Zakon o uskrati stupio na snagu prije nego što je objavljen

VACATIO LEGIS
Zakon o uskrati stupio na snagu prije nego što je objavljen

pravna_drzava_ilustracija

(SDLSN, 7. travnja 2014.) Ustav Republike Hrvatske nalaže da se, prije nego što stupe na snagu, zakoni i drugi propisi državnih tijela objavljuju u “Narodnim novinama”, službenom listu Republike Hrvatske.

sdlsn_www220Prema Ustavu zakon stupa na snagu najranije osmi dan od njegove objave, osim ako nije zbog osobito opravdanih razloga zakonom drukčije određeno, a zakoni i drugi propisi državnih tijela ne mogu imati povratno djelovanje.

Radi se o načelu “vacatio legis” (lat.), odnosno roku koji mora proteći između objavljivanja zakona ili pravnih propisa i njihova stupanja na snagu.

Međutim, kada je u pitanju Zakon o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, ovo je načelo narušeno na način da je Zakon stupio na snagu prije nego što je objavljen.

Naime, “Narodne novine” broj 41/14 označene s nadnevkom 31. ožujka 2014. godine, stvarno su publicirane tek 1. travnja, kada ih je bilo moguće kupiti u “Narodnim novinama”, a budući da Zakon o uskrati “zbog posebno opravdanih razloga”, prema članku 4., stupa na snagu prvoga dana od dana objave u “Narodnim novinama” ispada da je stupio na snagu u 00:00 sati 1. travnja, iako je Službeni list bilo moguće kupiti tek u jutarnjim satima.

Dakle, Zakon je stupio na snagu prije trenutka njegove objave u “Narodnim novinama”, čime je narušeno temeljno načelo vladavine prava, odnosno pravne sigurnosti te pravne izvjesnosti objektivnog pravnog poretka i individualnog pravnog položaja pravnih subjekata u Republici Hrvatskoj.

Zbog činjenice antidatiranja broja “Narodnih novina” broj 41 u kojima je objavljen Zakon o uskrati, Sindikat je podnio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave i nada se da će se u ovom postupku utvrditi kada je stvarno objavljen (ne tiskan) sporni broj “Narodnih novina”, odnosno kada su ga oni na koje se primjenjuje mogli vidjeti u odnosu na činjenicu kada se počeo primjenjivati.

Ako je stvarno objavljen tek 1. travnja, onda je Zakon o uskrati mogao stupiti na snagu tek 2. travnja, odnosno dan nakon objave, što ga čini neustavnim zbog retroaktivnosti koju proizvodi činjenicom da se prava iz Zakona uskraćuju od 1. travnja.
SDLSN se nada da Ustavni sud neće olako prijeći preko ovog pitanja. S. Kuhar