ŽENSKE UDRUGE I SINDIKATI ORGANIZIRAJU PROSVJEDNU POVORKU U POVODU MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

ŽENSKE UDRUGE I SINDIKATI ORGANIZIRAJU PROSVJEDNU POVORKU U POVODU MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) – Ženska mreža Hrvatske ovogodišnji će 8. ožujka, Međunarodni dan žena, obilježiti prosvjednom povorkom od bivše tvornice “Nada Dimić” do Kamenitih vrata, kako bi upozorila na sve lošiji položaj žena na tržištu rada.
U organizaciju prosvjeda uključile su se Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Odbor žena Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), sa zahtjevima za promjenom Zakona o radu, posebno u dijelovima koji se odnose na rad na crno i rad na određeno vrijeme, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

women_at_workTražimo da se rad na određeno vrijeme definira kao iznimka, a poslodavcima zabrani sklapanje ugovora na određeno za razdoblje dulje od godinu dana, te da nakon toga radni odnos automatizmom prelazi u rad na neodređeno vrijeme, istaknula je Božica Žilic iz Ženske sekcije SSSH-a.
Također traže propisivanje maksimalnog udjela zaposlenih koji mogu raditi na temelju ugovora na određeno vrijeme, te onemogućavanje produživanja ugovora na određeno vrijeme preimenovanjem radnog mjesta.
Osamdeset posto svih novosklopljenih ugovora posljednjih nekoliko godina su ugovori na određeno vrijeme, a većina potpisnica su žene, upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever naglasivši da trenutno stanje na tržištu rada karakteriziraju strah i nesigurnost.
Organizatori prosvjeda upozoravaju da je stopa zaposlenosti žena značajno niža od stope zaposlenosti muškaraca, te da žene u prosjeku imaju 15 do 20 posto niže plaće od muškaraca. Osim toga, bilo je slučajeva da se pri sklapanju ugovora o radu od žena traži da za vrijeme njegova trajanja nemaju djecu.
Organizatori su pozvali sve građane da im se priključe u povorci u povodu Međunarodnog dana žena, koja u podne kreće ispred bivše tvornice “Nada Dimić” u Erdodyevoj ulici, preko Branimirove, Draškovićeve, Jurišićeve i Trga bana Jelačića do Kamenitih vrata gdje će, kako najavljuju, predstavnicima Sabora i Vlade uručiti popis sa svojim zahtjevima.
Ove godine u svijetu se obilježava i 150. obljetnica prvog takvog prosvjeda (održanog 8. ožujka 1857. godine), kada su radnice u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovale protiv neljudskih uvjeta rada i niskih plaća.