Zakon o državnim službenicima skinut s dnevnog reda Vlade

Zakon o državnim službenicima skinut s dnevnog reda Vlade

zds_hrtttx230616

 

Orešković “skratio” dnevni red: Vlada funkcionira

oreskovic_tportal230616

Tehnička vlada HDZ-a i Mosta predvođena premijerom Tihomirom Oreškovićem, ali bez potpredsjednika Bože Petrova iz redova Mosta, okupila se danas na prvoj sjednici nakon što joj je Sabor prije tjedan dana izglasao nepovjerenje te se potom u ponedjeljak raspustio, a na dnevnom je redu sjednice bilo devet točaka u zatvorenom te još gotovo 40 točaka u otvorenom dijelu, među kojima i izmjene nekoliko zakona što je posebno privuklo pozornost javnosti, s obzirom na to da bi vlada trebala samo održavati hladni pogon

tportal_logo170415(Tportal.hr/SDLSN) “Bit ćemo tehnička vlada neka četiri mjeseca, možda i duže. Bitno je da nam je svima to jasno, Sabor funkcionira još malo manje od mjesec dana. Funkcionirat će sva državna tijela, ispunit ćemo međunarodne obveze. Ja drugi tjedan putujem u Bruxelles, kasnije u Pariz… A i vi ćete imati svoje obveze i putovanja. Glavna poruka je da vlada funkcionira – plaće, obveze, mirovine… Sve će funkcionirati. Znamo odredbe oko tehničke vlade, prošli smo to i jučer na užem kabinetu”, poručio je Orešković na početku sjednice, a ministar vanjskih poslova iz redova HDZ-a Miro Kovač na to šaljivo dometnuo: “Nećemo se mi dati.”

Vlada skratila dnevni red

U nastavku sjednice prihvaćen je predloženi dnevni red, ali uz jednu izmjenu, naime, s njega su skinute dvije točke – Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima.

Upozoravajući da tehnička Vlada nema legitimitet predlaganja novih zakonskih rješenja te da bi Sabor bi trebao odbiti glasovati o Zakonu o državnim službenicima, reagirao je ranije Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske pridruživši se pozivima stručne javnosti da vlada ne donosi dalekosežne odluke, s obzirom na to da za njih više nema mandat.

zds_telegramhr230616

(Telegram.hr, 23. lipnja 2016.) Tehnička Vlada na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem održala je redovnu sjednicu. “Ovo je naša prva sjednica kao tehničke Vlade.

telegram_logo2015Bit ćemo to četiri mjeseca, a možda i dalje. Svima je to jasno. Možda ćemo i više raditi”, kazao je Orešković na početku sjednice koja je imala rekordnu 41 točku dnevnog reda, no dvije su skinute s dnevnog reda, pa je Vlada tako na kraju odlučila o 39 točaka.
Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih događaja s današnje sjednice.

1. O čemu je sve Vlada odlučila danas?

Vlada je usvojila izmjene Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja. Time je ukinuta Vladina Uredba iz rujna prošle godine kojom je propisana mogućnost da se za vještake i više vještake kao vanjske suradnike Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom moglo angažirati i doktore medicine bez nužne specijalizacije.
Na sjednici se raspravilo i odlučilo o nacrtu prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju, o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te o nacrtu konačnog prijedloga zakona o nabavi i registraciji oružja građana
Među ostalim točkama usvojena je i odluka o imenovanju Grada Rijeke za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

2. Koje su točke bila sporne?

Vlada je u dnevnom redu imala izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika i Zakona o državnim službenicima koji sadrži rješenja o njihovom ranijem umirovljenju. No, od te se točke neposredno prije početka sjednice Vlade odustalo.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske (SDLSN) priopćio je u srijedu kako predloženo rješenje ranijeg upućivanja u mirovinu više od osam tisuća državnih zaposlenika javnih službi, kroz prijedloge Zkona, predstavlja lažnu reformsku mjeru te je postavio pitanje legitimiteta takvog postupanja “tehničke Vlade”.
Sindikati smatraju da se ni Sabor, koji se samoraspustio, ne bi trebao donositi zakone upućene u proceduru od Vlade.

zds2_telegramhr230616

3. Što kažu ministri i koga nije bilo na sjednici?

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je prije početka sjednice kako Vlada neće sigurno učiniti ništa protuzakonito u vezi natječaja za imenovanje čelnika u javnim poduzećima koji su već raspisani.
Ministar vanjskih poslova na komentar premijera kako će morati raditi još sigurno četiri mjeseca rekao dobacio: “Nećemo se mi dati”.
Ministar zdravlja Dario Nakić ocijenio je kako nije sporno to što tehnička Vlada predlaže neke zakonske izmjene. “Mi moramo raditi”, rekao je Nakić na novinarski upit očekuje li da će zakone koje Vlada danas predloži, raspraviti i potvrditi Hrvatski sabor, koji se u međuvremenu samoraspustio.
“To je teško reći, o tome treba pitati s druge strane Markova trga. Meni je žao što neki zakoni koji su završili Vladinu proceduru, u Saboru nisu doneseni. Mislim da svi trebaju podnijeti svoj dio odgovornosti”, zaključio je Nakić.
Na sjednici nije bilo potpredsjednika Vlade Boža Petrova, a razlozi njegova izostanka nisu poznati.

4. Što je poručio premijer Orešković?

Premijer je rekao kako će tehnička Vlada ispuniti sve obveze te da će se sve provoditi normalno. “”Svi znamo koje su zakonske uredbe, na koji način može funkcionirati tehnička Vlada, o tome smo razgovarali na užem kabinetu, a svima ćemo vam poslati kratku definiciju što se smije, a što ne”, rekao je Orešković.”

“Idući tjedan sam opet u Bruxellesu, pa na sastancima u Parizu… Mislim da je glavna poruka da Vlada funkcionira i da ćemo ispuniti ove naše obveze, plaće, mirovine, sve će funkcionirati redovito,” kaže Orešković.