Zahtijevanje “solidarnosti” od privatnog sektora je neopravdano

Zahtijevanje “solidarnosti” od privatnog sektora je neopravdano

Čak 80 posto ispitanika ne podržava inicijativu sindikata državnih i javnih službi da se božićnice i regresi ukinu, ili umanje, odnosno oporezuju i zaposlenima u privatnom sektoru

radnici_mojposaoPortal MojPosao proveo je tijekom travnja 2010. na uzorku od 1.156 ispitanika anketu čiji je cilj bio saznati podržavaju li ispitanici inicijativu sindikata državnih i javnih službi da se božićnice i regresi ukinu ili umanje, odnosno oporezuju i zaposlenima u privatnom sektoru kako bi svi podnijeli jednak teret krize.

Rezultati ankete pokazali su kako čak 80 posto ispitanika ne podržava ovu inicijativu. Većina ispitanika složila se da privatni sektor ionako financira javni sektor te da je isplata božićnice i regresa isključivo volja vlasnika ili uprave tvrtke, koji na osnovu poslovnih rezultata i nakon podmirenih obveza, može raspolagati svojim prihodom kako želi. Ispitanici naglašavaju da isplata tih beneficija nije propisana zakonom te da su (naročito u posljednjih godinu dana), božićnice i regresi u privatnom sektoru ionako prava rijetkost.

moj_posaoIspitanici dodaju i da su u državnom i javnom sektoru sigurnost posla i plaće u prosjeku veće nego u privatnom sektoru te da bi zaposleni u tom sektoru trebali pokazati solidarnost s onima u privatnom, kojima su zbog krize u proteklih godinu dana smanjene plaće, a velik broj ih je čak ostao bez posla. Kada su u privatnom sektoru počela otpuštanja i smanjenja plaća, napominju, od sindikata javnih i državnih službi “nije bilo ni glasa”. K tome, ističu neki ispitanici, velik broj zaposlenih u privatnom sektoru više mjeseci nije primio plaću, dok je isplata plaća u javnom sektoru sigurna.

Ispitanici čelnike sindikata javnih i državnih službi upozoravaju i na probleme neproduktivnosti, prekobrojnosti te netransparentnosti zapošljavanja u javnim i državnim službama te im poručuju da bi državne i javne službe trebale bolje obavljati svoj posao, osobito što se tiče poštivanja prava radnika u privatnom sektoru.

Uostalom, dodaju, ako vlasnik tvrtke zaposlenicima ne isplati božićnicu i regres taj novac će ostati njemu, što u slučaju stranog vlasnika znači da će novac otići iz Hrvatske. Ako se pak božićnica i regres isplate, naglašavaju, to je radniku stimulacija za još bolji rad, a s druge strane ima više novca za trošenje, čime se indirektno pokreće posustalo gospodarstvo.

Sljedećih 13% ispitanika podržava inicijativu sindikata javnih i državnih službi, ali samo ako i u javnom sektoru bude otpuštanja kao i u privatnom, ponajprije jer su do sada otkaze dobivali zaposleni u privatnom sektoru, a u državnim i javnim službama ima previše zaposlenih. Oni ističu da je jedino rješenje za izlazak iz krize jačanje privatnog sektora koji će onda imati snage financirati kvalitetan javni sektor.

Inicijativu sindikata javnih i državnih službi podržava samo 7% ispitanika koji smatraju da u krizi svi trebaju biti solidarni na takav način. Oni napominju da se u privatnom sektoru često događaju nepravilnosti s isplatom plaća, pa su radnici prijavljeni na minimalnu plaću, a ostatak im se isplaćuje “na ruke” kako bi se izbjeglo oporezivanje, čime se oštećuje državni proračun, dok pojedini ispitanici smatraju da u Hrvatskoj neki jednostavno imaju previše, a neki premalo, pa bi solidarnost sa strane ovih prvih pomogla ovima drugima.

Pročitajte još…