Zdravko Ronko: Ne hodaj po crvenom tepihu!

Zdravko Ronko: Ne hodaj po crvenom tepihu!

APSURD Župan donio neobičnu zabranu za svoje djelatnike
Autor Ljiljana Marić

ronko_tepih_VL060907

Ostao sam zatečen kad mi je portir na ulazu u zgradu nedavno kazao da više ne smijem do svoga ureda ići stepenicama na kojima je crveni tepih, nego drugim stepenicama na kojima nema tepiha. Ako netko od nas krene tim stepenicama, portir ga vraća.
vl_logoNeki zbog toga do vlastitog ureda ili drugih ureda moraju obilazno, duljim putem  kazao nam je jedan djelatnik uprave Požeško-slavonske županije koji je želio ostati anoniman strahujući za radno mjesto. Zabranu hodanja zaposlenika županijske uprave po crvenom tepihu potvrdio nam je i sindikalni povjerenik županije Ljuban Čolić.
Nisam se raspitivao zbog čega je ta zabrana. Mene je također o tome obavijestio portir  kazao je Čolić. Neki od zaposlenika s kojima smo razgovarali vjeruju da SDP-ov župan Zdravko Ronko tu odluku nije ipak donio zbog crvene boje tepiha, nego zbog toga da se tepih ne bi ofucao, odnosno da bi što dulje izgledao dobro.
No zabrana ne vrijedi i za samoga župana te se zaposlenici pitaju čemu inače služi tepih  za gledanje ili hodanje? Zbog čega je župan Ronko zabranio hodanje tim stubama, pokušavali smo doznati od ponedjeljka pa sve do danas, ali na naše pozive na mobilni i fiksni telefon, kao i na poruke, nije odgovarao.

ŽUPAN PRIJAVLJEN HRVATSKOM NOVINARSKOM DRUŠTVU ZBOG NEPRIHVATLJIVOG PONAŠANJA
Župan Ronko prijavljen zbog uskraćivanja informacija

Glas_Slavonije_logoPOŽEGA – Nezadovoljni sve češćim uskraćivanjem informacija, kao i sve učestalijom pojavom selektivnog obavješćivanja redakcija pisanih i elektronskih medija od strane požeško-slavonskog župana Zdravka Ronka te županijske i gradske vlasti u Požegi o događajima od javnoga interesa, tamošnji su novinari o tome odlučili izvijestiti Hrvatsko novinarsko društvo, ali i širu javnost.
Ronko_GS060907“Nekoliko mjeseci toleriramo takvo neprihvatljivo ponašanje kao i sve učestalije pritiske na novinare svih požeških medija, osobito nakon objavljivanja priloga i članaka koji nisu po “ukusu” lokalne vlasti i župana Ronka nakon čega on naziva novinare i urednike kako bi nerijetko na vrlo neugodan način izrazio svoje nezadovoljstvo objavljenim”, stoji u otvorenome pismu HND-u koje su potpisali novinari svih nacionalnih pisanih i elektronskih medija u toj županiji.
“Kap koja je prelila čašu”, kako dalje stoji u pismu, “jest prva otvorena sjednica Županijskog poglavarstva nakon višemjesečnih “zasjedanja” iza zatvorenih vrata za javnost i novinare. Na istu su pozvane samo “pojedine” redakcije i “pojedini” novinari, te tražimo od HND-a da žurno poduzme odgovarajuće korake kako bi svi novinari i sve redakcije imale jednak i kvalitetan pristup informacijama iz županijske i gradske uprave te tako “neometano i kvalitetno mogle raditi svoj posao”, navodi se u tekstu koji su zajednički potpisali urednici i novinari dopisništava HRT-a, Večernjeg list, Jutarnjeg lista i Glasa Slavonije. (J.J.)

HND PODRŽAO POŽEŠKE NOVINARE NEZADOVOLJNE ODNOSOM LOKALNIH VLASTI

hina_logo

ZAGREB, 6. rujna 2007. (Hina) –  Hrvatsko novinarsko društvo (HND) podržalo je danas desetero novinarki i novinara iz Požege koji od požeško-slavonskog župana Zdravka Ronka te županijske i gradske vlast traže jednak tretman za sve novinare i redakcije što, kako tvrde, sada nije slučaj.
lucic_dragutinDesetero novinarki i novinara uputilo je otvoreno pismo HND-u žaleći se na lokalnu vlast jer selektivno obavješćuju redakcije o događajima od javnog interesa te na župana koji ih, tvrde, često naziva i vrši pritisak.
“Smatramo da su župan i tijela javne vlasti dužni, bez ikakva selektivna pristupa, omogućiti svim novinarima pristup važnim informacijama za život građana”, kaže se u priopćenju HND-a.
Iz novinarske udruge upozoravaju da su prava novinara i medija jedna od najvažnijih stečevina svake, pa tako i hrvatske demokracije.
“Stoga pozivamo župana i tijela javne vlasti da omoguće novinarima i medijima da svi pod jednakim uvjetima nesmetano obavljaju svoj javni posao”, stoji u priopćenju predsjednika HND-a Dragutina Lučića.
Otvoreno pismo HND-u potpisali su novinarke i novinari iz redakcija Večernjeg lista, Jutarnjeg lista, HTV-a, Hrvatskog radija i Glasa Slavonije.