Zajedničkim snagama protiv nasilja i uznemiravanja

Zagreb, 27. rujna 2021. – Zlostavljanju/uznemiravanju/mobbingu na radnom mjestu izloženije su žene. Počinitelji su najčešće nadređene osobe. Veći broj slučajeva je kod onih poslova sa svakodnevnim kontaktom sa strankama licem u lice. Većina žrtava osjeća zdravstvene posljedice. Nasilje i uznemiravanje se rijetko prijavljuje, a ključni je razlog nedostatak povjerenja prema službenim procesima – rezime je rezultata istraživanja o nasilju i uznemiravanju na radnom mjestu što su ga od svibnja do srpnja 2021. proveli Nezavisni cestarski sindikat, Nezavisni hrvatski sindikati i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Rezultati su danas predstavljeni u Novinarskom domu.

U prikupljanju podataka, ispunjavanjem online ankete, pridonijeli su i naši članovi.

Tijekom predstavljanja rezultata problematiziran je postojeći pravni okvir, te izražena nužnost njegova poboljšanja sa svrhom zaštite žrtava. Važna je i ratifikacija Konvencije Međunarodne organizacije rada br. 190. o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada. Njome se čvrsto određuju međunarodni standardi, te se po prvi puta utvrđuje opće pravo svih radnika na rad bez nasilja i uznemiravanja, bez obzira na njihov ugovorni odnos ili radni status.

Naglašena je i potreba osvještavanja javnosti o problemu uznemiravanja na radnom mjestu, te edukacija. Poboljšanja je moguće postići i socijalnim dijalogom socijalnih partnera (predstavnicima poslodavaca i radnika).

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta “Prema sprečavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj” sufinanciranog iz programa 2014 – 2021 Social Dialogue Decent Work Norveškog fonda.

Podsjećamo kako se upravo u znak sjećanja na tragičan događaj 1999. na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tada su tijekom brakorazvodne parnice ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i stranka Gordana Oraškić, a teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

SDLSN RH se najsnažnije protivi svim oblicima nasilja i uznemiravanja.

Foto: Zoom/Screenshot

Više o temi:
Predstavljeni rezultati istraživanja o nasilju i uznemiravanju na radnom mjestu_nhs.hr

Završni izvještaj istraživanja o nasilju i uznemiravanju na radnome mjestu