SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

Osječko-baranjska županija

povjerenik_18     Povjerenik: Darko Lesar
Tel: 031/228-489
Fax: 031/228-489
Mobitel: 099/4628-221
E-mail: darko.lesar@sdlsn.hr

KAZNENA PRIJAVA PROTIV PERE ČEMANA

Vatrogasni zapovjednik prijavljen zbog zloporabe službenog automobila


Zapovjednika JPVP-a Osijek tereti se da je bez službenog naloga putovao u Novi Sad te oštetio gradski proračun za 10.000 kuna


(GLAS SLAVONIJE, 8. veljače 2019.) Glas Slavonije u posjedu je kaznene prijave podnesene Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv zapovjednika osječke Javno profesionalne vatrogasne postrojbe, Pere Čemana, kojega se sumnjiči da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, i to na štetu Grada Osijeka.

"Zapovjednik JPVP Osijek i ravnatelj ustrojstvene jedinice je u periodu od 01.01.2017. do 01.01.2019. godine u više navrata službenim vozilom marke ‘Škoda‘, u vlasništvu Grada Osijeka, išao bez službenog naloga i odobrenja gradonačelnika u Srbiju i to u privatne svrhe vozeći svoju obitelj, tj. sina koji studira na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, te je na taj način sebi pribavio materijalnu korist i oštetio gradski proračun cca. za 10.000 kuna", stoji u kaznenoj prijavi. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na naš je upit naglasilo kako ne daje podatke o tome je li protiv neke osobe zaprimljena kaznena prijava, a u dodatnoj napomeni dokumenta kaznene prijave stoji kako se navodi, da se datumi i vrijeme spornih putovanja lako mogu provjeriti u Informacijskom sustavu MUP-a RH, u programu NMBIS. Naime, program NMBIS (Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom) 2012. godine moderniziran je aplikacijom koja omogućava graničnu kontrolu ulaska i izlaska vozila, putnika i predmeta u schengenskim uvjetima. Tako u službenom opisu aplikacije stoji kako omogućava kontrolu vozila u evidenciji hrvatskih vozila, na temelju podataka prikupljenih kamerom, bilježenjem registracijske oznake, a vozač i svi putnici evidentiraju se čitačem dokumenata na temelju podataka očitanih iz putne isprave. Također, u sklopu projekta NMBIS još 2012. potrebnom su informatičkom opremom nadograđeni svi granični prijelazi Hrvatske sa Srbijom - Bajakovo, Erdut, Ilok i Tovarnik.

Ova je kaznena prijava još jedna naznaka kako u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek već duže vrijeme stvari ne funkcioniraju kako treba. Naime, u listopadu prošle godine u javnost su isplivala anonimna pisma koja su upućivala na navodne nepravilnosti u radu osječkog JPVP-a zbog pretjeranih ušteda, nakon čega je Grad Osijek pokrenuo inspekciju, koja naposljetku nije donijela rezultate. Jednaki navodi, uz neke dodatke, aktualizirani su i na 16. sjednici Gradskog vijeća Osijeka, održanoj 4. veljače, kada je gradonačelnik Ivan Vrkić, na upit vijećnika Vedrana Novokmeta, kazao da će ponovno započeti inspekcijski nadzor, u kojemu će njegovi zamjenici i resorni pročelnici, u svojoj nadležnosti, pokušati utvrditi navodne probleme JPVP-a Osijek.

U međuvremenu, kako saznajemo, komisija za tumačenje kolektivnog ugovora provjerava zaključke s posljednjeg sastanka sindikalne podružnice profesionalnih vatrogasaca Osječko-baranjske županije održanog krajem prosinca, što nam je potvrdio i Drago Pranjić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) RH. Pranjić tako napominje kako se muke radnika osječkog JPVP-a, bar u kontekstu neisplaćenih plaća, prekovremenih sati, turnusnog rada te obračunavanja godišnjih odmora i bolovanja, polako bliže kraju.

- Zapovjednik Čeman poslao je dopis komisiji za tumačenje kolektivnog ugovora i ako komisija utvrdi da je sve što sindikat traži istina, on jamči da će ispoštovati sve točke kolektivnog ugovora. Vjerujemo da će to biti riješeno za petnaestak dana, tako da ćemo tada imati kompletnu sliku - kaže Pranjić, sindikalni povjerenik u ovom slučaju, napominjući kako će se, ako dođe do neprihvaćanja obračuna sati u kolektivnom ugovoru, pravda za radnike morati potražiti na sudu.

Pero Čeman nije se tijekom srijede i četvrtka javljao na brojne i učestale pozive Glasa Slavonije kako bi komentirao kaznenu prijavu i zaključke sa sindikalnog sastanka, iako smo dobili informaciju da je barem dio toga vremena bio dostupan u svome uredu.
Marko Mandić


PROBLEMI SA SLUŽBENIM VOZILIMA


U zapisniku sa sindikalnog sastanka stoji kako profesionalni vatrogasci rade s neispravnom opremom i neatestiranim vozilima. Tako se navodi da su gume na nekim vozilima stare deset godina, a da pojedina vozila nisu registrirana. Naposljetku, navodi se problem sa službenim vozilom zapovjednika JPVP-a. "U nekoliko je navrata službeno vozilo zapovjednika postrojbe, Pere Čemana, oštećeno, a to nije upisano u knjigu dnevnika zapovjednika smjene. Isto tako, prometni prekršaj iz prošle godine sa navedenim vozilom je pripisan drugom djelatniku, a što je isti potvrdio pred nekoliko djelatnika", stoji u jednom zaključku sa sastanka sindikalne podružnice profesionalnih vatrogasaca Osječko-baranjske županije.


ZAMJERKE


U dopisu sa sastanka sindikata, između ostaloga, stoje zaključci koji upućuju da vatrogasci JPVP-a Osijek obavljaju rukovodeće funkcije bez rješenja i položenih ispita, a kao glavni problem ističe se broj operativnih vatrogasaca, koji je u smjeni sveden na 10, iako bi ih prema procjeni ugroženosti od požara, u takozvanoj kategoriji 6, konstantno trebalo biti 14, uz 6 vozača.

NEIZVJESNO LJETO

JUNACI KAD PLANE, A SAD? Vatrogasci otkrili kako su izigrani: ‘Kad gasimo onda smo heroji, a kad pitamo da plate, prijete’


Autor: Zdravka Grund 

Razgovarali smo s Dragom Pranjićem iz Sindikata državnih i lokalnih namještenika i Goranom Frankovićem, predsjednikom Udruge profesionalnih vatrogasaca


(Net.hr, 9. svibnja 2018.) “Kad gasimo požar i spašavamo ljude onda smo heroji, a kad nam treba dati regres onda smo ničiji”. Govorio je tako lani predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih namještenika Drago Pranjić opisujući sve frontove na kojima se zaposlenici tog sektora moraju boriti.

Da slika nije nimalo lijepa potvrdili su i prizori iz plamteće Dalmacije gdje smo nerijetko viđali premorene vatrogasce koji spavaju na cesti i svom snagom guraju vozila da bi ih upalili jer su ih usred posla izdala, i strah građana za imovinu i ljude koji se prelamao preko njihovih leđa.

