Zbog ovrhe države mirovina mu 1.100 kn

PETAR LAPOŠ VRAĆA DODATAK NA PLAĆU ZA RAD NA PODRUČJU POSEBNE DRŽAVNE SKRBI

Zbog ovrhe države mirovina mu 1.100 kn

gs_logo290509ILOK – Petar Lapoš 74-godišnji je iločki umirovljenik čija mjesečna mirovna iznosi 1.640 kuna. Od tako male mirovine država mu uzima 546 kuna!
Naime, Lapoš je bio jedan od djelatnika iločke državne uprave kojemu je, odlukom suda nakon podignute tužbe, isplaćen dodatak od 75 posto na plaću jer je radio na području od lapos_gs280211posebne državne skrbi, no sada je, odlukom istoga suda, dužan državi vratiti više od 70.000 kuna. Dodatak na plaću zapravo je bio stimulacija za povratak na područja posebne državne skrbi. Ta je odluka Sabora više puta mijenjana pa je i Vrhovni sud presuđivao malo u korist državnih službenika, malo protiv njih. Zbog toga danas službenici imaju različite presude te će gotovo svi do kraja života vraćati dodatke uvećane za kamate.
– Cijeli sam život radio i normalno živio od toga, a sada kada platim režije, ostane mi 500 kuna. Sramota me je tražiti od drugih. Nisam navikao živjeti s dugovima i nisam zaslužio da nakon toliko godina radnog staža nemam za život. Ne mogu ni u dom za umirovljenike jer nemam novaca. Ne znam koliko ću još lapos2_gs280211dugo ovako izdržati. Jedino mi je preostalo da si skratim muke – kazao nam je kroz suze gospodin Lapoš.
Osim duga državi, Petar Lapoš ima i druge, no najteže mu pada što je suprugu pokopao prije 18 mjeseci, a pokop još nije otplatio.
– Supruga i ja smo se obraćali svima, ali nitko nas nije želio primiti ili nam odgovoriti. Ni Jadranka Kosor dok je još bila ministrica, ni ministar Čobanković, bivši predsjednik, nikoga nije zanimao naš problem. Nekoliko nas je televizija snimalo, ali jedini odgovor koji smo dobili jest da bih sigurno dobio tužbu kada bih Hrvatsku tužio Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. No kakve mi koristi od toga kad nemam novaca za tužbu, a kraj spora ne bih ni doživio. Pa da sam ratni zločinac, ne bi se ovako ponašali prema meni – zaključio je Lapoš.
Lidija TOTH

Pročitajte još…