Žene su obrazovanije, ali slabije plaćene

Žene su obrazovanije, ali slabije plaćene

pos-zene-txt

ZAPOŠLJAVANJE Gotovo 60 posto nezaposlenih čine žene

(15. siječnja) Ne bi li se potaknulo zapošljavanje žena u srednjoj životnoj dobi, web portal posao.hr ponudio je poslodavcima da se besplatno koriste njegovom bazom podataka o ženama u dobi od 40 do 50 godina koje traže posao. Zanimanje je, kažu, dobro, a žene nisu loše prošle ni i u državnoj akciji zapošljavanja koja se provodi preko Zavoda za zapošljavanje. Među 65 tisuća osoba koje su zaposlene uz državne subvencije, za koje je država od ožujka 2002. do kraja siječnja 2005. godine potrošila oko 850 milijuna kuna, također su dominirale žene.

Žene teško do posla

vl_logoNa burzi kažu da su među mladim visokoobrazovanim kadrovima koji su dobili posao više od 60 posto činile žene, slično kao i među starijima, a muškarci su dominirali samo u obrtničkim programima i programima namijenjenim braniteljima. Bez obzira na te podatke, koji pokazuju da se nakon pada sredinom 90-ih povećava udio zaposlenih žena u ukupnoj zaposlenosti, gotovo 60 posto nezaposlenih čine žene. Otprilike stotinu tisuća njih u dobi je iznad 40 godina, a ankete koje su se provodile među ženskom populacijom pokazuju da se žene osjećaju diskriminiranima pri zapošljavanju. Većina ih smatra da poslodavci daju prednost muškarcima te da je majčinstvo glavni razlog što ih nerado primaju u radni odnos. Vedran Šošić, analitičar Hrvatske narodne banke, navodi da je 2003. godine ukupna zaposlenost u Hrvatskoj bila za 71 tisuću veća nego 2000. godine, s tim što je zapošljavanje muškaraca poraslo za 49 tisuća, a žena za 22 tisuće. Tumači to porastom zapošljavanja u graditeljstvu, gdje je zaposleno 90 posto muške radne snage.

Bolje nego u EU

Analitičari tvrde da je zbog naslijeđa iz komunizma situacija sa zapošljavanjem žena u tranzicijskim državama povoljnija nego u EU, pa tako i u Hrvatskoj. Kod nas žene čine natpolovičan dio zaposlenih među službenicima  (72 posto), u uslužnim i trgovačkim zanimanjima (59 posto) te u jednostavnim zanimanjima (56 posto), a i među stručnjacima i znanstvenicima žena je 53 posto. Među osobama koje stječu neku vrstu diplome nalazi se između 55 i 58 posto žena. Premda su obrazovanije, udio žena među čelnicima i članovima zakonodavnih tijela, čelnicima i dužnosnicima državnih tijela te direktorima bio je 24 posto. Istraživanja su pokazala i to da su žene 10 posto slabije plaćene od muškaraca.
Autor LJUBICA GATARIĆ

pos-zapos