Godinu dana kasnije, uoči još jedne turističke sezone kad obala opet zažari, postavljamo pitanje je li se što promijenilo i je li vlast koja je mnogo obećavala učinila pomak kako bi tim hrabrim momcima ove godine bilo nešto lakše. “Ništa se nije dogodilo. Samo smo godinu dana stariji, godinu dana nam je starija oprema, a godinu dana su starija i obećanja. No, mi ćemo i dalje biti tu. Odradit ćemo sve što treba pa i više i opet će nas tapšati po ramenu”, kaže nam Drago Pranjić dodajući kako do nikakvih promjena nije došlo. Mnogo je sastanaka, kaže, bilo no na bolje se nije pomaklo pa ni toliko da bi, kako su im obećali, do 1. lipnja donijeli Zakon o vatrogastvu.


Kad pitaju za plaćanje noćnih sati i vikenda prijete im otkazima


Opisuje kako nove opreme i dalje nema, pa se na terenu očito opet mogu očekivati vozila iz šezdesetih. Bilo je donacija, kaže sindikalist, međutim i upozorava da naša država nije tako siromašna da bi vatrogasna djelatnost morala ovisiti o donaciji vozila koja opet nisu nova jer ih je već netko koristio. Upozorava i na činjenicu da i dalje imaju neuređen sustav te da im primanja ovise o lokalnim samoupravama od kojih su recimo u Zagrebu, Rijeci i Splitu vatrogascima povećali plaće dok su u drugim manjim mjestima one manje, a ne plaćaju se ni vikendi, ni noćni rad.

“Imamo primjere da kad kolege za to pitaju, zapovjednici im prijete otkazima. Sve vam je to igra između zapovjednika i gradonačelnika. Svako malo me netko zove od kolega i pita ima li pomaka u rješavanju te naše problematike”, kaže Pranjić dodajući kako bi plaće trebalo urediti tako da one budu jednake u svim lokalnim jedinicama, a ne da je 30 posto uređeno, a u 70 posto kaos.

Pritom naznačava da nemaju ni dovoljno kadra, a da se na spomen dodatnog zapošljavanja zapovjednici i gradonačelnici vode riječima da nema ni potrebnog novca. “Približava se požarna sezona, a može se dogoditi da nemate ljudi. Što onda, ne možemo mi birati na koji ćemo požar ići, a na koji ne”, upozorava. Podsjeća da treba urediti i zapovjedni lanac u kojem će vatrogasci biti pod jednom kapom. “Nama je svejedno hoće li to biti MUP, MORH ili što već. Samo da funkcionira”, kaže Drago Pranjić.

 

Stiže reforma


Da operativni vatrogasci neće osjetiti neko poboljšanje ni ove godine priznaje i predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković. Nada se tek da će na terenu, kad drama izbije, dobiti potrebnu potporu jedinica lokalne samouprave, ministarstava i nadležnih službi jer oni su ti koji bi se trebali bolje pripremiti za predstojeću požarnu sezonu. Vatrogasci je odrađuju. “Valjda su nas shvatili ozbiljnije”, kaže nam Franković dodajući kako će ipak ove godine već biti dislocirane i spremne ekipe na kritičnim terenima te da će se pojačati aktivnosti nadzora i ophodnje što je u nadležnosti vatrogasne službe.

No, otkriva da iza brojnih razgovora i dogovora s nadležnima, koji su lani obećavali pregršt toga ipak stoji rezultat. “Svi smo nervozni, očekivali smo brzu reakciju, no priča je mnogo kompleksnija. Rekli smo da vatrogasne mjere ne želimo. Tražili smo dugoročno rješenje naših problema. Uspjeli smo dogovoriti s Vladom koncept koji će biti cjelovita reorganizacija vatrogasne službe i uspostave jasne i jednostavne subordinacije zapovjednog lanca.

Prilikom raščlambe sezone 2017. nadležna ministarstva su dobila informacije da iznađu modele financiranja mjera ZOP-a za dio koji se na njih odnosi, od operativnih aktivnosti i inspekcija do videonadzora i komunikacija, a dio onog što nam treba riješit ćemo i uz pomoć novca iz EU fondova preko Ministarstva europskih integracija. Svatko će trebati odraditi svoj dio, jer financije vatrogasne službe RH više ne smiju biti na lokalnoj upravi”, pojašnjava nam dodajući kako bi cjelovita reforma trebala biti usklađena do rujna, da bi se u rujnu mogao pripremiti tekst novog Zakona o vatrogastvu i cijeli financijski plan za iduću godinu te potom u 2019. krenuti u cjelovitu reorganizaciju vatrogasne službe.

 

Naknada kao za ratne vojne invalide?


Njome bi, kaže nam Franković, bili riješeni i brojni problemi operativnih profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, nedostatka ljudi, miješanja politike u vatrogastvo, te poslagale odgovornosti i obveze. Riješili bi se i brojni problemi iz radnopravnog statusa pa se tako zagovara rješavanje statusa vatrogasnog službenika. Tu bi s muka sišli i pripadnici DVD-a, koji bi u slučaju potrebe bili mobilizirani izravno putem zapovijedi, a ne da odlaskom na intervenciju ili teren riskiraju otkaz na poslu kao do sada. Iznašlo bi se rješenje i za ozljede na radu, jer bi vatrogasci i njihove obitelji imali prava kao primjerice ratni vojni invalidi.

Za ovu sezonu, pitanje DVD-ovaca rješavat će se, pak, sporazumima s poslodavcima koji svojim radnicima ne žele uskraćivati radna prava, ali će ih pustiti na nekoliko dana kako bi gasili požar, odnosno spašavali ljude i imovinu. Takve poslodavce vatrogasci će posebno isticati kao primjer i za njih tražiti potpore od strane nadležnih tijela.

 

Svaka nova vlast rizik za promjene


Nova reforma trebala bi riješiti i pitanje sezonskih vatrogasaca što je posao koji ljudi sve rjeđe biraju jer za njega budu plaćeni tek 3,5 do četiri tisuće kuna pa bi ih već i za ovu sezonu moglo i uzmanjkati. “Nitko neće čekati ta tri mjeseca da bi bio potplaćen. A tog sezonskog vatrogasca mogli bismo angažirati tijekom cijele godine u pripremi sezone, a onda samo operativno više aktivirati u sezoni”, kaže Franković dodajući kako bi reformom bio uređen i sustav školovanja, dislociranja snaga prema potrebi, pitanje opreme te vozila od kojih bi 90 novih, kao i novi komunikacijski uređaji posredstvom MUP-a, uz pomoć EU fondova trebalo stići u iduće tri godine.

Podsjećamo ga da kod nas brojni i dobri projekti loše završe jer stanu na pola puta ili ni ne krenu zbog promjene vlasti. No, i na to predsjednik Udruge profesiolanih vatrogasaca ima spreman odgovor. “Upravo zbog toga smo po ovoj temi već počeli tražiti konsenzus svih stranaka. Svjesni smo da je iduća godina opet godina pred izbore i da će krenuti prepucavanja. Ne bismo voljeli da ta prepucavanja idu preko naših leđa. Mi bismo željeli dobiti potporu svih političkih stranaka kad im dokument stave na stol, jer ako to sada ne riješimo pitanje je hoćemo li čekati idućih 25 godina”, zaključuje Franković.

NE ZNAJU ŠTO ČINE

Traženje mandata od pročelnika u županijama, gradovima i općinama nezakonito

 

(SDLSN, 23. rujna 2017.) Zahtjev osječko-baranjskog župana, koji je od pročelnika u Županiji zatražio da svoje mandate stave na raspolaganje, nezakonit je i ponovno aktualizira pitanje poznavanja službeničkog sustava od strane dužnosnika lokalne i područne samouprave.

