ZAPOČELI KOLEKTIVNI PREGOVORI ZA ZAPOSLENE U DRŽAVNIM SLUŽBAMA

ZAPOČELI KOLEKTIVNI PREGOVORI ZA ZAPOSLENE U DRŽAVNIM SLUŽBAMA

Početak pregovora obilježila je otvorena i konstruktivna diskusija
Početak pregovora obilježila je otvorena i konstruktivna diskusija

(SDLSN, 3. ožujka) Jučerašnjim sastankom pregovaračkih odbora sindikata državnih službi i Vlade Republike Hrvatske započeli su kolektivni pregovori koji bi trebali rezultirati novim kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, ali i rješavanjem drugih pitanja od značaja za položaj zaposlenika u državnim službama.

Voditeljica pregovaračkog odbora Vlade Jadranka Kosor
Voditeljica pregovaračkog odbora Vlade Jadranka Kosor

Otvarajući sastanak, potpredsjednica Vlade i voditeljica pregovaračkog odbora Vlade Jadranka Kosor naglasila je želju Vlade da će dvije strane dobro surađivati s obzirom na zajednički cilj u pregovorima.

U ime pregovaračkog odbora sindikata državnih službi koji čine Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Sindikat vojnih službenika i namještenika i Carinski sindikat Hrvatske, stavove sindikalne strane iznio je Ivica Ihas, izrazivši zadovoljstvo početkom pregovora, ali i žaljenje što se sindikate nije konzultiralo pri donošenju državnog proračuna. Podsjetio je da su sindikati državnih službi s prethodnom vladom u listopadu 2003. potpisali Protokol o pregovorima za sklapanje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji je još uvijek aktualan, u kojem je kao predmet pregovora naznačeno sklapanje kolektivnog ugovora, osnovica plaće za 2004. godinu i druga materijalna prava (božićnica, dar za djecu, regres), politika plaća u narednim godinama, te pitanja uređena uredbama o koeficijentima, dodacima na uvjete rada i nagrađivanju za uspješnost u radu. Pored ovih pitanja aktualno je i pitanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, sistematskih pregleda i naknade za pasivna dežurstva.

Neka od ovih pitanja, kao što je pitanje osnovice u 2004. godini djelomično su dogovorena aneksima kolektivnog ugovora, a pred vladom je i  obveza korekcije osnovice sukladno promjenama u odnosima plaća između državnih službi i plaća u gospodarstvu, koja bi se trebala primjeniti od 1. srpnja. Kao poseban problem Ihas je istaknuo tužbe državnih službenika i namještenika za ostvarivanje materijalnih prava iz kolektivnog ugovora kao što su božićnica i dar za djecu iz 2000.g., prekovremeni i noćni rad u MUP-u i MORH-u, uvjeti rada djelatnika u pravosudnoj policiji i zatvorskom sustavu i plaćanje rada na područjima od posebnog državnog interesa. “Pozdravljamo izjavu državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu, gospodina Plarića, da se ova država neće suditi sa svojim službenicima i namještenicima i vjerujemo da će ovakav stav uroditi najrazumnijim rješenjem potraživanja – nagodbom” rekao je Ihas.

Prošloj vladi također smo predložili nagodbu, ali je ona teret sudskih potraživanja ostavila novoj vladi kao kukavičje jaje“, konstatirao je Ihas, napomenuvši kako se prema sindikalnim procjenama radi o teretu teškom oko 2 milijarde kuna, što je potvrdio i Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, upozorivši da samo 5000 policajaca potražuje po osnovi prekovremenog rada više od milijardu kuna.

Pomoćnik ministra financija Niko Raić naglasio je da treba razdvojiti obveze bivše i sadašnje Vlade, najavivši da će se do kraja travnja izraditi trogodišnje fiskalne projekcije koje bi trebale obuhvatiti i prava iz kolektivnih ugovora. Dospjele obveze prethodne vlade usporedio je s “felš” loptom za koju ne znaš kad će i s koje strane sjesti u mrežu.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Zlatko Gledec dodao je kako je prvih 50 milijuna kuna za isplatu prava po sudskim presudama već sjelo na račun MUP-a. “Naš je cilj podvući crtu i ne stvarati nova zaduženja” rekao je Gledec, dodavši kako će se u MUP-u od 1. ožujka početi plaćati prekovremeni sati kako se ne bi stvarala nova zaduženja.

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić dodala je kako je, s obzirom na ishode sudskih postupaka koji se vode protiv Republike Hrvatske, izvansudska nagodba logično, razumno i poželjno rješenje.

Po prijedlogu Ivice Ihasa pregovarački odbori zaključili su da će se u idućih desetak dana pripremiti i potpisati protokol o pregovorima za kolektivni ugovor za razdoblje 2004.-2006. godine, koristeći se protokolom iz listopada 2003. kao polaznom osnovom. Ihas je dodao kako pregovaračkim odborima nije ostalo puno vremena s obzirom da vrijedeći kolektivni ugovor ističe 30. travnja i dodao kako se nada uspješnim pregovorima.