Zakon tjera 12 tisuća službenika u mirovinu

EUROPSKI SAVEZ SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI
Zakon tjera 12 tisuća službenika u mirovinu

umirovljenik_nl011213

(NOVI LIST, 1. prosinca 2013.) ZAGREB » Europski savez sindikata javnih službi (EPSU) izrazio je zabrinutost predsjedniku hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću da će novi Zakon o prestanku službe i ugovora o radu u državnim i javnim službama, o kojemu se trenutno vodi rasprava, do 2030. godine 12 tisuća namještenika otjerati u starosnu mirovinu prije navršene 65. godine života.

nl_logo180810U pismu Milanoviću EPSU upozorava da se u većini slučajeva radi o ženama, a da posljedice takvih poteza nisu dobro predviđene te poziva premijera da se Vlada suzdrži od uvođenja mjera koje ne odražavaju uravnotežen pristup prema ženama i muškarcima bez prethodne procjene utjecaja ili koji bi mogao dovesti do diskriminacijskih politika u budućnosti.

Zamjenik glavnog tajnika EPSU Willem Goudriaan objašnjava u pismu da odredbe prijedloga zakona predviđaju prestanak službe, odnosno ugovora o radu, kada službenici i namještenici u državnim tijelima i javnim službama navrše 65 godina života i 35 godina mirovinskog staža te uvjet godina života za starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Istu zabrinutost, kaže se, dijeli i hrvatska podružnica EPSU-a, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN), koji je i skrenuo pozornost EPSU-u na spomenuti problem.