Zbog duga od 3,6 milijuna kuna Hanžeković utjeruje veću imovinu

Zbog duga od 3,6 milijuna kuna Hanžeković utjeruje veću imovinu

Vlasnici 17 stanova na zagrebačkoj Kajzerici ne znaju da im je imovina plombirana, i kada bi htjeli prodati stan, ne bi mogli dobiti uredne papire.

hanzekovic_vl121009

Autor: Marina Borovac

Novac od prodaje društvenih stanova, a riječ je o 4,3 milijuna kuna, već mjesecima se ne isplaćuje Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika da ga oni utroše za stambeno zbrinjavanje svojih članova, kako je bilo predviđeno lanjskom odlukom Vlade. Razlog neisplate je spor između dviju zadruga. Sindikalna stambena zadruga duguje 3,6 milijuna kuna Sindikalnoj štedno-kreditnoj zadruzi koja je, pak, to svoje potraživanje prošle godine prodala odvjetniku Marijanu Hanžekoviću.

Novac – sljedeći tjedan

Kako se ni on nije naplatio od stambene zadruge, u lipnju i srpnju podnio je ovršne prijedloge na njihovu nekoliko puta vredniju imovinu. Tako se pod ovrhom našlo i 17 prije nekoliko godina prodanih stanova koje vlasnici iz tko zna kojih razloga nisu prenijeli na sebe.

vl_logo180909Da im je imovina plombirana oni pojma nemaju i sigurno bi se neugodno iznenadili kad bi shvatili, želeći prodati nekretninu, da za stan u zagrebačkoj Kajzerici ne mogu doći do urednog vlasničkog lista.

Predsjednik Sindikata Boris Pleša očekuje već sljedećeg tjedna novac na računu, namijenjen zbrinjavanju svojih članova u Puli i Karlovcu. Naime, kad je prije tri godine tada ministrica, a sada premijerka Jadranka Kosor izlila prvu miješalicu betona u temelje stambenog kompleksa u karlovačkom naselju Dubovac, svečano su započeli radovi na, činilo se, oglednom primjeru stambenog zbrinjavanja državnih i lokalnih službenika i namještenika.

U građevinski pothvat kojim je bilo predviđeno da se na tri lokacije u gradu sagradi 280 stanova krenulo se nakon što su 2002. godine Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikalna štedno-kreditna stambena zadruga i Sindikalna stambena zadruga potpisali trojni ugovor o suradnji.

Stambena zadruga je postala investitor, štedna kreditor članova sindikata, a Sindikat nositelj projekta. U jednom od ugovora o naplati međusobnih potraživanja Sindikalna zadruga dala je kao jamstvo za dug od 3,6 milijuna kuna štedno-kreditnoj zadruzi šest stanova na Dubovcu.

No, pothvat je stao, račun stambene zadruge blokiran je i prijeti im stečaj, u prodanim stanovima ne žive lokalni službenici nego građani koji su stanove kupili po tržišnim cijenama. Štedno-kreditna zadruga preustrojava se u uniju, pa je zato sva svoja potraživanja od stambene zadruge prenijela na M. Hanžekovića.

– Kao zalog da ćemo štedno-kreditnoj zadruzi vratiti novac koji su nam dali za gradnju, dali smo im šest stanova u Karlovcu, potpisali mjenice i zadužnicu. Upravitelj zadruge Ivan Ihas, koji je u vrijeme potpisivanja trojnog ugovora 2002. godine bio predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, pustio je zadužnicu na naplatu i blokirao nas – pričaju Ruža Kovačić i Marko Kljajić iz stambene zadruge.

Zapravo, zadužnicu im je pustio Marijan Hanžeković, što potvrđuje i odvjetnik iz njegova ureda Tomislav Buterin, koji Hanžekovića zastupa u pokušaju naplate potraživanja.

Pod hipotekom

– Stanove su nam trebali predati još prošle godine, ali su stalno tražili odgodu. U svibnju su kazali da ne znaju kad će ih moći isporučiti. Tada smo im blokirali račun, a u tri mjeseca s njega nam je sjelo tek 100 kuna. Nedavno su nam htjeli predati stanove, ali oni su pod hipotekom i takve ih nećemo uzeti.

Da bismo se naplatili, krenuli smo s ovršnim prijedlozima na njihovu imovinu. Pojma nismo imali da tu ima prije prodanih stanova. Nećemo nikoga iseljavati – kaže Buterin.