Zoki, Slavko i Branko u epizodi “Smanjenje plaća u javnom sektoru”

Zoki, Slavko i Branko u epizodi “Smanjenje plaća u javnom sektoru”

sdlsn_www220(SDLSN, 16. svibnja 2012.) Premijer Zoran Milanović ovih je dana poručio zaposlenima u javnom sektoru da žive preko granica svojih mogućnosti i istovremeno im zalijepio etiketu krivca za slučaj da se Hrvatskoj dogodi Grčka ili Španjolska.
No, budući da nas kratkotrajno političko-povijesno pamćenje još uvijek služi, prisjetili smo se nekih drugih, ne tako katastrofičnih, vijesti i izjava članova Zokijeve vlade i našli se u čudu. Jesmo li što propustili? Što Zoki zna, a mi ne znamo? Lažu li nas Slavko i Branko?
Uostalom, uvjerite se sami…

Milanović: Neću nikoga plašiti, ali gledajte Španjolsku ili Grčku, dugo su živjele preko granica svojih mogućnosti

(Index.hr, 14.5.2012. u 17:16) “KOLEKTIVNI ugovori morat će se mijenjati”, jasno se iščitava iz poruka premijera Zorana Milanovića koji je gostovao na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment.
zoki_slavko_branko“Ono što si možemo priuštiti je novo slaganje karata da vidimo što možemo platiti i sačuvati najveći mogući broj radnih mjesta. Kad budemo razgovarali o kolektivnim ugovorima, to ćemo morati imati pred očima. Neću nikoga ničim plašiti, ali gledajte Grčku, Portugal ili Španjolsku, gledajte društva koja su jako dugo živjela preko granica svojih mogućnosti”, rekao je Milanović.

Linićeve mjere: Proračun se puni kao da krize uopće nema

(24sata, 10.5.2012. u 08:25) Državni proračun pridružuje se bankama koje su do sada uglavnom bile jedini dobitnik u krizi. Naime, Linićeva blagajna puni se, unatoč novoj recesiji, nevjerojatno dobro. Prema podacima Ministarstva financija, u prva četiri mjeseca ukupni su prihodi iznosili 35,5 milijardi kuna, što je 5,6 posto ili 1,9 milijardi kuna više nego u istom razdoblju lani. Prikupljeno je 36 posto plana za cijelu godinu, što je, napominju državni financijaši, “gotovo idealno ostvarenje”, javlja Jutarnji.hr.

POTPREDSJEDNIK VLADE I MINISTAR REGIONALNOG RAZVOJA
Branko Grčić: Smanjujemo masu plaća za milijardu kuna

(SLOBODNA DALMACIJA, 25.02.2012. u 12:30) “Znači li to da u pokušaju smanjivanja mase plaća za dvije milijarde kuna nije neophodno za ovu godinu ukinuti božićnicu i regres za korisnike državnog proračuna?”
– Za sada nije neophodno. Vrijeme će pokazati hoće li biti pokrenuti razgovori na tu temu. Naravno, to bi bilo u slučaju ozbiljnijih poremećaja i problema u izvršenju proračuna koje ne možemo kontrolirati, kao što su recimo veće kamate na financijskom tržištu ili podbačaj poreznih prihoda.
“Znači li to da ćete u tim pregovorima inzistirati na smanjivanju osnovnih plaća ili većem broju otkaza u državnoj upravi i javnim službama?”
– Sjetite se da smo još u kampanji govorili da ćemo štititi osnovicu plaće i toga se držimo.