ZAGREB: Gradu prijeti ovrha od 150 milijuna kuna

ZAGREB: Gradu prijeti ovrha od 150 milijuna kuna

ZBOG NEPOŠTIVANJA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENE U GRADSKOJ UPRAVI
Ako će Grad to morati platiti, između ostalog smanjivat će se i plaće, jer građani ne smiju plaćati za nemar vlasti, kaže pročelnik za financije Slavko Kojić

novilist_logoZAGREB – Gradu Zagrebu prijeti ovrha od 150 milijuna kuna radi sudskih sporova u kojima je preko 800 zaposlenika gradske uprave od 2001. godne na ovamo tužilo Grad radi nepoštivanja kolektivnog ugovora.
Cijeli je slučaj na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine otkrio HSP-ovac Miroslav Rožić koji je upitao vladajuće gdje će pronaći toliki novac, a da se ne ruši postojeći proračun.
– Te ugovore sam naslijedio i iz toga se trebamo izvući pregovorima. No, mi u Gradu još nismo dobili tu presudu o kojoj govorite, a ja sam dobro naučio da sudske presude ne smijem komentirati, kratko mu je odgovorio gradonačelnik Milan Bandić.
U cijeloj je priči sporan je članak 48. Kolektivnog ugovora za zaposlene u gradskoj upravi prema kojem je osnovica za obračun plaće 55 posto od prosječne bruto plaće u gospodarstvu Grada Zagreba.

NL_300905– To je jedna nebuloza koja je smišljena u vrijeme Marine Matulović-Dropulić i koju mi nikako nismo mogli ispoštovati. Naime, po tome bi se za svaki mjesec trebala utvrđivati nova osnovica na temelju osnovice u gospodarstvu za prethodni mjesec što je tehnički nemoguće izvesti, ističe pročelnik za financije Slavko Kojić. Napominje da bi po članku 48. zaposleni u gradskoj upravi imali čak 70 posto veće plaće od ostatka državnih službenika u Hrvatskoj dok je sada ta razlika oko 30 posto.
Na pitanje gdje će se iznaći oko 150 milijuna kuna jer bi Grad retrogradno isplatio zaos tatke vjerojatno za svih 2500 zaposlenih u gradskoj upravi, a ne samo onima koji su ga tužili, Kojić je jasan:
– Ako će Grad to morati plaitit, između ostalog smanjivat će se i plaće, jer građani ne smiju plaćati za nemar vlasti. Bilo koje.
Naravno, stvari se mogu riješiti i nagodbom prije presude, a navodno je gradonačelnik već počeo pregovore o tome, paralelno s pregovorima o novom kolektivnom ugovoru koji su krenuli nedavno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKako smo saznali, Bandić je za sve ponudio naknadu od 30 tisuća kuna, ali to nije prihvaćeno jer su se pobunili oni s većim koeficijentima.
Premda Miroslav Rožić tvrdi kako je sudski spor okončan, ne želeći otkrivati svoj izvor, i kako je Grad izgubio, to nije želio potvrditi ni Ivica Katalenić, povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika za Grad Zagreb kao ni to da im je Grad ponudio nagodbu. Naime, gotovo svi koji su pojedinačno tužili Grad članovi su tog sindikata.
– Osnovica za obračun plaće zaposlenih u gradskoj upravi nije se mijenjala od ’98. Tek su prošle godine dobili plaće veće za 5,7 posto, ali nakon pritisaka, u postupku mirenja s poslodavcem. Istovremeno, trgovačka društva dobila su 8 posto više. Sindikat je još u prosincu podnio zahtjev za pregovore i oni su krenuli tek kad je gospodin Bandić postao gradonačelnik, pojašnava Katalenić. Nevenka CUGLIN