Naime, za razliku od župana, koji se bira na mandat od četiri godine, pročelnici u županijama se zapošljavaju, u pravilu, na neodređeno vrijeme, temeljem javnog natječaja i tom prigodom prolaze postupak testiranja i intervjua, nakon čega aktualni župan donosi rješenje o njihovom imenovanju.

Pročelnici, stoga, županu, gradonačelniku ili načelniku ne mogu dati mandat na raspolaganje jer ga nikada nisu ni dobili, a zahtjev za „stavljanje mandata na raspolaganje" u stvarnosti znači da se od njih zahtjeva da zatraže vlastito razrješenje s radnog mjesta pročelnika, na koje su raspoređeni temeljem provedenog javnog natječaja.

Župani, gradonačelnici i općinski načelnici ovakvim postupcima potkopavaju načelo depolitizacije i profesionalizacije u jedinicama lokalne i područne samouprave u kojima su službenici (pa tako i pročelnici) osobe koje u upravnim tijelima lokalnih jedinica kao redovito zanimanje obavljaju poslove iz samoupravnog djelokruga lokalnih jedinica i poslove državne uprave povjerene tim jedinicama, u skladu s Ustavom i zakonom te ih se, ukoliko svoje poslove obavljaju profesionalno i zakonito, ne može smjenjivati pod krinkom „stavljanja mandata na raspolaganje".

Sindikat zbog toga od Ministarstva uprave traži da uloži više napora u educiranje lokalnih dužnosnika, ali i reagira u ovakvim slučajevima i zaštiti pročelnike od poniženja traženja vlastite smjene, koju od njih lokalni dužnosnici nemaju pravo tražiti. S. Kuhar


Pročitajte još...

 

Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Drago Pranjić o stanju u vatrogastvu u Studiu 4 HRT-a

Pranjic_HRT_Studio4

...za gledanje priloga klikni na sliku

NAJAVLJUJU PROSVJED
Vatrogasci idu u štrajk za 14 dana

vatrogasci_gs280217

(GLAS SLAVONIJE, 28. veljače 2017.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) najavio je prosvjede profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama da bi se napokon riješilo pitanje njihova financiranja.
gs_logo290509Sindikat je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva financija i Državne uprave za zaštitu i spašavanje zatražio 3. siječnja i 6. veljače sastanak u svezi s usklađivanjem odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2017. godini s odredbama o plaći (osnovici) i materijalnim pravima ugovorenima važećim Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike. Sastanak je zatražen i u vezi s osiguravanjem isplate regresa i božićnice za 2016. godinu u onim JVP-ovima u kojima nije isplaćen kako bi se izbjegli nepotrebni sudski sporovi.
Umjesto traženog sastanka, prema informacijama Sindikata, održan je međuresorni sastanak bez sudjelovanja predstavnika Sindikata. Na tom sastanku sastavljen je dokument iz kojeg je vidljivo kako Vlada ima stajalište da se obveze Vlade primjenjuju iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u vezi s plaćama i materijalnim pravima i na profesionalne vatrogasce, ali se novac za njih ne osigurava u državnom proračunu.
- Želimo potpisati granski kolektivni ugovor samo za nas vatrogasce, da napokon imamo svoju sistematizaciju radnih mjesta s navedenim koeficijentima te da se točno zna što je pravo i obveza države, a što grada. Mi bismo sada trebali podići tužbe protiv gradova za božićnice, povećanje plaća i regres, koje je država zagarantirala. Sada bi to gradovi trebali platiti, a oni takvo što nisu ni potpisali - kazao je Drago Pranjić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN. Ako se traženi sastanak ne održi u roku od sljedeća dva tjedna, Sindikat najavljuje prosvjede profesionalnih vatrogasaca. Sandra LACIĆ

PROSVJEDOVAT ĆEMO, ALI nećemo dopustiti da životi budu ugroženi

Pero Čeman, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, kaže da je osječka postrojba dobila 42.000 kuna manje nego lani, a 2016. godine ta su sredstva već bila niža u odnosu prema godini prije. Ako do prosvjeda dođe i osječki profesionalni vatrogasci će im se priključiti, ali građani to neće osjetiti.
- Podržavam inicijativu Sindikata i ako do toga dođe, priključit ćemo se prosvjedima, svakako, ali to građani neće osjetiti. Nikada nećemo dopustiti da nečiji život bude ugrožen i svoj ćemo posao obavljati redovito. Građani mogu biti sigurni da ćemo reagirati u svakom trenutku - kazao je zapovjednik JPVP-a Osijek.

INTERVJU s prof. dr. sc. Gordanom Marčetić o istraživanju isplate dodataka za uspješnost u radu u jedinicama lokalne i regionalne (područne) samouprave

Nagrađivanje službenika za natprosječne rezultate rada u županijama, gradovima i općinama - problematično

marcetic_gordana_naslovnica_sdlsn200117

Nedosljednost u primjeni, nedostatak objektivnih i standardiziranih kriterija te nejednaki pristup zaposlenicima ozbiljno dovode u pitanje ispravnost, svrhovitost i pravednost ovog modela u hrvatskim okolnostima

(SDLSN - SINDIKALNI LIST, 20. siječnja 2017.) U prvoj polovini 2016. godine Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika i prof. dr. sc. Gordana Marčetić s Pravnog fakulteta iz Zagreba proveli su zajedničko istraživanje o isplati dodatka za uspješnost u radu u jedinicama lokalne i regionalne (područne) samouprave (JLPRS).

sl_logo250Ovaj dodatak se prema Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi može isplatiti službenicima i namještenicima ako ostvare natprosječne rezultate u radu, a godišnje može iznositi najviše tri plaće službenika ili namještenika. Sindikat je službenim putem poslao zahtjev za pristup informacijama svim hrvatskim županijama i odabranim gradovima u svakoj županiji koji su prikazani u tablici.

ŽUPANIJE GRAD I. GRAD II.
I. Zagrebačka Velika Gorica Jastrebarsko
II. Krapinsko - zagorska Krapina Zabok
III. Sisačko - moslavačka Sisak Petrinja
IV. Karlovačka Karlovac Ogulin
V. Varaždinska Varaždin Lepoglava
VI. Koprivničko - križevačka Koprivnica Križevci
VII. Bjelovarsko - bilogorska Bjelovar Daruvar
VIII. Primorsko - goranska Rijeka Opatija
IX. Ličko - senjska Gospić Senj
X. Virovitičko - podravska Virovitica Slatina
XI. Požeško - slavonska Požega Kutjevo
XII. Brodsko - posavska Slavonski Brod Nova Gradiška
XIII. Zadarska Zadar Pag
XIV. Osječko - baranjska Osijek Đakovo
XV. Šibensko - kninska Šibenik Knin
XVI. Vukovarsko - srijemska Vukovar Županja
XVII. Splitsko - dalmatinska Makarska -
XVIII. Istarska Pazin Pula
XIX. Dubrovačko - neretvanska Dubrovnik Ploče
XX. Međimurska Čakovec Prelog
XXI. Grad Zagreb Zagreb -

 

Zatraženi su odgovori na šest pitanja:

