ZAJEDNIČKI SASTANAK ODBORA I PODODBORA ZA REFERENDUM: Svima omogućiti izjašnjavanje o prihvaćanju Kolektivnog ugovora

ZAJEDNIČKI SASTANAK ODBORA I PODODBORA ZA REFERENDUM: Svima omogućiti izjašnjavanje o prihvaćanju Kolektivnog ugovora

Sastanak_300804_374

(SDLSN, 30. kolovoza) Danas je u Zagrebu održan zajednički sastanak Odbora za referendum i članova 19 pododobora koji će 13. do 17. rujna organizirati referendumsko izjašnjavanje o prihvaćanju novog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Ovaj kolektivni ugovor, premda potpisan još 2. srpnja, još nije stupio na snagu budući je u njega ugrađena odredba o doprinosu solidarnosti. To znači da će on stupiti na snagu tek ako ga na referendumu prihvati većina od najmanje 1/3 državnih službenika i namještenika.

Palaric_Ihas_200Otvarajući sastanak, predsjednik SDLSN Ivica Ihas naglasio je da je pred svim članovima Odbora i pododbora, te glasačkih odbora važna zadaća omogućavanja svima zaposlenima u državnoj upravi da se izjasne prihvaćaju li ili ne potpisani kolektivni ugovor i prava koja su njime ugovorena.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić podsjetio je da je potpisanim kolektivnim ugovorom osiguran socijalni mir na relativno dug period od četiri godine, da je njime Vlada pristala na razinu prava koja njezine financijske mogućnosti dovodi na granicu izdržljivosti, te kako će on u ovoj formi omogućiti svim državnim službenicima i namještenicima da kažu što misle o njemu kroz referendum.

Višnja Tafra i stasiti MORH-ovci iz Pododbora u Ministarstvu obrane
Višnja Tafra i stasiti MORH-ovci iz Pododbora u Ministarstvu obrane

Nataša Poljak iz Središnjeg državnog ureda dodala je kako će ovo tijelo, sukladno zaključcima sa II. sjednice Odbora za referendum, sutra uputiti raspis čelnicima državnih tijela i pododborima da započnu s utvrđivanjem glasačkih mjesta, izradom lista zaposlenika koji će se na njima izjašnjavati i imenovanjem članova glasačkih odbora.

Tijekom ovoga tjedna Odbor će na teren uputiti i detaljan naputak za provedbu referenduma, a potom slijedi dostava glasačkih listića i provedba referenduma.