ZAGREB: Održan prvi zajednički sastanak predstavnika MORH-a, Pletera i sindikata sa zaposlenicima Službe za gospodarenje nekretninama

ZAGREB: Održan prvi zajednički sastanak predstavnika MORH-a, Pletera i sindikata sa zaposlenicima Službe za gospodarenje nekretninama

Pleter090107_Zagreb1

(SDLSN, 9. siječnja) Danas je u kino dvorani Doma Hrvatske vojske u Zagrebu održan prvi u nizu sastanaka predstavnika Ministarstva obrane, Trgovačkog društva “Pleter – usluge” d.o.o., Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama s djelatnicima Službe za gospodarenje nekretninama.

Na sastanku su socijalni partneri u procesu izdvajanja i preuzimanja poslova i djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama zaposlenicima prezentirali sadržaj Sporazuma o preuzimanju djelatnika, kao i uvjete nastavka rada u Društvu “Pleter”.

Tajnik ministarstva Petar Barač, pomoćnik ministra Željko Goršić, direktor Pletera Denis Skubic i predstavnici dvaju sindikata zaposlenicima su Sporazum o preuzimanju predstavili kao dobru osnovu za nastavak rada na istim poslovima, ali kod novog poslodavca, uz osiguranje razine plaća i prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i temeljem njega zaključenih sporazuma.

Pleter090107_Zagreb2Iz izlaganja predstavnika poslodavaca i sindikata, kao i njihovih odgovora na pitanja djelatnici su mogli saznati da se svima koji se odluče na rad u Pleteru garantira sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, uz nemogućnost poslovno uvjetovanog otkaza u roku dvije godine, za koje vrijeme će zadržati i sva prava iz Kolektivnog ugovora, uključujući dogovoreno povećanje osnovice od 6 % u 2007. i 6% u 2008. godini.

To znači i zadržavanje prava na jubilarne nagrade temeljem staža ostavrenog u MORH-u i drugim državnim tijelima, naknade za prijevoz, dara za djecu, božićnice, regresa, pomoći za bolovanje duže od 90 dana i druga prava.

SDLSN je okupljenim djelatnicma podijelio i tablicu s podacima približnog odnosa otpremnina i plaća prema Sporazumu o preuzimanju djelatnika iz koje je razvidno kako je opcija nastavka rada u Pleteru na rok od najmanje dvije godine daleko financijski isplativija od ne pristanka na prelaz u Pleter i uzimanja otpremnine u iznosu od jedne prosječne bruto plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca za svaku godinu staža u MORH-u.

Pleter_otpremnine_place

Međutim, ponovili su predstavnici MORH-a, Pletera i sindikata, svaki djelatnik ponaosob treba donijeti odluku o tome hoće li ili ne prijeći u Pleter.

Ipak, pomoćnik ministra za ljudske resurse Željko Goršić upozorio je na to da oni koji se ne odluče na prijelaz u Pleter neće moći dugoročno računati na ostanak u sustavu, zbog zacrtane politike smanjivanja Oružanih snaga RH i civilnog osoblja u sustavu obrane.

Sindikalna je strana istaknula obvezu Pletera da u roku od godine dana pristupi pregovorima sa sindikatima o sklapanju kolektivnog ugovora na razini društva, te namjeri sindikata koji će nastaviti s djelovanjem u Pleteru da se kolektivni ugovor za Pleter potpiše prije isteka dvije godine do kad se garantira važenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Sindikalci su naglasili kako za osiguranje poticajnih (uvećanih) otpremnina za djelatnike koji žele izaći iz sustava nije bilo odgovarajućih argumenata budući da je svima zagarantiran posao kod novog poslodavca, skrenuvši pozornost na činjenicu kako su otpremnine koje dobivaju djelatnici Službe za gospodarenje 35% veće od onih koje dobivaju ostali državni službenici po Kolektivnom ugovoru. Dodali su kako npr. službenici Centara za obavješćivanje koji su preuzeti u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje iz MORH-a i odmah stavljeni na raspolaganje nisu dobili otpremninu kakva se njima nudi sukladno zaključenom Sporazumu.

Predstavnici poslodavaca i sindikata tijekom sutrašnjeg dana sastat će se s djelatnicima Službe za gospodarenje nekretninama u Zadru, Splitu i Kninu, dok će se u četvrtak takav sastanak upriličiti u Osijeku, a u petak u Puli.

Pročitajte još…