P 1. Je li župan/gradonačelnik, sukladno članku 13. stavak 2. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi pravilnikom utvrdio kriterije utvrđivanja natprosječnih rezultata i način isplate dodatka za uspješnost na radu?
P 2. Je li župan/gradonačelnik, sukladno članku 13. stavak 3. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi utvrdio masu sredstava za dodatke za uspješnost na radu u pojedinim upravnim odjelima i službama, sukladno osiguranim proračunskim sredstvima?
P 3. Koliko je sredstava do sada osigurano za isplatu dodatka za uspješnost na radu u 2010., 2011., 2012., 2013., 2014., 2015. i 2016. godini?
P 4. Koliko službenika i namještenika je zaposleno u upravnim tijelima županije/grada?
P 5. Koliko je zaposlenika do sada nagrađeno temeljem navedenog pravilnika u 2010., 2011., 2012., 2013., 2014., 2015. i 2016. godini (molimo prikaz po godinama) i to:
- Koliko službenika od ukupnog broja službenika (npr. 8/24), a koliko namještenika od ukupnog broja namještenika (npr. 2/6)?
- U kojem ukupnom iznosu?
- Koliko ih je od toga nagrađeno više puta, odnosno, koliko je nagrada isplaćeno?
- Koji je najniži, a koji najviši iznos isplaćene pojedinačne nagrade u novčanom iznosu?
P 6. Koji su prema vašem mišljenju učinci isplate dodatka za uspješnost na radu, pozitivni ili negativni. Molimo da objasnite.

marcetic_gordana1_sdlsn200117

Podatke koje su dostavile JLPRS obradila je i analizirala prof. dr. sc. Gordana Marčetić te smo ju zamolili da protumači pojedine odgovore i ukratko prikaže rezultate istraživanja.

Jesu li župani i gradonačelnici u svim anketiranim jedinicama donijeli pravilnike o kriterijima i utvrdili masu sredstava za dodatke na uspješnost?

Ne. U dvije županije (Požeško-slavonska i Šibensko-kninska) te šest gradova (Đakovo, Kutjevo, Makarska, Petrinja, Šibenik i Županja) župani i gradonačelnici nisu donijeli pravilnike niti su utvrdili masu sredstava za dodatke na uspješnost. No, u tim jedinicama dodaci na uspješnost nisu ni isplaćivani.
Iako su u velikom broju jedinica donijeti pravilnici, među njima 24 JLPRS nije utvrdilo masu sredstava za dodatke. Unatoč tomu, neke su tijekom godina isplaćivale dodatke na uspješnost. Sveukupno je oko polovine anketiranih jedinica isplaćivalo dodatke u razdoblju od 2010. do 2016.

Postoji li veća razlika u ukupnoj masi isplaćenih sredstava za dodatak na uspješnost u promatranim godinama između pojedinih lokalnih jedinica?

Da, razlika je vrlo velika između pojedinih lokalnih i regionalnih jedinica što se ne može povezati s brojem zaposlenih. Primjerice, u gradu s 468 zaposlenih, najveći iznos sredstava za dodatke u 2013. je iznosio 72.417 kuna, dok je, s druge strane, u županiji koja ima 110 zaposlenih u 2015. izdvojeno čak 2.424.000 kuna. To je ujedno i najveći godišnji iznos koji je u promatranim godinama izdvojen na ime dodatka u svim JLPRS, s time da je već premašen u prvoj četvrtini 2016. Pitanje je može li se to opravdati isključivo jakim financijskim kapacitetom, osobito ako ovu županiju usporedimo s gradom - sjedištem te županije, koji ima duplo više zaposlenih (221) i nesumnjivo izvrstan prihod od turizma, a najviši iznos sredstava koji je izdvojio u godini 2012. bio je 318.448 kuna.
I obrnuto, najmanji iznos od 1.348 kuna u 2010. godini je isplaćen u gradu Daruvaru koji broji 26 zaposlenih, dok su neke JLPRS sa sličnim ili manjim brojem zaposlenih odvojile znatno veće novčane svote na ime dodatka (npr. Ploče, Zabok) ili pak uopće nisu isplaćivale dodatke (Knin, Krapina, Križevci, Pag, Prelog, Senj).

Postoji li razlika u iznosu isplaćenih sredstava unutar istog grada ili županije u pojedinim godinama?

marcetic_gordana2_sdlsn200117

Da, iznenađujuće su velike razlike. Više je pravilo nego iznimka da su u pojedinim godinama isplaćivani veći iznosi, a u drugim godinama nije uopće bilo isplata ili su iznosi bili znatno manji. Primjerice, u Zagrebačkoj županiji je od 2010. do 2013. isplaćivano između milijun i milijun i pol kuna godišnje, a u 2014. i 2015. nije isplaćen nikakav iznos na ime dodatka. U Velikoj Gorici je bilo obrnuto, pa se tek počelo isplaćivati nakon 2014. Slično je i u Rijeci, koja u 2010., 2012. i 2015. nije izdvojila niti jednu kunu, dok je ostalih godina isplatila između 125.000 i 263.000 kuna godišnje. U Sisačko-moslavačkoj županiji je 2010. isplaćeno 382.000 kuna, a u 2014. 1.380.000 kuna, u Karlovcu je pak 2010. isplaćeno 180.895 kuna, a 2013. 20.438 kuna. Nadalje, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je 2010. isplaćeno samo 2.090 kuna, da bi godinu dana kasnije svota narasla na 79.382 kuna, a sličan nerazmjer je i u Zadru, gdje je 2013. isplaćeno 72.417 kuna, a dvije godine kasnije samo 3.103 kn. I tako dalje. Teško je povjerovati da su tako velike razlike u kvaliteti i rezultatima rada službenika i namještenika unutar iste jedinice LRSG u vremenskom razdoblju od godinu ili dvije.

Kakva je situacija u pogledu broja nagrađenih službenika i namještenika i koliko su puta nagrađivani unutar iste godine?

I ovdje je također primjetna ogromna razlika i između pojedinih JLRSG i unutar iste jedinice pa brojka varira od minimalno jednog nagrađenog namještenika i niti jednog službenika do čak 90% nagrađenih službenika i 90-100% nagrađenih namještenika (u nekoliko jedinica). U pojedinim jedinicama samo je jedan zaposlenik ili službenik dobio jednu nagradu. Na drugoj strani ljestvice je opet županija gdje je u 2015. nagrađeno 87 od ukupno 88 službenika i sva 4 namještenika s ukupno 181 nagradom, od kojih je najniža bila 7.470, a najviša 22.500 kuna. Dakako da cijeli koncept dodatka na uspješnost s time gubi svoj smisao, jer bi se on trebao isplaćivati kao nagrada za natprosječne rezultate rada, a ne kao dodatak na plaću svim zaposlenicima.
No, ipak u većem broju jedinica nisu nagrađeni svi zaposleni već određeni, veći ili manji postotak službenika i namještenika. Nagrade variraju, od najmanjeg individualnog iznosa 323 kune koji je isplaćen u Zaboku 2012. i 10% od bruto plaće u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u svim godinama, pa sve do iznosa od 33.631 kuna koji je isplaćen 2011. u Dubrovniku ili iznosa od tri plaće u Rijeci koji je isplaćivan malom broju službenika u godinama 2011., 2013. i 2014.

Koji je prevladavajući stav o učincima isplate dodatka na uspješnost u JLPRS?

Na pitanje o učincima isplate dodatka na uspješnost na radu većina ispitanih jedinica nije odgovorila jer smatraju da se ne radi o informaciji u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama.

Koji bi bio sažeti zaključak dobivenih rezultata istraživanja?

marcetic_gordana3_sdlsn200117

Nedosljednost u primjeni, nedostatak objektivnih i standardiziranih kriterija te nejednaki pristup zaposlenicima ozbiljno dovode u pitanje ispravnost, svrhovitost i pravednost ovog modela u hrvatskim okolnostima.

Kakva su komparativna regionalna, EU i svjetska iskustva?

