Zaposlit će se 238 pripadnika nacionalnih manjina

Zaposlit će se 238 pripadnika nacionalnih manjina

Uz zapošljavanje u središnjim tijelima državne uprave pripadnici manjina popunit će i 52 radna mjesta u županijskim uredima

Vjesnik_logo_noviZAGREB – Tijekom 2007. u središnjim tijelima državne uprave bit će zaposleno ukupno 238 pripadnika nacionalnih manjina, a još 52 radna mjesta u uredima državne uprave u županijama popunit će pripadnici manjina. Tako stoji u planu prijema u državnu službu Vlade za 2007.
Takav plan donosi se u Hrvatskoj već nekoliko godina i odgovor je na primjedbu Europske komisije da vlasti u Hrvatskoj ne čine ništa kako bi pomogle pripadnicima manjina da razmjerno svojoj zastupljenosti u ukupnom stanovništvu imaju i zastupljenost na radnim mjestima državne uprave i ostalih institucija.
“Tu smo mogućnost ugradili i u zakone i u posebne propise, ali je istina da se potpuna primjena tih odredbi može provesti tek na dulji rok”, kaže Milena Klajner, ravnateljica Vladina Ureda za nacionalne manjine, dodajući da situaciju olakšava činjenica da svih 47 europskih zemalja ima problem ravnomjerne zastupljenosti manjina.

Klajner_MilenaTako, na primjer, spominje Klajner, u pokrajini Alto-Adige, na sjeveru Italije, postoji čak i svojevrsno prisilno upošljavanje pripadnika manjina. Ono se temelji na pokrajinskom ustavu koji to osigurava. Međutim, ako građanin njemačke ili austrijske narodnosti ode s tog područja i traži zaposlenje negdje drugdje u Italiji, on više nije “manjinac” nego je Talijan.
Naravno, kad se podaci o zastupljenosti manjina prikupe i usporede s namjerama Vlade, onda je slika nešto drukčija. Recimo, u Ministarstvu unutarnjih poslova s nešto više od 25.000 zaposlenih radi 1112 pripadnika nacionalnih manjina.
“Ako nešto zabrinjava, onda je to vrlo mali postotak Srba policajaca u povratničkim županijama, Sisačkoj, Ličkoj, Karlovačkoj, Bjelovarskoj i još nekima. Zastupljenost Srba u tim policijskim upravama mjeri se promilima”, kaže Saša Milošević, savjetnik u Klubu srpske manjine u Saboru.
Ako se izlistaju ministarstva u Vladi, onda ispada da je najbolja zastupljenost u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu pravosuđa. U Ministarstvu obrane od 1895 uposlenika radi samo jedan “manjinac”, u Ministarstvu obitelji dva, dok ih u Ministarstvu kulture i poljoprivrede, na primjer, uopće nema.
Vrlo je zanimljivo da su najprecizniji podaci o zastupljenosti manjinaca u pravosuđu Republike Hrvatske. U općinskim sudovima ih je nešto više od dva posto, u županijskim sudovima 3,6, u trgovačkim sudovima nema ni jednoga pripadnika manjina, a u Vrhovnom sudu je samo jedan Srbin od 42 suca. U državnim odvjetništvima slika je slična, ali s nešto boljim postocima, čak do četiri posto u županijskim tužiteljstvima. [Vlado Rajić]