Započela isplata zaostataka do punog iznosa privremenog dodatka na plaću 100-80-60 eura

Zagreb, 3. listopada 2023. – Svima kojima po Odluci o isplati privremenog dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama od 15. lipnja 2023. (NN 65/2023) pripada pravo na dodatak od 100-80-60 eura, i ako im je on isplaćen umanjen zbog korištenja godišnjeg odmora ili bolovanja do 42 dana u lipnju, srpnju ili kolovozu, sada će im se sukladno Uputi za postupanje broj 10 Ministarstva pravosuđa i uprave obračunati razlika do punog iznosa privremenog dodatka.

Isplata zaposlenima u državnoj i javnim službama je započela, no postupak će potrajati, jer obračun razlike između isplaćenog i nominalnog iznosa privremenog dodatka treba izračunati „ručno“.

Naime, elementi za obračun naknade plaće za godišnji odmor u Centraliziranom obračunu plaće (COP) postavljeni su u skladu s važećim kolektivnim ugovorima, zbog čega nije moguć automatski izračun razlika.

Službenicima i namještenicima koji su koristili godišnji odmor ili bili na bolovanju u rujnu ili kasnije iznos privremenog dodatka, sukladno Uputi, mora biti isplaćen u punom iznosu bez umanjenja.

Uputa za postupanje broj 10