Zatvorski čuvari traže razgovor s HHO-om i pučkim pravobraniteljem

ZATVORSKI SUSTAV Pravosudni policajci traže razgovor s HHO-om i pučkim pravobraniteljem

SDLSN_www(SDLSN, 8. srpnja) Nakon što se slegla medijska prašina oko stanja u zatvorskom sustavu i nehumanih uvjeta izdržavanja zatvorske kazne na koje su upozorili zatvorenici svojim prosvjedima, štrajkom glađu i drugim, težim oblicima izražavanja nezadovoljstva, ali i ugledne nevladine organizacije poput Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i Pučkog pravobranitelja, o tome kakvi su njihovi uvjeti rada i status u društvu odlučili su progovoriti i oni s druge strane brave – zatvorski čuvari i drugi zaposlenici Uprave za zatvorski sustav.

Odbor_pravpol_390

Odbor pravosudne policije SDLSN odlučio je HHO-u i Pučkog pravobranitelja upoznati s posljedicama nedostatnih zatvorskih kapaciteta i nedovoljnog broja zaposlenih u sustavu kao i radnopravnim i sigurnosnim posljedicama takvog stanja.
Pravosudni policajci upozoravaju da su zaposlenici zatvorskog sustava ugroženi zbog toga što su u uvjetima nedostatka osoblja i prevelikog broj zatvorenika izloženi ekstremnim radnim naporima i samo je pitanje dana kad će netko od njih “puknuti” pri obavljanju službe.
Pravosudne policajce tišti i činjenica da im se za prekovremeni rad ne isplaćuju dodaci za posebne uvjete rada.

Pravosudni_policajac_24sata
Za prekovremeni rad s psihopatima i ubojicama poput riječkog monstruma Ivana Dvorskog pravosudni policajci plaćeni su kao za rad u kancelariji – bez dodataka za posebne uvjete rada

Apsurdno je“, smatra predsjednica Odbora pravosudne policije Jasna Stilinović, “da pravosudni policajac za osam sati redovitog rada prima dodatak za posebne uvjete rada, a kad radi prekovremeno, noću, subotom, nedjeljom ili za blagdan onda je plaćen kao da radi u kancelariji“.
Osim zbog prevelikog broja zatvorenika i loših prostornih uvjeta, zatvorski čuvari trpe i zbog nedostatka medicinskog osoblja, uslijed čega su prisiljeni ovisnicima u zatvorima dijeliti metadonsku terapiju i nadzirati ih po njenom uzimanju.
O svemu tome i još koječemu, kao i činjenici da se Vlada RH u pregovorima sa sindikatima državnih službi za novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike negativno očitovala na traženje SDLSN da se prilikom obračuna plaće službenicima koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada prekovremeni rad obračunava uvećan za dodatak za posebne uvjete rada za svaki sat rada, a ne samo za rad u redovnom radnom vremenu, sindikalni predstavnici zaposlenika zatvorskog sustava namjeravaju porazgovarati s predstavnicima HHO-a i Pučkim pravobraniteljem.
Radi se o institucijama koje se bave promicanjem i zaštitom ljudskih prava građana, a valjda i mi kao građani zaslužujemo zaštitu svojih ljudskih prava, zaključuju pravosudni policajci.

Pročitajte još…