Zbog ovrhe upitne i plaće vatrogasaca

Zbog ovrhe upitne i plaće vatrogasaca

Vatrogasci će, ako zatreba, požare gasiti i bez plaće, ali poskupljenje goriva i porast drugih troškova ozbiljno ugrožava njihovu spremnost uoči ovogodišnje protupožarne sezone, poručuju iz Sindikata državnih službenika i namještenika

Vjesnik_logoZAGREB, 2. lipnja – Posljednjih nekoliko mjeseci u Javnim vatrogasnim postrojbama (JVP) pažljivo osluškuju razvoj situacije nakon pravomoćnih presuda za božićnicu i dar za djecu za 2000. godinu. Na prvi pogled pripadnici JVP-a nemaju previše razloga za zabrinutost. Bit će im isplaćeno ono što im po Kolektivnom ugovoru pripada, i u vezi s tim ne bi trebalo biti posebnih poteškoća. Problem je, međutim, to što pravomoćne presude izravno ugrožavaju normalno funkcioniranje Javnih vatrogasnih postrojbi, jer će se utuženi iznosi isplatiti ovrhom od sredstava koja postrojbama stoje na raspolaganju za ovu godinu. Tako barem ovih dana tvrde u Sindikatu državnih službenika i namještenika, čija je pravna služba i pokrenula akciju za utuživanje prava iz Kolektivnog ugovora za vatrogasce JVP-a.
U Sindikatu tvrde kako pravomoćna presuda ne znači da se vatrogasci JVP-a na početku sezone mogu okrenuti zahtjevnim zadaćama, a zaboraviti dosadašnje brige.

Vatrogasci_intervencija

“S obzirom na to da se isplata može provesti jedino ovrhom, nije isključena mogućnost da u nekim slučajevima dođe do blokade računa”, upozorava tajnik Sindikata Siniša Kuhar. Pojašnjavajući u čemu je zapravo problem, Kuhar je iznio primjer JVP-a Čakovec koji se potpuno financira iz državnog proračuna. Kako ističe, ovrha od oko 200 tisuća kuna mogla bi ugroziti normalno funkcioniranje te postrojbe, ali i plaće vatrogasaca koji rade u njoj.
Rješenje ipak postoji, a dogovoreno je na sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo još prije nekoliko mjeseci. “Obveza osnivača vatrogasnih postrojbi odnosno lokalne samouprave jest da osiguraju potrebna sredstva radi izvršavanja pravomoćnih sudskih presuda. Isplaćena sredstva mogu se naknadno potraživati od Ministarstva financija”, podsjeća Kuhar, te dodaje da je upravo to bio jedan od zaključaka sastanka s predstavnicima MUP-a i Ministarstva financija sa socijalnim partnerima.

Vjesnik030604_vatrogasci

U Sindikatu upozoravaju i na potpuno zastarjeli model prema kojemu se procjenjuju godišnji izdaci za vatrogastvo. “Sredstva se i dalje dodjeljuju prema projekcijama troškova iz 1999., iako se zna da za održavanje vozila i gorivo danas treba znatno više novca”, tvrdi Kuhar. Tako je država, tvrde u Sindikatu, ove godine za plaće i druge troškove vatrogastva predvidjela 237 milijuna kuna, kao i 1999., iako je u međuvremenu osnovana još jedna postrojba – JVP Metković.
Vatrogasci će, ako zatreba, požare gasiti i bez plaće, ali poskupljenje goriva i porast drugih troškova ozbiljno ugrožava njihovu spremnost uoči ovogodišnje protupožarne sezone, poručuju iz Sindikata državnih službenika i namještenika.
Mile Franičević