Zaposleni u zdravstvu će dobiti punu božićnicu, ostali neće?

Zaposleni u zdravstvu će dobiti punu božićnicu, ostali neće?

bozic_dnhr1

Zagreb, 13.12.2011., 20:15 Autor: Vanja Margetić

Financijska vijest koja je ipak najjače odjeknula među 170 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama ona je o mogućem smanjenju božićnice. Vlada na odlasku ponudila im je takvu mogućnost, a 12 dana prije Božića nitko ne zna hoće li je i provesti u djelo. Ogorčeni sindikati najavljuju tužbu.

bozic_dnhr2

(Dnevnik.hr) Božić bi ove godine možda i bio savršen za zaposlene u državnoj upravi da im tehnička Vlada nije iznijela prijedlog o smanjenju božićnice. “Smatramo da je osam dana nakon izbora, plasirati jednu takvu bombastičnu najavu o nemogućnosti isplaćivanja božićnica, politički jednostavno deplasirano”, rekao je Siniša Kuhar iz SDLSN.

bozic_dnhr3

Božićnica za 170 tisuća zaposlenih trebala je iznositi 1.250 kuna. Prema novom prijedlogu ona bi iznosila 675 kuna. Država bi ovim potezom uštedjela 97 milijuna i 500 tisuća kuna.

bozic_dnhr4

Sindikat policije ovakav prijedlog smatra uvredljivim. Ako ne bude punog iznosa, najavljuju tužbu. “Kao što smo i prije radili za neisplaćene prekovremene sate, tužit ćemo. Što će naravno daleko više koštati državu, a što mi ne bismo željeli. Dakle želimo da nam se božićnice isplate u cjelosti u iznosu od 1.250 kuna”, kazao je Dubravko Jagić iz sindikata policije.

bozic_dnhr5

Odluka o smanjenju božićnice ne odnosi se baš na sve. 70 tisuća zaposlenih u zdravstvu ipak će dobiti puni iznos. “Ne znam zašto se zdravstvo spominje kao neka ekskluziva, ministar zdravstva svake godine, svim poslodavcima u zdravstvu, pismeno pošalje što je i ove godine napravio da zaposlenici u zdravstvu dobiju božićnicu temeljem kolektivnog ugovora”, kaže Spomenka Avberšek, SSZSSH.

bozic_dnhr6

Zašto Milinović svoj recept štednje nije otkrio i kolegi ministru Mlakaru – ne znamo. U Ministarstvu uprave o prijedlogu smanjena božićnica šute. Hoće li prijedlog zaista biti proveden u djelo, 12 dana do Božića još uvijek nije poznato.