ZAGREB: SKUP O SPAJANJU I UJEDINJAVANJU SINDIKATA

ZAGREB: SKUP O SPAJANJU I UJEDINJAVANJU SINDIKATA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ZAGREB, 9. ožujka 2004. (Hina) – Globalizacija koja je zahvatila i tržišta rada nameće potrebu jedinstvenog djelovanja sindikata, koji se samo tako mogu efikasno boriti za radna i socijalna prava, upozoreno je na današnjoj međunarodnoj konferenciji o spajanju i ujedinjavanju sindikata održanoj u Zagrebu. Spajanje sindikata je proces koji se događa diljem svijeta, a ako se sindikalni pokret ne prilagodi novim okolnostima ostat će samo povijesna “fusnota”, naglasio je Paul Somogy, ravnatelj zagrebačkog ureda Američkog centra za međunarodnu radničku solidarnost, koji je organizirao skup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odgovor globalnom biznisu može biti samo globalni sindikat, naglasio je Philip Jennings, glavni tajnik Međunarodnog sindikata uslužnih djelatnosti (UNI), koji okuplja 10 milijuna članova. UNI nije zbog veličine i brojnosti izgubio na efikasnosti, već je, naprotiv, brži i uspješniji u rješavanju problema svojega članstva, pa manji sindikati ne bi trebali strahovati kako će ih veći samo progutati, kazao je Jennings. Osim što u svijetu pada broj sindikalnog članstva, pa je tako u SAD-u u posljednjih četrdesetak godina broj sindikalno organiziranih radnika s 35 posto pao na 13 posto, velike korporacije koriste se posebnim savjetodavnim tvrtkama koje djeluju kao profesionalni razbijači sindikata, upozorio je Jennings.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kazao je kako još nema takve prakse u Hrvatskoj, ali se boji da je ne uvedu strane multinacionalne tvrtke. Hrvatski sindikalni pokret i bez toga ima dosta problema, trenutno postoji čak šest središnjica, a sami sindikalci priznaju da njihovo ujedinjenje u ovome trenutku nije realno. “Sindikalna scena još se profilira pa trenutno još nismo dovoljno zreli za ujedinjenje, no to će se jednom morati dogoditi”, rekao je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst. On drži da su za Hrvatsku dovoljne tri središnjice – za gospodarstvo, javni sektor i državne službe. Čelnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović upozorila je da, prema istraživanju koje je provela njezina središnjica, čak 76 posto radnika ne prepoznaje razlog zašto bi bili članovi sindikata, a većina ih i dalje smatra da sindikat služi za nabavku namirnica po povoljnijoj cijeni. (Hina) xmd ymd