Zajedno do boljih plaća i uvjeta rada

Vinkovci, 17. studenoga 2021. – Ususret 30. obljetnici stradanja Vukovara, održana je sjednica županijskog povjereništva na krajnjem sjeveroistoku Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije.

Rješenje Vrhovnog suda u oglednom sporu o pitanju osnovice za obračun plaće državnih službenika i namještenika u 2016., reprezentativnost SDLSN RH za kolektivno pregovaranje za Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, produžena primjena Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike… neke su od tema o kojima se raspravljalo na sjednici.

Kako se moglo čuti, upravo su zajedništvo, solidarnost, informiranost, educiranost i aktivizam bitni za daljnje sindikalno djelovanje. Brojnost je bitna za pregovaračku poziciju u kolektivnom pregovaranju. Veći broj članova znači i veću pregovaračku snagu.

U kontekstu borbe za veće plaće najniže rangiranih radnih mjesta u državnoj službi, SDLSN RH je preko NHS-a, sindikalne središnjice čiji je član, dostavio nadležnima mišljenje o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći. Napomenuto je kako izuzetke iz minimalne plaće treba proširiti na sve dodatke, odnosno povećanja plaća ugovorena kolektivnim ugovorima i ugovorima o radu, odnosno određena pravilnicima o radu (minuli rad, smjenski rad i drugo).
U konačnici, saborska većina nije imala sluha za dostavljeno mišljenje.

SDLSN RH je u nekoliko navrata tijekom godine od resornog ministarstva tražio i povećanje koeficijenata složenosti poslova najniže rangiranih radnih mjesta u državnoj službi gdje koeficijent u umnošku s osnovicom za izračun plaće predstavlja iznos manji od Uredbom zajamčene minimalne plaće. Dosezanje visine minimalne plaće omogućuju im godine radnoga staža (minuli rad), a kod početnika je potrebna intervencija države.

Vlada RH je Uredbom utvrdila visinu minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. u bruto iznosu 4.687,50 kuna, odnosno u neto iznosu 3.750,00 kuna.

Prema nedavno predstavljenim rezultatima gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u 2020. godini, prosječna neto plaća u VSŽ-u u 2020. godini iznosila je 4.749 kuna što iznosi 79,5 posto prosječne neto plaće u RH, odnosno 68,8 posto prosječne neto plaće grada Zagreba. Niža prosječna neto plaća ostvarena je samo u Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji. (Izvor: hgk.hr)