše brinuti o financijama. Njihovo je samo da čuvaju nadaleko poznate ljubitelje odličnih bavarskih piva.