Zaposlenici gradskih uprava: Dalje ruke od naših plaća!

ZADAR I DUBROVNIK VEĆE SREZALI “BUŠTE”, DOK SE IZ SPLITA I ŠIBENIKA TOMU ŽESTOKO PROTIVE I PORUČUJU
Zaposlenici gradskih uprava: Dalje ruke od naših plaća!

Namjera Vlade premijerke Jadranke Kosor da početkom rujna na drugo čitanje pošalje Nacrt zakona o osnovici plaće kojim bi se svim zaposlenicima u lokalnoj samoupravi drastično smanjila primanja, te tako izjednačile s onima u državnoj upravi, izazvala je pomutnju među sindikatima i narodom koji već traži reakciju od predsjednika Stjepana Mesića.

kune_sd060809_390

Zagreb, 130208. Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka – ilustracije. Brojanje novca.

Naime, novim zakonom Vlada bi uzela za pravo da posebnom odlukom, zbog teškog stanja u državi, utvrdi jednake osnovice plaća za sve zaposlene u javnim službama, a čime bi se zaobišli kolektivni ugovori.

– Krše se međunarodni propisi i Europska povelja o lokalnoj samoupravi koja jamči da se nikakvim zakonima ne mogu korigirati plaće. Obratit ćemo se i predsjedniku Mesiću jer on ima pravo da ne prihvati zakon koji je protuustavan – reakcija je Mladena Kokana, sindikalnog čelnika zaposlenih u splitskoj gradskoj upravi.

Prema procijeni Sindikata plaće bi mogle pasti i 30 do 40 posto.

– Mi plaće dobivamo iz gradskog proračuna i solidarno smo vezali primanja uz gospodarstvo i sudbinu Splita. Što mi imamo dijeliti sudbinu sa službenicima u državnoj upravi!? Kalkulirao sam svoj život na bazi plaće od šest tisuća kuna… Što bi sada oni htjeli, a već su mi oduzeli tri posto…

Možda i štrajk

Ako nam se dirnu u kolektivni ugovor, otvara se mogućnost štrajka. U svakom slučaju, bude li to potrebno, branit ćemo se kad nas već zakon ne štiti. No, kad imate ovakvog zakonodavca, suludo je očekivati logičnu situaciju i razvoj događaja – zaključio je Kokan.

SD_logo240Inače, plaće u splitskoj gradskoj upravi u prosjeku su više nego zaposlenih u državnoj upravi, no i dalje su manje u odnosu na veće gradove u Hrvatskoj. Novim zakonom, uspije li ga Vlada u jesen progurati, najviše bi izgubili veliki gradovi i bogate općine, čiji bi zaposlenici, unatoč dobru radu i ugodnoj gospodarskoj situaciji, imali socijalna primanja.

Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić još je polovicom srpnja najavio da će se zbog mjera štednje zaposlenicima gradske uprave plaće smanjiti 10 posto. Primjena te mjere odnosi se već za plaću za srpanj, po čemu se novi zadarski gradonačelnik svrstao u red najodlučnijih pobornika mjera štednje koje inicira Vlada premijerke Kosor.

Za tim se primjerom poveo i gradonačelnik Biograda Ivan Knez, koji najavljuje smanjivanje osnovica plaća zaposlenika gradske uprave čak za 12 posto, s tim da će primjena početi od početka kolovoza. Ostali gradonačelnici gradova Zadarske županije nisu tako revnosni, ne samo da nisu donijeli slične odluke nego su tek u fazi razmišljanja i analiziranja situacije u kojoj im se našao proračun jer zakonskih obveza ni posebnih naputaka nemaju.

– Neki su donijeli odluke o smanjivanju plaća bez detaljne analize, a mi se nećemo zalijetati, nego ćemo sve uklopiti u odluku o rebalansu proračuna koji mora donijeti Gradsko vijeće – kaže gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

Lokalna autonomija

Slična su razmišljanja u Obrovcu, Benkovcu i Pagu. U Benkovcu su se dosad u plaćama ravnali s plaćama državnih službenika, a i sad se uklapaju u kriterije za dužnosničke plaće. U Obrovcu pripremaju odluku za smanjivanje plaća za oko 10 posto, no još se ne zna kad će odluka biti donesena.

U Pagu su trenutačno zauzeti ljetnim karnevalom, o mjerama štednje i mogućem smanjivanju plaća razmišljat će drugi tjedan, a možda i donijeti mjere nakon detaljne analize, kaže gradonačelnik Ante Fabijanić Njekulin.

Zaposlenici šibenske gradske uprave nisu proračunski korisnici, pa ne podliježu naputku o korekciji plaća. I po tom, a osobito pitanju novih zakonskih rješenja o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, međutim, gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović, ujedno i podpredsjednik Udruge gradova, ne krije svoj stav:

– Protuustavno je, a u krajnjem slučaju i protivno Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi da Vlada naputcima i novim zakonom ograničava autonomiju lokalne samouprave i uvodi centralizaciju u sustav određivanja plaća. Nesporno je, naime, da je to način ograničavanja prava na lokalnu samoupravu te slobodno raspolaganje vlastitim sredstvima, tj. slobodno uređivanje platnog sustava službenika – istaknuo je šibenski gradonačelnik.

Plaće zaposlenika dubrovačke gradske uprave će za srpanj biti manje do 15 posto jer je prije donošenja odluke o “kriznim nametima” od dva, odnosno četiri posto na plaće do i preko 6 tisuća kuna, gradonačelnik Andro Vlahušić donio mjeru uštede za Grad Dubrovnik.

Naime, Vlahušić je u cilju ublažavanja ionako dramatičnog stanja u gradskom proračunu s “rupom” od 53 milijuna kuna, donio odluku da se zaposlenicima u gradskoj upravi smanje plaće za 10 posto, dok je svoju plaću “srezao” za 15 posto.

Nikakav službeni naputak od Vlade još nije stigao na adresu Grada Dubrovnika, ali je Odjel za finanicje dobro upućen kako će obračunati isplate u kolovozu jer je već sve obznanjeno u stručnom časopisu Financije i računovodstvo, doznajemo od pročelnika za financije Nika Pavlovića.
pišu L. KOVAČIĆ, E. ŠPRLJAN / EPEHA, M. JURKOVIĆ / EPEHA, L. CRNČEVIĆ /EPEHA
Foto: Elvir Tabaković / CROPIX