ZAPOSLENI U UREDIMA DRŽAVNE UPRAVE JOŠ UVIJEK BEZ PLAĆE!

ZAPOSLENI U UREDIMA DRŽAVNE UPRAVE JOŠ UVIJEK BEZ PLAĆE!

Cekajuci_placu(SDLSN, 16. prosinca) Iako su zaposlenici Središnjeg državnog ureda za upravu u Zagrebu svoju neveliku plaću primili, a velik dio njih vjerojatno ju već i potrošio ili platio stare dugove, njihovi kolege u državnim uredima po županijama još uvijek se nisu sastali s plaćom.

Kako je od posljednje plaće prošlo više od mjesec dana, ovime je prekršena odredba članka 37. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kojom je propisano da od jedne do druge isplate plaće ne smije proći više od 30 dana.

Nakon što su ovu lošu vijest Sindikatu dojavili članovi sindikata iz ureda državne uprave kontaktirali smo Središnji državni ured za upravu, a predsjednik SDLSN Ivica Ihas razgovarao je i s pomoćnikom ministra financija Nikom Raičem.

Saznali smo da bi plaća trebala “sjesti” sutra, a razlozi za njeno kašnjenje su proračunske naravi, s obzirom da je on ovog mjeseca dodatno opterećen i isplatom dara za djecu i božićnice. Nažalost i dar za djecu uglavnom je isplaćen nakon 6. prosinca, tj. nakon Dana sv. Nikole. Stoga bi možda trebalo razmisliti radi li se o daru za djecu u prigodi Dana sv. Nikole ili možda Dana dječje radosti, a i kod isplate božićnice zna se dogoditi da se ona isplati u prigodi Nove godine ili čak nakon nje.

Zbog svega ovoga, zaposlenici ureda državne uprave predlažu da se redoslijed isplate plaća u Središnjem državnom uredu za upravu i uredima državne uprave izmijeni na način da se ona prvo isplati uredima. Možda se nakon toga netko dosjeti pokrenuti pitanje redoslijeda isplate plaća u sustavu državne uprave.