ZASTUPNICI O SDP-OVOJ INTERPOLACIJI

ZASTUPNICI O SDP-OVOJ INTERPOLACIJI

ZAGREB,  27. rujna 2006. (Hina) –   SDP-ovu interpolaciju o odgovornosti Vlade za stanje u Požeško-slavonskoj županiji u današnjoj saborskoj raspravi odbio je Klub zastupnika HDZ-a jer smatra da je tu riječ “o SDP-ovom politikantstvu“, dok većina drugih klubova zastupnika ocjenjuje da je prvo i najvažnije deblokirati županijske račune, a zatim se može vidjeti što i kako dalje.
Priče i politikanstvo nam ne trebaju“, rekao je ministar financija Ivan Šuker i dodao da bi bio sretniji da su se SDP-ovci osvrnuli na rješenja koja nudi Vlada, a ne da je optužuju da “podržava kriminalno dno“.
Anto_BagaricHDZ-ov zastupnik Anto Bagarić je u raspravi rekao da je riječ o javnom linču prema njemu, kao bivšem županu, i o “pumpanju” dugovanja od 50 do 350 milijuna kuna, jer su, kaže, u tom iznosu zbrojene i obveze i potraživanja. Bagarić navodi da dug Županije iznosi 57,7 milijuna kuna, kao i da je sadašnji župan Ronko dosad izdao 48 mjenica, od čega najmanja ima vrijednost od 500.000 kuna. “Nikakve odgovornosti Vlade tu nema“, dodao je.
Rekao je i da s tim u vezi želi odbaciti svaku insinuaciju i laž i najavio da će podnijeti kaznenu prijavu za klevetu protiv svih koji su nanijeli štetu njegovu ugledu.
U raspravi u ime Kluba zastupnika HDZ-a Dražen Bošnjaković je ustvrdio da “novi” požeško-slavonski župan Zdravko Ronko nije poduzeo sve što je mogao da poboljša stanje u županiji otkad je na njezinu čelu.
Milanka Opačić je u ime Kluba SDP-a navela da se odmah znalo da se županija iz sadašnje situacije ne može izvući sama jer je, tvrdi, zadužena za idućih 10 godina. SDP-ovac Mato Arlović je ustvrdio da podržavaju rješenja Vlade koja idu u smjeru osiguranja normalnog rada županije, ali da dosad nisu vidjeli pismeni prijedlog jer bi se inače i na to osvrnuli.

HINA_interpelacijaSvatko ima svoju verziju, a Županija ne funkcionira“, rekao je u ime Kluba zastupnika HSP-a Pero Kovačević, misleći na HDZ-ovu i SDP-ovu stranu, i ocijenio kako bi bilo najbolje da se rasprava prekine i deblokiraju računi Županije. Zatim se, kaže on, predizborna kampanja može nastaviti.
Treba spasiti što se spasiti da“, mišljenja je Damir Kajin koji je u ime Kluba IDS-a predložio da Vlada pomogne toj županiji s nekoliko milijuna kuna, pa makar i kroz rebalans proračuna.
Na kraju će dugove ipak platiti građani“, rekao je Antun Kapraljević u ime Kluba HNS-a, a s njim se složila i Ljubica Lalić u ime Kluba HSS-a te dodala da su slavonske županije prilično siromašne i da bi trebalo konačno priznati koliko im je teško.
Što je dokaz siromaštva, ako ne činjenica da 57 milijuna kuna može baciti županiju na koljena“, rekao je Branimir Glavaš (HDSSB).
Zlatko Kramarić (HSLS) je ocijenio da sudbina lokalne samouprave često ovisi o tome koja se “politička zastava vije u Banskim dvorima“.
U ime predlagatelja interpelacije, SDP-a, Ivica Račan je pozvao SDP-ove zastupnike da odustanu od daljnje rasprave. “Uzalud vam trud svirači”, rekao je i naveo kako su imali najbolju namjeru da se stvar u Požeško-slavonskoj županiji riješi što prije, ali da je, ocijenio je, pristup Vlade previše bahat da bi u tome uspjeli.
Iz HDZ-a su zatim poručili SDP-u da “reterira” jer “ne može politički poentirati“.
Sjednica Hrvatskog sabora za danas je zaključena, a nastavak slijedi sutra.

POČELA RASPRAVA O SDP-OVOJ INTERPOLACIJI

ZAGREB,  27. rujna 2006. (Hina) –    U raspravi o SDP-ovoj saborskoj interpelaciji o odgovornosti Vlade za stanje u Požeško-slavonskoj županiji, koja je počela popodne u Saboru, Mato Arlović je u ime predlagatelja izrazio iznenađenje što Vlada odbija interpelaciju jer su u toj županiji uočene nepravilnosti.
Arlovic_MatoČinjenica je da imamo nalaz revizije u kojem je naveden niz nepravilnosti“, rekao je Arlović u uvodnom izlaganju u ime Kluba SDP-a i dodao da je već 5. mjesec Požeško-slavonska županija blokirana, a zaposlenici ne primaju plaće.
Ukupna šteta, dodao je, na području cijele Županije iznosi oko milijardu kuna.
Arlović je rekao da bi zbog nezakonitog ponašanja u toj županiji trebalo pokrenuti postupke za utvrđivanje odgovornosti i do početka zadnjeg tromjesečja ove godine osigurati novac za rad županije.
Upitao je zašto je bilo potrebno “iscrpljivati” Županiju mjesecima, kad je odmah bilo jasno da nema zakonskih osnova za njeno raspuštanje.
U ime Vlade odgovorio mu je ministar financija Ivan Šuker. Rekao je da se u raspravi ne želi spuštati na razinu dnevno-političkog obračuna. Ustvrdio je da u Požeško-slavonskoj županiji nema govora o potraživanjima od 350 milijuna kuna i da se županija bez problema može deblokirati i iz redovnih prihoda normalno funkcionirati. Pritom je napomenuo i da se tri jamstva za tri škole ne mogu smatrati obvezama jer nisu došla na naplatu, a ukoliko se to i desi, dio sredstava osigurat će se, kaže, iz državnog proračuna.
Šuker je naveo da je primjerice 2002. izdano jamstvo Županijskoj upravi za ceste i dodao da su jamstva izdavana i tijekom 2003. i 2004. “Ako to nije bila nepravilnost tada, ne može ni sada“, dodao je.
Naglasio je da Vlada ima i nudi rješenje kroz reprogramiranje kredita u “Slavonskoj banci”, a potom i drugim bankama, ali da na ultimatume ne može pristati.

Pročitajte još…