Različite varijante modela plaća ili dodataka na plaću koje se temelje na kvaliteti radnog izvršenja (Performance-related pay - PRP) rezultat su uvođenja menadžerskih metoda u javnu upravu pod utjecajem doktrine Novog javnog menadžmenta. Za razliku od klasičnih platnih sustava koji su se dugo vremena fokusirali na karijeru, stabilnost, iskustvo u službi, posljednjih desetljeća se promijenila priroda rada i radne snage, traži se specijalizirano znanje i posebne vještine, pa se i javni službenik više ne promatra kao dio skupine već kao pojedinac čije doprinose treba prepoznati i nagraditi. Sveopći proces fleksibilizacije, decentralizacije i individualizacije odgovornosti odrazio se i na sustavima plaća, ali ne svugdje u istom opsegu. Dok je u većini anglosaksonskih, skandinavskih i nekih drugih zemalja koje su provodile menadžerske reforme individualni i decentralizirani pristup plaćama bio naglašeniji, na kontinentu Europe taj proces teče sporije. U zemljama EU osnovna plaća je u pravilu povezana sa stupnjevanjem radnog mjesta pojedinog zaposlenika na platnoj ljestvici, dok se drugi dio plaće temelji na različitim kriterijima. No, iako su još uvijek tradicionalni i opći kriteriji vezani za godine provedene u službi, raste broj bonusa koji se vežu za radnu ocjenu. Često se takvi modeli uvode samo za vodeće osoblje ili vrijede na razini pojedinih ministarstava odnosno agencija dok je manji broj zemalja uveo ekstenzivan i formaliziran sustav plaća prema radu. Unatoč propulzivnosti i svojevrsnoj pomodnosti modela PRP-a, vrlo je malo komparativnih i empirijskih istraživanja o njegovoj uspješnosti ili neuspješnosti u praksi. Jedino veće istraživanje na koje se brojni autori referiraju je ono koje je proveo OECD, no pokušaji da se izmjeri opseg u kojem su službenički sustavi u praksi usmjereni na izvršenje nisu bili osobito uspješni.

Je li nagrađivanje za natprosječne rezultate rada čarobni štapić kojim se mogu riješiti svi problemi javne uprave?

Sasvim sigurno nije riječ o čarobnom štapiću, štoviše, ovaj koncept može proizvesti brojne negativne efekte u upravnim sustavima koji nemaju objektivan sustav ocjenjivanja. Iako nema formule koja će jamčiti uspješnost uvođenja modela PRP-a, mnogi stručnjaci ističu da je potrebno zadovoljiti neke nužne uvjete kako bi njihovo djelovanje bilo efektivno. Među njima su: povjerenje u vodstvo, izostanak primoravanja na izvršenje, dobar sustav mjerenja i relevantni kriteriji ocjenjivanja, sposobnost da se plati dobar rad, valjana procjena poslova, otvorena politika plaća, usklađenost s prevladavajućom kulturom, itd. Menadžere i osobe koje nadziru rad treba osposobiti u vještinama postupka ocjenjivanja i prevladavanja subjektivnosti u ocjenjivanju, motivirati ih da vode brigu o ocjenjivanju rada, pa i kažnjavati ako to ne čine kako treba. I zaposlenici i menadžeri trebaju pokazati interes za ocjenjivanje rada te ostvariti dobru komunikaciju.

marcetic_gordana4_sdlsn200117

Svi koji su zaposleni u hrvatskoj upravi znaju da ovi uvjeti uglavnom nisu ostvareni te da ne postoji dosljedan i jedinstven sustav ocjenjivanja s razrađenim i valjanim kriterijima ocjene i objektivnim ocjenjivačima. Nekoliko istraživanja koje sam provodila u tijelima državne uprave i Gradu Zagrebu posljednjih desetak godina uvijek pokazuju iste rezultate - nerealno visoki postotak iznimno uspješnih i uspješnih ocjena (od 90-98%!) i minoran postotak zadovoljavajućih ocjena. Apsurdno je pomisliti da su te ocjene istinski pokazatelj kvalitetno obavljenog posla, jer iz njih proizlazi da su hrvatski službenici najbolji na svijetu. Takva situacija pogoduje neradnicima, a omalovažava i frustrira ljude koji uistinu kvalitetno i predano rade svoj posao. S druge strane, upravo činjenica da ocjene nikada nisu ni utjecale na visinu plaće, pokazuje da se njih ne smatra suviše bitnim faktorom jer u praksi djeluju sasvim drugi neformalni kriteriji, kao što su političke i prijateljske veze. O tome dovoljno govori i okolnost da Vlada do danas nije donijela uredbu o kriterijima za određivanje natprosječnih rezultata i načinima njegova isplaćivanja. No, ovo istraživanje u JLPRSG pokazuje da se i u slučaju kada su donijeti pravilnici o nagrađivanju nastavlja s dosadašnjom praksom nejedinstvenosti, nedosljednosti i neobjektivnosti.

Koji su pozitivni i negativni učinci diferencijacije zaposlenika s obzirom na uspješnost u radu - kakvo ponašanje potiče?

Na teorijskoj razini mnogi autori argumentiraju u prilog PRP-a naglašavajući jednostavnost formule plaćanja prema radu - zaposlenici koji žele veću plaću radit će više i kvalitetnije će ispunjavati svoje radne zadatke, a menadžeri trebaju kreirati vrijednosni sustav nagrada (koje su uobičajeno novčane) i povezati ih s očekivanom razinom izvršenja. Oni ističu da ovaj model pridonosi zdravom natjecanju koje omogućava više plaće agresivnijim i produktivnijim zaposlenicima, dok prosječni dobivaju niže plaće koje i zaslužuju, pa je krajnji rezultat - ravnomjerna pravednost. Iako povezivanje novčanih ili drugih poticaja s motivacijom zvuči teorijski logično, u stvarnosti se ova pretpostavka pokazala upitnom. Naime, često se događa da zaposlenici na koje se primjenjuju modeli PRP-a ne rade više i kvalitetnije, pa protivnici ovog pristupa ističu da takvi načini plaćanja uopće nisu motivirajući. Tu je riječ o vrlo nezdravom natjecanju između zaposlenika jer su u takvom kompetitivnom okruženju pobjednici na cijeni, dobivaju status, počasti i novčane nagrade, dok gubitnici postaju ljuti, frustrirani ili demotivirani.

marcetic_gordana5_sdlsn200117

Novija istraživanja u organizacijama javnog sektora (npr. Studija o motivaciji danskog Ministarstva financija ili studija o reformi platnog sustava u američkoj državi Georgiji) pokazuju da većina službenika načelno podržava PRP smatrajući ga pravednijim od modela plaća koji se temelje na godinama provedenim u službi ili prema zvanju. Međutim, problemi se pojavljuju u trenutku njegove implementacije u praksi. U mnogo slučajeva do sada ljudi su bili više demotivirani i frustrirani nakon uvođenja plaćanja prema učinku. Uspoređujući neprekidno svoj doprinos s ostalim kolegama, zaposlenici tendiraju vjerovanju da oni koji su dobili bonuse to nisu zaslužili, osobito ako ih oni sami nikada ne dobivaju. Oni osjećaju da su nepošteno tretirani zbog neprofesionalnih ili nepoštenih odluka o plaćama svojih nadređenih.
Rezultati nekih ranijih istraživanja pokazuju da je ono što se najviše vrednuje - pravednost u plaći, odnosno, da ljude uglavnom ne zanima rade li osobe na drugim poslovima više, ali su vrlo zainteresirani da li za isti posao dobivaju veću plaću. Ljudi su obično nezadovoljni kad vide da je njihova plaća manja od plaća onih koje rade na istim poslovima. Štoviše, ako je produktivan i učinkovit zaposlenik na određenom poslu plaćen jednako kao i onaj koji je manje produktivan i kvalitetan na istom takvom poslu, može se dogoditi da će on smanjiti svoju produktivnost do točke koju smatra pravednom.

