Odmaralište podružnice Sindikata gradske uprave Grada Zagreba u Lovranu

Podružnica sindikata gradske uprave Grada Zagreba raspolaže s odmaralištem u Lovranu.

VILLA SANTA MARIA-LOVRAN

Villa Santa Maria predstavlja remek-djelo bečkog arhitekta Carla Seidla. Izgrađena je 1895. godine, kao jedna od prvih vila na području Lovrana. Smještena uz more, ali je od obale i šetnice odvojena prostranim vrtom punog egzotičnog i mediteranskog bilja među kojem posebno mjesto zauzimaju himalajski cedar i kalifornijski libocedar. Zbog svoje elegantne i jednostavne forme podsjeća na toskanske vile, te je poslužila kao ogledni primjer za kasnije bogataške ljetnikovce građene uz lovransku obalu. Među najznačajnija obilježja vile svakako spada prostrani salon čiji je interijer sačuvao izvorni izgled uključivo sve ugradbene elemente, po čemu je vila jedinstvena u Lovranu.

Villu je kupila 14.06.1960. Sindikalna podružnica Narodnog odbora GZ novcem kojeg je za tu namjenu ondašnji gradonačelnik Većeslav Holjevac doznačio na račun iste. O kupnji vile postoji kupoprodajni ugovor sa fizičkom osobom Dujmović Silvom.

Današnja Podružnica sindikata gradske uprave Grada Zagreba u potpunosti je pravni sljednik nekadašnje podružnice-djeluje u čitavom razdoblju kao jedina sindikalna organizacija u gradskoj upravi, te bez dana prekida upravlja i koristi navedenu vilu kao svoje sindikalno odmaralište.

Do osnivanja SDLSN RH vilom u potpunosti autonomno upravlja sindikalna podružnica GUGZ uz značajnu financijsku i kadrovsku pomoć same gradske uprave. Zahvaljujući dugogodišnjem upravljanju i korištenju vile, ona ima značajno mjesto u povijesti Podružnice te je u živoj uspomeni brojnih bivših, pa i sadašnjih članova Sindikata službenika Gradske uprave Grada Zagreba. Stoga, možemo s ponosom ukazati na činjenicu da smo jedna od iznimno rijetkih sindikalnih podružnica koja je sačuvala svoje odmaralište u dobrom stanju u čitavoj državi. Pri tome, s obzirom na ono što je navedeno u prvom pasusu, valja konstatirati da Podružnica svakako ima ulogu i u zaštiti hrvatske arhitektonske i krajobrazne baštine.

Obavijest o mogućnosti korištenja odmarališta u Lovranu za članove SDLSN RH

Upitnik za korištenje odmarališta

Administrativna zabrana