ZATVOR U SISKU Kolegijalni mobbing?

ZATVOR U SISKU Kolegijalni mobbing?

Službenici Zatvora u Sisku u više su navrata na ponašanje svojih "kolega" upozoravali upravitelja zatvora...
Službenici Zatvora u Sisku u više su navrata na ponašanje svojih “kolega” upozoravali upravitelja zatvora…
...Upravu za zatvorski sustav i...
…Upravu za zatvorski sustav i…
...državnog tajnika nadležnog za zatvorski sustav. Reakcije dosad nije bilo. No, što ako narušeni međuljudski i međusindikalni odnosi naruše i sigurnost u ovoj zatvorskoj ustanovi?
…državnog tajnika nadležnog za zatvorski sustav. Reakcije dosad nije bilo. No, što ako narušeni međuljudski i međusindikalni odnosi naruše i sigurnost u ovoj zatvorskoj ustanovi?

(SDLSN, 15. travnja 2009.) Iako se mobbing ili zlostavljanje na radnom mjestu najčešće pripisuje šefovima, čija hijerarhijska uloga ih dovodi u situaciju stvarnih ili subjektivno doživljenih zlostavljača, mobbing može biti i horizontalni, a sudeći po predstavkama koje smo zaprimili od članova SDLSN u Zatvoru u Sisku i “kolegijalni”.

sdlsn_www220Naime, 30-tak službenika u nekoliko je navrata od odgovornih u zatvoru i Upravi za zatvorski sustav zatražilo zaštitu od dvoje “kolega” koji, kako navode u svojim predstavkama, “prate i bilježe svaki naš pokret”.
Ne znamo kome šalju bilješke i u koju svrhu. Ovakvo ponašanje narušilo je međuljudske odnose u zatvoru i stvorilo napetost i psihozu. Obzirom da su koncentrirani na nas kolege, a ne na zatvorenike, logično je i da neprofesionalno odrađuju ono malo zadataka što im je zadano. Zapovijedi cinično i posprdno komentiraju, a postupanjem usporavaju aktivnosti što remeti proces rada (kupanje, posjete, pretrese i sl.). Ovakav odnos prema poslu nas smeta kao i njihovo ponašanje prema nama“, navodi se u predstavci od 24. veljače ove godine upućenoj Upravi za zatvorski sustav.

Na mobbing od strane dvoje "kolega" požalilo se čak 30-tak od 42 zaposlenika Zatvora u Sisku.
Na mobbing od strane dvoje “kolega” požalilo se čak 30-tak od 42 zaposlenika Zatvora u Sisku.

Da nešto nije u redu u Zatvoru u Sisku upućuje i činjenica da se na kolegijalni nadzor žali 30 od ukupno 40-tak zaposlenih, ali i činjenica da ovi dežurni skribomani ne prezaju ni od optužbi kojima se sugerira da u Zatvoru u Sisku postoji međuetnička netrpeljivost te da su pri tome ugroženi Hrvati.
Zbog ovakvog ponašanja samozvanih pripadnika unutarnje kolegijalne kontrole većinska promatrana skupina zaposlenika zatvora od Uprave za zatvorski sustav zatražila je njihov premještaj  u drugi zatvor ili kaznionicu “jer je rad sa navedenima postao nemoguć”.
Nažalost, situacija se ne rješava iako su službenici o svojoj ugroženosti od kolega mjerodavne, uključujući i državnog tajnika nadležnog za zatvorski sustav Zorana Pičuljana, obavijestili još u listopadu prošle godine.
Tako je zatvorski službenički sustav još jednom pokazao da mu refleksi nisu baš naročiti kad su u pitanju kolegijalne “čarke”, iako bi loši međuljudski odnosi mogli prouzročiti i profesionalne propuste s nesagledivim posljedicama.
Službenike naročito boli činjenica da se na svaku pritužbu zatvorenika koji do dolaska u zatvor baš i nisu bili uzorni građani odmah reagira, dok se njihovi svakodnevni problemi marginaliziraju.
mobbing2Sindikat stoga od ministra pravosuđa, ravnatelja uprave za zatvorski sustav i državnog tajnika u čijoj su nadležnosti “zatvorski” problemi, traži da malo svoga dragocjenog vremena posvete i problemima službenika Zatvora u Sisku i utvrde tko to tamo, koga i za čiji račun “špija” umjesto da radi svoj posao i omoguće radnu atmosferu u kojoj će službenici svoj posao raditi neopterećeni od (ne)profesionalnih kolega.

sisak_zzine150409