Razgovarao: Siniša Kuhar
Fotografije: arhiva SDLSN

GLAS SLAVONIJE o pronađenim sredstvima za plaće osječkih vatrogasaca

jpvp_osijek_gs071216

...za čitanje klikni na sliku

GLAS SLAVONIJE o nevoljama osječkih vatrogasaca

jpvp_osijek_gs011216

...za čitanje klikni na sliku

bomboni_gs131015

(GLAS SLAVONIJE, 13. listopada 2015.) Siniša Kuhar, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ističe kako su mnogi hrvatski policajci u neposrednom kontaktu s izbjeglicama već pokazali svoje ljudsko lice, ne mogavši ostati ravnodušni pred rijekom iznemoglih, napaćenih i nesretnih ljudi koje je iz njihovih domova otjerao rat i neimaština.

gs_logo290509Sindikalac Kuhar kao jednog od njih ističe i policajca iz PP Donji Miholjac Darka Kneževića, koji zajedno sa svojim kolegama iz Donjeg Miholjca do svog privremenog radnog mjesta u Opatovcu svaki dan prevali 110 kilometara i "pri tome izgubi četiri sata, koja mu se ne uračunavaju u stvarno odrađene sate, jer za vrijeme putovanja od mjesta stalnog rada do mjesta rada na terenu ne obavlja poslove radnog mjesta, pa po toj osnovi ne može ostvariti prekovremene sate".

"No Knežević prije odlaska na posao još skokne u trgovinu slatkiša kako bi lakše komunicirao s najmanjima među izbjeglicama. Osim što na taj način lakše premošćuje jezičnu barijeru, u djece s kojom dolazi u kontakt suzbija strah od policijske odore i na najbolji način pokazuje da iskustvo putovanja do obećane zemlje ne mora biti praćeno prjetećim ponašanjem i demonstracijom sile", navodi Siniša Kuhar. (D.Pav.)

POLICAJAC I DŽENTLMEN
Bombonima premostio jezičnu barijeru

Knezevic_Darko800

Osim što bombonima lakše premošćuje jezičnu barijeru, ovaj policijski službenik kod djece s kojom dolazi u kontakt suzbija strah od policijske odore i na najbolji način pokazuje da iskustvo putovanja do "obećane zemlje" nužno ne mora biti praćeno prijetećim ponašanjem i demonstracijom policijske sile

(SDLSN, 13. listopada 2015.) Iako postupanje policije određuju kruta zakonska pravila, posebne situacije poput "poplave" izbjeglica i ekonomskih migranata u Slavoniji pred policijske službenike postavljaju specifične zahtjeve.

sdlsn_www220Mnogi su policajci u neposrednom kontaktu s izbjeglicama već pokazali svoje ljudsko lice, ne mogavši ostati ravnodušni pred rijekom iznemoglih, napaćenih i nesretnih ljudi, koje je iz njihovih domova otjerao rat i neimaština.
Jedan od njih je i policijski službenik PP Donji Miholjac,  Darko Knežević, koji zajedno sa svojim kolegama iz Donjeg Miholjca do svog privremenog radnog mjesta u Opatovcu svaki dan prevali 110 kilometara i pri tome izgubi četiri sata koja mu se ne uračunavaju u stvarno odrađene sate, jer za vrijeme putovanja od mjesta stalnog rada do mjesta rada na terenu ne obavlja poslove radnog mjesta pa po toj osnovi ne može ostvariti prekovremene sate.
No, Knežević prije odlaska na posao još skokne u trgovinu slatkiša kako bi lakše "komunicirao" s najmanjima među izbjeglicama.  Osim što na taj način lakše premošćuje jezičnu barijeru, kod djece s kojom dolazi u kontakt suzbija strah od policijske odore i na najbolji način pokazuje da iskustvo putovanja do "obećane zemlje" nužno ne mora biti praćeno prijetećim ponašanjem i demonstracijom sile, posebice kada se spusti na njihovu razinu kao što je slučaj s djevojčicom s fotografije.
Ovaj je policajac primjer kako se u obavljanju službe osobnim doprinosom može ublažiti tuđa nevolja i izraziti vlastita ljudskost. Čestitamo! S. Kuhar

majnaric_obris_naslov

(OBRIS, 7. ožujka 2014.) Unatoč sve većoj potrebi za sindikalnim organiziranjem djelatnih vojnih osoba, zahtjev za osnivanje vojnog sindikata prilikom izrade novog Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH nije prihvaćen. Tako da su i nadalje pod sindikalnom zaštitom tek materijalna i socijalna prava civilnih osoba u Ministarstvu obrane, odnosno Oružanim snagama.

obris_logo240Njihov je matični sindikat - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, s čijim smo dopredsjednikom odbora MORH-a Vjekoslavom Majnarićem porazgovarali o brojnim problemima s kojima se trenutno hrvaju. Suradnja Sindikata i MORH-a, odnosno OS RH relativno je dobra, kaže Majnarić, što je bilo posebno važno prilikom višegodišnjeg smanjivanja broja civilnog osoblja u obrambenom sektoru.
Unazad deset godina u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama brojno stanje civilnog osoblja bilo je negdje oko 11 tisuća. Mi smo sada, 2014. godine, došli praktično na brojku od nekakvih 400 u Ministarstvu obrane i 1700 u Oružanim snagama. Proces izdvajanja trajao je postupno, s tim da konačne brojke još nisu dostignute i one će biti majnaric_obris2prema sadašnjoj projekciji, odnosno prema Dugoročnom planu razvoja - koji nije usvojen - oko 700 državnih službenika i namještenika u Oružanim snagama, i negdje oko 300 u upravnom dijelu, znači u Ministarstvu obrane. Na taj upravni dio bi otpadali područni odjeli financija, i upravni dio samog Ministarstva... znači, većinom, 90% administrativno osoblje. Mi smo 2006. i 2007. god. imali ustanovljeno povjerenstvo koje su predstavljali sindikati i personalne uprave pojedinih ustrojbenih cjelina Oružanih snaga, gdje smo zajedno sa predstavnicima OS sudjelovali u odabiru namještenika, odnosno službenika koji će biti izdvojeni, odnosno koji će ostati u sustavu. S tim da je poslodavac izradio i program zbrinjavanja. Isto tako i poticajne otpremnine koje su, prema stanju u proračunu 2008., bile relativno dobre i povoljne - bilo je čak ljudi koji su pojedinačno dobivali i do 200.000 kuna otpremnine, što je za to vrijeme bilo, naravno, dosta dobro. Imali smo ovaj dio koji se tiče doedukacije, preškolovavanja... Uvijek je sindikat imao prigovor da je jedan dio civilnog osoblja bio na neki način stigmatiziran u odnosu na djelatne vojne osobe jer, naravno, nama je pristup na doedukaciju, i što se tiče školovanja za pristup novoj tehnici, novim uređajima, novim tehnologijama - bio na neki način dosta i uskraćen. Tako da smo sad pred kraj ovog konačnog preustroja došli u jedan "zeitnot", jer sad naprosto više nismo spremni za prihvat novih tehnologija... jer smo, naprosto, održavajući postojeće tehnike i procedure, kako se kaže - zaostali u sustavu... Drugi problem je taj što je, recimo, bilo dosta propusta i u samom principu odabira, gdje mi nismo mogli biti relevantni faktor...

