Zar opet politika ispred čovjeka?

Zagreb, 6. siječnja 2023. – Gostujući uživo u sinoćnjoj emisiji N1 televizije Newsnight, predsjednica SDLSN RH Iva Šušković pozvala je na odgovorno ponašanje te hitnu isplatu plaća korisnicima gradskog proračuna Grada Zadra, među kojima su i zaposleni u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zadra. Naime, proračun Grada Zadra nije donesen i zbog toga je blokirano funkcioniranje grada.

– Ne znamo zašto je opet politika ispred samog čovjeka. Čemu političke igre koje se lome preko leđa ljudi, upitala je predsjednica SDLSN RH, podsjećajući i na nedavni slučaj neisplate plaće u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Nova Gradiška gdje se čak govorilo o gašenju postrojbe, jer, navodno, nije bilo sredstava za plaće vatrogasaca. No, ne radi se samo o vatrogascima, već o egzistenciji cijelih obitelji.

– Apsurdno je što sustav, očigledno, ne brine o onima koji brinu o našim životima, našoj sigurnosti, a to su upravo vatrogasci, zaposleni u javnim vatrogasnim postrojbama, koje rado, kada idu na intervencije, volimo nazivati herojima, jer oni to doista jesu, rekla je predsjednica SDLSN RH, upozoravajući, pritom, kako sami sustav plaća profesionalnih vatrogasaca još uvijek nije reguliran, iako je to trebao biti još prije dvije i pol godine.

Plaće su neujednačene, ovise od postrojbe do postrojbe. Određuje ih se u gradovima osnivačima, u skladu s decentraliziranim sredstvima koje ti gradovi prime od države, te zajedno s gradskim proračunskim prihodima raspoloživim za plaće vatrogasaca. Na zaposlene u JVP-ima se primjenjuje osnovica dogovorena Kolektivnom ugovorom za državne službenike i namještenike i samo je ona poznata. Pravilnikom čije je donošenje slijedom Zakona o vatrogastvu, u nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice, trebali su biti regulirani koeficijenti složenosti poslova i dodaci na posebne uvjete rada. Trebao je biti reguliran minimum za svakog u JVP-u.

– Mi smo u listopadu prošle godine dobili dopis glavnog vatrogasnog zapovjednika kako je pravilnik poslan u Ured za zakonodavstvo Vlade RH i na objavu u Narodne novine, no još uvijek nije objavljen u Narodnim novinama. Negdje je stalo i danas pitamo odgovorne što je dalje činiti? Ide nova protupožarna sezona, nova turistička sezona… Odgovorni trebaju preuzeti obvezu i hitno donijeti ono što je minimalno zajamčeno za vatrogasce u JVP-ima, a to je njihova plaća, poručila je predsjednica Šušković.

Gostovanje predsjednice SDLSN RH Ive Šušković u emisiji N1 televizije Newsnight možete pogledati na poveznici (početak je u 25. minuti): https://www.youtube.com/watch?v=QO4xKmPqEUk

 Foto: Screenshot