Zagreb: Kresat će se plaće činovnika koje nas stoje 1,536 mlrd.

bandic_place_vl211109

– Proračun je nerealan jer nema šanse da se u 2010. godini ostvare planirani prihodi u iznosu od 7,5 milijardi kuna. Naši skupštinski zastupnici spremni su podržati realan i održiv proračun, a to znači da gradonačelnik i njegovi pročelnici moraju skresati rashode za 300 milijuna kuna – stav je zagrebačkog SDP-a kojim, nakon što je gradonačelnik Milan Bandić izbačen iz stranke, predsjeda Ivo Jelušić.

Umirovljenici pošteđeni

– Vjerujemo da će pročelnici svih gradskih ureda ozbiljno shvatiti našu poruku i do drugog čitanja potkraj prosinca predložiti uštede koje od njih tražimo. Imaju dovoljno vremena da to učine – kaže Igor Rađenović, predsjednik Odbora za financije. Zamjenik vl_logo180909gradonačelnika Ivo Jelušić kaže da SDP ne misli dirati u socijalna prava.

– Zadnje gdje uštede treba tražiti jest novčana pomoć umirovljenicima. Prije treba dirati plaće zaposlenih u gradskoj administraciji – tvrdi Jelušić.

Naime, samo na plaće zaposlenih u gradskoj upravi iduće će se godine utrošiti čak 1,536 milijardi kuna. Od ukupne mase plaća još je veći problem to što vrijedeći kolektivni ugovor jamči svim gradskim zaposlenicima rast plaća od pet posto godišnje. Jelušića smo upitali hoće li zagrebački SDP inicirati razgovor Grada sa sindikatima kojim bi od njih tražio da se korigira kolektivni ugovor i zaustavi rast plaća zaposlenih u gradskoj administraciji.

– Takve pregovore sa sindikatima može voditi samo izvršna vlast, odnosno gradonačelnik, a ne politička stranka. No, držimo da u situaciji kada plaće u gospodarstvu stagniraju ili su u padu svi, pa tako i zaposlenici u gradskoj upravi i Holdingu, trebaju dijeliti zajedničku nam sudbinu – rekao je Jelušić.

Zastupnicima 10 % manje

Klub zastupnika SDP-a na idućoj će sjednici Skupštine predložiti, a sasvim sigurno i izglasovati odluku kojom će sebi smanjiti zastupničke naknade.

– Mjesečni zastupnički paušal od 1500 kuna, kao i naknade od 1600 kuna koje dobivamo po svakoj sjednici skupštinskog odbora smanjit ćemo deset posto – rekao je predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem. Iako su svjesni da je to kap u moru i da tako neće uštedjeti mnogo, esdepeovci tvrde da će to predložiti kako bi i pročelnike potaknuli da uštede gdje god mogu.

– Ne tražimo čuda. Iako tih 300 milijuna koje bi pročelnici trebali uštedjeti zvuči mnogo, to je ipak tek četiri posto proračuna. Hitno bi trebalo smanjiti gradske donacije za stotinjak milijuna kuna i uštedjeti na prevelikim davanjima za sportske priredbe – rekao je Igor Rađenović.

Svi Bandićevi pomoćnici bit će izbačeni iz SDP-a

Ivo Jelušić, v. d. predsjednika zagrebačkog SDP-a, kaže da zasad nitko neće izletjeti iz stranke zbog toga jer je otvoreno stao na stranu Milana Bandića, pa čak i ako aktivno sudjeluje u njegovoj predsjedničkoj kampanji kao što to čine Davor Jelavić, pročelnik za graditeljstvo, i Zvonimir Šostar, pročelnik za zdravstvo.

– Nemamo se mi vremena baviti Šostarom ili Jelavićem jer smo svu energiju usmjerili na kampanju našeg predsjedničkog kandidata Ive Josipovića. No, kada izbori prođu, sjest ćemo i analizirati rad svakog našeg člana – rekao je danas Ivo Jelušić. Doznali smo ipak da već 11. siječnja, dan nakon izbora, svi Bandićevi pomoćnici, uključujući i pročelnike Davora Jelavića i Zvonimira Šostara, mogu računati da će biti izbačeni iz SDP-a.