Samo zadnjih godina?

Govorim o zadnjim godinama, o zadnje 3 ili 4 godine, kad je povjerenstvo ugašeno odlukom ministra (Branka Vukelića, op.a.). Tako da smo tu izgubili taj kontinuitet, i onda su Oružane snage, naravno, radile bez našeg sudjelovanja u tome. U tom smislu se izgubio kontinuitet poznavanja kvaliteta, stručnosti pojedinih ljudi, odnosno namještenika i službenika. Tako da je taj proces na neki način malo bio u zaostatku, odnosno, bio je zakinut što se tiče namještenika, odnosno službenika.

Sindikatu trenutno najveći problem predstavlja novouvedena kategorija - vojni specijalist?

majnaric_obris390% su namještenici, a službenika - ako govorimo o OS - nešto malo ima u administrativnom dijelu. Jedan dio namještenika je ovom odlukom i prijelaznim odredbama novog Zakona o službi prešao u kategoriju "vojni specijalist". Ukupan broj tih ljudi je 158 što je, s obzirom na naše mišljenje, malo... Ako je brojka po starom Dugoročnom planu, važećem, budući da nemamo novi, bila negdje između 1000 i 1500 ukupno, onda vidimo da je brojka od 158 civilnih osoba izuzetno malo, posebno ako govorimo o funkcioniranju sustava održavanja, remonta i podrške. Najdrastičniji primjer je u Remontnom zavodu, gdje imate slučajeva da u jednoj ustrojbenoj cjelini, radionici, rade ljudi koji su prešli u kategoriju "vojni specijalist"... ista struka, isti profil, isto znanje... i imate u istoj radionici, ali za drugim stolom, čovjeka koji je ostao namještenik. Trenutno je stanje vrlo eksplozivno, jer ovaj čovjek ima duplo veću plaću kao "vojni specijalist". On ima plaću s koeficijentom 1.3, odnosno u činu skupnika, a ovaj je namještenik ostao bez toga, jer mu je prijelaznim odredbama Zakona o službi ukinuti dodatak od 20% kao specijaliziranom tehničaru i mehaničaru. On je ostao na plaći do 2 i pol tisuće manjoj. Prije ovog intervjua, bili smo na razgovoru da se ipak dijelu tih ljudi vrati dodatak od 20%, tako da ne bi bila toliko drastična razlika.

Vi ste svjesni da u isto vrijeme OS RH na svojim internetskim stranicama navode ukupan broj specijalista kao 537 ljudi, ili tako nešto - dakle, daleko više od ovoga?

majnaric_obris4Da, to je sad trenutno stanje... E, sad... brojke su nešto što je rastezljivo - možemo o tome... ali definitivno se pokazalo da je ovo - s obzirom na funkcioniranje Oružanih snaga - premali broj civila koji je trenutno preveden. Mi smo predviđali u onom prvotnom prijedlogu planske konferencije u Puli, koja je bila o vojnim specijalistima prije 6 ili 7 godina, kad se pokušalo ići na modele slovenskog principa uvođenja te kategorije - barem civilnih osoba, većinom namještenika i nešto službenika... Međutim, sad ovdje imamo 150 - nažalost se pokazalo da ima slučajeva da nisu oni profili, kategorije i struke koje su predviđene... Tražili smo, naravno, sastanak i u OS RH, da se vidi sa strane sindikata što možemo, i evo, sad smo dobili kod generala Pađena, pomoćnika načelnika Stožera Lovrića - načelni pristanak da zajedno s njima pokušamo nekako izmiksati tu situaciju. On je obećao da će i oni, kao Oružane snage, paralelno s nama, raditi na prijedlogu prema Ministarstvu obrane i dalje prema Saboru, izmjena i dopuna Zakona o službi, gdje bi se onda omogućilo još jednom broju namještenika prevođenje u kategoriju "vojni specijalist". Mi smo zadovoljni, u smislu da ipak nismo odbijeni kategorički, nego smo dobili ipak nekakvu mogućnost da zajedno... jer su i oni uočili te nedostatke u samom sustavu. Kažem, glavnu težinu ima Remontni zavod, ali i bojna opće potpore, i ovo što spada pod Zapovjedništvo za potporu...

Sad laičko pitanje... Ako ljudi prijeđu u status vojnih specijalista - to je podskupina djelatnih vojnih osoba. Niste li vi time automatski izgubili članstvo, i izgubili mogućnost dalje voditi brigu o njihovim radnim pravima?

majnaric_obris1Hvala na tom pitanju! To je trenutno takva situacija. Naravno da ćemo tu izgubiti, već jesmo izgubili jedan broj najviše kolega, recimo, u Remontnom zavodu, gdje je njegova podružnica brojala 150 i nešto članova sindikata. Od tih 150 ljudi je 102 prešlo u kategoriju vojni specijalist - znači, podružnica sindikata praktički se ugasila. Ali ljudi su sretni, jer im se osigurava, na neki način, posao. Imaju ugovor na tri godine, većina njih... djelatni ugovor na tri godine, koji se obnavlja u ovom smislu... Ja mislim da će oni dobiti ugovor i na neodređeno vrijeme. Vi kažete "potkategorija"... Oni nisu potkategorija, nego su sad - po novom Zakonu o službi - djelatne vojne osobe. Znači, sva prava ostvaruju iz toga. Jedino su ostale dvojbene i problematične njihove mirovine. S obzirom da se kaže da mirovinu "6″ može ostvariti djelatna vojna osoba koja ima 20 godina mirovinskog staža i 15 godina djelatne vojne službe. Tu je sad nastao jedan od mogućih problema, jer vidimo da taj čovjek praktično ne može nikako...

Ne može fizički zaraditi mirovinu?

Da! Na koji način će se to premostiti... I dalje imamo razgovore. Evo imamo i sporazum s Vladom, gdje se predviđa isto razgovor o mirovinama policijskih službenika, djelatnih vojnih osoba, pa ćemo vidjeti...

Kad bi se ti razgovori trebali povesti?

majnaric_obris7Sad je situacija izuzetno kaotična, jer imamo masu zakona koji su u pripremi ili pred donošenjem, a njihova primjena i implementacija stvorit će ove godine, bojim se, kaos u cijelom sustavu. Tu je Zakon o radu, tu su masa propisa i odluka, tu je Dugoročni plan razvoja što se tiče Oružanih snaga... U svakom slučaju se mora riješiti ovo pitanje tijekom ove godine - što se tiče mirovina ove kategorije osiguranika, ili barem dijela ljudi koji su prešli u kategoriju "vojni specijalist" - naprosto zbog toga što su ti ljudi u godinama kada će, ove ili iduće godine, već prema ukupnom stažu steći mogućnost za mirovinu. Na koji način će se to riješiti, to sad ostaje upitno...
Mi kao sindikat ćemo pokušati... ili barem ja osobno, dok sam tu - pronaći nekakav modalitet i rješenje za zbrinjavanje namještenika, odnosno službenika, koji su još u sustavu OS RH (a neće imat uvjete za civilnu mirovinu), a koji će biti na neki način, u idućem periodu - znači, do 2017. - 2018. predviđeni za izdvajanje... da se nađe nekakav modalitet njihovog zbrinjavanja. Da se premosti nekakav sustav - ili u sklopu Ministarstva obrane, ili s Ministarstvom branitelja, da ti ljudi ne završe na ulici. Evo, to još preuzimam nekako, kao sindikat, preuzimamo to na sebe - da pokušamo tu naći nekakvo rješenje. Mi smo još 2005. kod ministra Rončevića - ja osobno sam inicirao peticiju, gdje smo tražili izjednačavanje braniteljskih prava s djelatnim vojnim osobama... Ministar Rončević je to preveo u poticajnu otpremninu. Nažalost se to kasnije izgubilo. Nije se napravilo trajno rješenje...

