ZATON: Sindikati vatrogasaca Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske potpisali sporazum o suradnji

ZATON: Sindikati vatrogasaca Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske potpisali sporazum o suradnji

Zaton2005_vsporazum_florija

(SDLSN, 7. svibnja) ZATON – Nezavisni sindikat profesionalnih vatrogasaca Mađarske, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH potpisali su danas u Zatonu Sporazum o suradnji na području promicanja interesa profesionalnih vatrogasaca u okviru međunarodnih pravnih propisa.

Cilj ovog sporazuma je ostvarenje radnih prava i unaprjeđenje životnog standarda profesionalnih vatrogasaca triju zemalja, a potpisnici su se obvezali da za ostvarivanje zajedničkih interesa obavještavaju jedni druge o važećim nacionalnim propisima za vatrogasce, odnosno o tome koliko ti propisi odgovaraju europskoj praksi, odnosno pravnoj stečevini EU. Pored toga potpisnici će se obavještavati o prijedlozima izmjena propisa upućenih vladi, kao i o dokumentima koji sadrže službeni program sindikata.

Zaton2005_vsporazum_potpi2Sindikati će nastojati da i ostali sindikati u vatrogastvu u njihovim i drugim državama pristupe Sporazumu, sve do osnivanja i uspostave Međunarodne unije profesionalnih vatrogasaca.

Ovom hrvatsko-mađarskom inicijativom kojoj su se priključili i sindikalno organizirani vatrogasci iz FBiH stvoreni su preduvjeti za razmjenu informacija u vezi s ostvarenjem radnih prava i nacionalnih pravnih pravila kojima se regulira djelatnost vatrogastva i dobre i loše prakse, kako bi se njihova služba od posebnog značaja za sigurnost građana i imovine mogla razvijati sukladno zajedničkim postignućima u praksi i zakonodavstvu.

Pozdravljajući goste iz Mađarske i FbiH, predsjednik SDLSN Ivica Ihas naglasio je potrebu zajedničkog djelovanja profesionalnih vatrogasaca na ovim prostorima.

Vatrena stihija ne poznaje državne granice i nadam se da je ovaj sporazum početak suradnje na dobrobit naših naroda i država“, zaključio je Ihas.

Predsjednik mađarskog sindikata Zoltan Kajsza dodao je kako su vatrogasci bez obzira na državne granice članovi jedne velike obitelji udruženi u plemenitom cilju zaštite i spašavanja ljudskih života.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma iskazao je i predstavnik vatrogasaca FBiH Nasir Beganović, koji je njegovo zaključenje ocijenio dobrim načinom za brže hvatanje priključka FBiH sa državama koje već jesu ili će postati članice EU.

Zaton2005_vsporazum_nasirRaduje nas mogućnost da sa svojim hrvatskim i mađarskim kolegama razmjenjujemo informacije o stanju na području vatrogastva i koristimo njihova iskustva“, rekao je Beganović.

Na kraju, treba reči i to da za razliku od nekih drugih područja profesionalni vatrogasci EU nemaju na raspolaganju smjernice kako regulirati ovu djelatnost, a njihova iskustva nisu samo pozitivna. Stoga je ovaj pokušaj udruživanja sindikata različitih država, neovisno o njihovom statusu s obzirom na članstvo u EU, radi poboljšanja položaja vatrogasaca najbolji način da se izbjegnu tuđe greške i prepozna dobra praksa u vatrogastvu zemalja potpisnica i budućih članica Međunarodne unije vatrogasaca.

Zaton2005_vsporazum_Kardum
Hrvatski vatrogasac Nade Kardum iz JVP Zadar poklonio je mađarskim kolegama vatrogasnu kacigu kroz koju je prošao geler od granate u Domovinskom ratu kao primjer kako zaštitnik vatrogasaca Sv. Florijan čuva vatrogasce na dužnosti

 

Pročitajte još…

SPORAZUM O SURADNJI SINDIKATA VATROGASACA IZ MADŽARSKE, BIH I HRVATSKE

hina_logo

ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) –   Sindikati vatrogasaca iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske potpisali su danas sporazum o suradnji na području promicanja interesa profesionalnih vatrogasaca u okviru međunarodnih pravnih propisa, priopćio je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.
Cilj sporazum jest ostvarenje radnih prava i unaprjeđenje životnog standarda profesionalnih vatrogasaca triju zemalja.
Potpisnici su se obvezali da će razmjenjivati informacije o važećim nacionalnim propisima za vatrogasce i koliko oni odgovaraju europskoj praksi, kao i o prijedlozima izmjena propisa upućenih vladi, navodi se u priopćenju. (Hina) pp/xmt yln