Zatraženo pokretanje postupka mirenja zbog odbijanja ravnateljice HZZ da se zaključi kolektivni ugovor za zaposlene u HZZ

Zatraženo pokretanje postupka mirenja zbog odbijanja ravnateljice HZZ da se zaključi kolektivni ugovor za zaposlene u HZZ

Ravnateljica HZZ Sanja Crnković-Pozaić  "stroga i pravedna" prema nezaposlenima, ali i vlastitim zaposlenicima u HZZ
Ravnateljica HZZ Sanja Crnković-Pozaić
“stroga i pravedna” prema nezaposlenima, ali i vlastitim zaposlenicima u HZZ

(SDLSN, 3. srpnja) Sindikat je danas dopisom upućenim ravnateljici HZZ Sanji Crnković-Pozaić zatražio pokretanje postupka mirenja radi nastalog kolektivnog spora uzrokovanog njenim odbijanjem da se zaključi kolektivni ugovor za zaposlene u Zavodu. Kao razlog ovakvome stavu Crnković-Pozaić poziva se na dopis potpredsjednika Vlade Granića, koji je u prosincu 2002. godine odbio takvo traženje Sindikata, navodeći da predloženi tekst kolektivnog ugovora ne odražava osobite specifičnosti koje bi opravdale sklapanje granskog kolektivnog ugovora. Međutim, g. Granić prelazi preko činjenice da Temeljni kolektivni ugovor za javne službe prepušta reguliranje čitavog niza pitanja granskim kolektivnim ugovorima, kao što su npr. dnevni ili tjedni raspored radnog vremena, godišnji odmor, uvećanje plaće, plaća za rad s posebnim uvjetima, ostala materijalna prava i sl. U sklopu pokretanja postupka mirenja Sindikat je imenovao Ivicu Ihasa za člana mirovnog vijeća iz sindikata, zatraživši od HZZ-a da u roku od 24 sata predloži svog predstavnika.

Sindikat je zatražio od HZZ i da svojim zaposlenima isplati regres za godišnji odmor sukladno naputku Ministarstva financija, podsjećajući da je to obveza HZZ kao poslodavca iz kolektivnog ugovora i sporazuma između Vlade i sindikata. Daljnje odgađanje isplate regresa za posljedicu bi moglo imati odgovarajuće sindikalne akcije.

U dopisu Sindikata navodi se: “,..moramo izraziti čuđenje Vašom nespremnošću da postupite sukladno naputku Ministarstva financija, što izravno narušava načelo subordinacije po kojem ste obvezni djelovati. Nismo primjetili jednaku razinu samostalnosti kad su u pitanju prava Vaših zaposlenika koja bi trebalo regulirati granskim kolektivnim ugovorom. Dakle, kad im treba isplatiti regres po naputku Ministarstva financija za to nema novca. A kad treba zaključiti kolektivni ugovor za zaposlene u HZZ onda zadnju riječ ima potpredsjednik Vlade,…”.