A što je s dijelovima Ministarstva koji su se, recimo, izdvojili na ovu, više tržišnu stranu?

majnaric_obris5Što se tiče Pleter-usluga... "Pleter-usluge d.o.o." je osnovan kao trgovačko poduzeće u stopostotnom državnom vlasništvu, i takav je predviđen ostati. I u tom dijelu imamo sada slučaj da se kompletan uslužni sektor, što je bio u sklopu Ministarstva obrane, izdvaja u to. Taj proces još uvijek traje. "Pleter-usluge d.o.o." sad trenutno zapošljava negdje oko 650 djelatnika, od toga jedan dio iz Ministarstva obrane - Centar za gospodarenje nekretninama, što je bio u sklopu Ministarstva obrane... Jedan dio djelatnika, što su radili u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, je prihvatio prelazak, i to je garantirano i sporazumom o prelasku... Mi čak imamo i kolektivni ugovor na razini trgovačkog društva Pleter, gdje su sva materijalna prava zagarantirana tim ljudima, i gdje je baza i osnovica bio kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike. S te strane, mi na Pleter nemamo prigovora. Makar je bio jedan veliki dosta otpor kod naših službenika, odnosno namještenika, od prelaska u nekakvu firmu - jer je, ono, bio osjećaj "Aha, izdaje nas Ministarstvo"!

Vratimo se na specijaliste. Što se događalo od donošenja novog Zakona o službi pa do kraja godine, odnosno do 01.01.2014.?

Poznato vam je - do 31. 12. je trebao biti preveden jedan broj... Kao što sam rekao, i ponavljam - sad u Oružanim snagama nisu zadovoljni ni dinamikom, ni brojem... Prijelazne odredbe su rekle - taj i taj broj ljudi, što se tiče zaposlenika... Sve dalje će određivati, znači, interni natječaji i prijem sa tržišta rada. Oni će morati udovoljavati Zakonu o službi, zakonu o prijemu u vojnu službu, koji je jasan. Znači, ne može se više preći. Tu je taj problem, koji ističem stalno, i gdje su nam dali podršku... sad i general Pađen... da se eventualno ide na izmjene, odnosno, dopune zakona - gdje bi se onda omogućio prelazak i jednom broju ovih još preostalih...

Ali, ako se ne varam, dio tih pitanja je trebao biti riješen i u Pravilniku o specijalistima?

Da... koji još nije potpisan. Još nije...

Da Vas Ministarstvo pozove - da li bi Vi osobno, i Vaš sindikat, bili spremni sudjelovati u doradi ovakvog pravilnika koji kasni?

Naravno! Naročito u onom dijelu koji obuhvaća državne službenike i namještenike. Bez daljnjega.

Ima li još nešto što Vaš sindikat u ovom sustavu posebno tišti?

majnaric_obris6U ovoj fazi su problem i dodaci... ovi dodaci koje su ljudi izgubili, ovi koji su u prijelaznim i završnim odredbama zakona ... Kod glavnog tajnika Ministarstva je napravljen takav dogovor da mi, sa strane sindikata - napravimo popis, prema uredbi Vlade o štetnosti poslova i pravilniku - koji je na žalost iz 1984. godine... Pravilnik o štetnosti i uvjetima rada. Mi ćemo s naše strane napraviti popis radnih mjesta koja imamo po štetnosti poslova, i s druge strane to će napraviti i Ministarstvo kao poslodavac - pa ćemo ponovo imati sastanak, gdje ćemo onda izmiksati ta radna mjesta, na koja će se vratiti dodaci. Da li će Vlada to prihvatiti, da li će vratiti 20 posto - to mi sad ne znamo... Mi nećemo inzistirati na nekakvoj retroaktivnosti... da im se vrati, od prvog... Mislim, bili bi sretni ako bi to bilo i s 01. travnjom. Kažem... najdrastičnija je situacija to, da ovaj čovjek, djelatnik, ima 6000, a ovaj drugi 3500 - a do prije ovog prvog mjeseca su imali istu plaću. Naravno, onda vi ne možete očekivati ni kvalitetu, ni njegov učinak na poslu - ni u onom smislu da on sad radi ne znam kako nadahnuto... Barem tako u Tajništvu ističu, da bi s 01. 04. trebalo zaživjeti ono o vraćanju tih dodataka.
Ima još problema - što se tiče preustroja grana i postrojbi... Ukazao se problem jedne radione... recimo, u opslužništvu - bojna za opću potporu predviđa radionu, ali ta radiona nije provedena kroz knjige ustroja. I sad imamo slučaj u Požegi, radiona od 12-14 ljudi... Opslužništva su imala 380 ljudi viška, civila, znači namještenika i službenika... Oni u Požegi su u sklopu tog viška...Oružane snage su ih predviđale, ali ih nisu izdvojile u bojnu Opće potpore, nego je ta postrojba ostala visjeti...onda su ljudi dobili rješenja o otkazu. Tek sad na moje osobno, i insistiranje sindikata... neki dan je potpisao ministar, pa zapovjednik OS RH - da je sad je ta radiona konačno uvrsti... i da su ti ljudi spašeni.

To je dopuna preustroja?

Tako je! Tako je, ali se to vuklo... Oni su bili vođeni, formalno, u opslužništvima koja su određena "za odstrel", da tako kažem. Ti ljudi su dobili otkazne rokove, otkazni rokovi im ističu... Tragično je to što je ta radiona potrebita Oružanim snagama... bar to sami tvrde, a onda se događaju takve stvari. I sad je potpisao ministar obrane i Vrhovni zapovjednik, tako da - evo, s te strane ipak i nešto dobro u svemu tome. Tako da će ti ljudi, eto, ostati - a ostat će, naravno, kao namještenici. Ako prođu izmjene i dopune Zakona o službi - onda ćemo ih pokušat nekako prebacit u vojne specijaliste.

Da li bi vaša sindikalna organizacija razmišljala o otvaranju nekakve podružnice za djelatne vojne osobe, kad bi to bilo moguće?

Naravno! To u svakom slučaju! Mi ćemo i lobirati - jer imamo otvorenu suradnju sa sindikatima u okruženju, s predsjednikom Sindikata vojaka Slovenije, koji ima pristup i Europskoj komisiji, gdje bi onda eventualno, pritiscima iz Europske komisije, nama Ministarstvo... Ne pritiscima, nego naprosto preporukama - jer postoje preporuke o sindikalnom organiziranju, da se na neki način izjednače prava... I sam Ustav u svojoj odredbi nije kategorički zabranio sindikalno organiziranje djelatnim vojnim osobama, pa ćemo s te strane pokušat lobirati. U ovom sadašnjem prijedlogu smo isto pokušali - pozivajući se na policijske službenike i druge vrste službenika, uniformirane, gdje je dozvoljeno sindikalno organiziranje, naravno, bez prava na štrajk - ali, uz sva ostala materijalna prava, koja ne mogu zadovoljiti druge forme udruga - nego isključivo sindikat. Pokušat ćemo, naravno... I u svakom slučaju, pokazat se kao relevantni - jer i jesmo reprezentativni sindikat... sad, na razini državnih službi...

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu