Hrvatski vatrogasac traži što mu pripada!

Zagreb, 6. svibnja 2024. – Pod nazivom „Lažima se vatre ne gase“ Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca (Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Odbor za vatrogastvo Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije) organizirala je 3. svibnja na zagrebačkom Trgu sv. Marka veliki  prosvjed vatrogasaca.

Zbog nezadovoljstva statusom profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini od buduće Vlade RH i glavnog vatrogasnog zapovjednika traže donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca, a koje su bili zakonski dužni donijeti još 2020. godine, ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini te da Vlada RH poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

Okupljanje prosvjednika bilo je na Europskog trgu odakle je organizirana povorka, uz zvuk bubnjeva Zlih bubnjara, krenula prema Markovu trgu. U isto vrijeme, s parkirališta Zagrebačkog velesajma krenula je i povorka 70-ak vatrogasnih vozila, prevezavši se s upaljenim sirenama pokraj Markova trga, a potom i pokraj sjedišta Hrvatske vatrogasne zajednice u Selskoj.

Markovim trgom odzvanjali su zvižduci i zvukovi ručnih vatrogasnih sirena. Plavio se Markov trg od majica na kojima je jarkim žutim slovima pisalo „LAŽIMA SE VATRE NE GASE“. Skupila se na jednom mjestu gotovo kompletna snaga profesionalnih vatrogasaca, ali i brojni pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava. Djelovali su timski, bratski kako djeluju i tijekom svih intervencija. Jer kada su na intervenciji nebitno je jesu li profesionalni ili dobrovoljni. Nebitno je kojoj udruzi ili sindikatu pripadaju. Oni su hrvatski vatrogasci.

Iako nisu fizički bili sa svojim kolegama u Zagrebu, hrvatski vatrogasci koji su ostali u svojim postrojbama, za slučaj potrebe intervencije, u znak zajedništva i solidarnosti upalili su u 13,00 sati sirene.

Potporu su im, bilo glasom i dolaskom, bilo pisano, pružili i drugi sindikati udruženi u Nezavisne hrvatske sindikate, ali i izvan te sindikalne središnjice.

Potporu su im dali i pripadnici hitne medicinske pomoći koji su u znak potpore ljudima s kojima su na brojnim intervencijama na svojim vozilima također upalili sirene.

Svi govornici obratili su se ispred Koordinacije – Iva Šušković, predsjednica SDLSN RH, Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, Željko Blažinović, predsjednik Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Dalibor Živolić, predsjednik Odbora za vatrogastvo Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Goran Hibler, USPVRH, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke, Marko Krmpotić, USPVRH, Sindikat vatrogasaca Rijeka, Ivana Herceg, USPVRH, Sindikat vatrogasaca Rijeka, podružnica Novska, te Drago Pranjić, SDLSN RH, JVP Osijek. Prosvjednicima se obratio i Krešimir Sever, predsjednik sindikalne središnjice Nezavisni hrvatski sindikati.

Iva Šušković, predsjednica SDLSN RH

Drago Pranjić, SDLSN RH, JVP Osijek

 

IZ MEDIJA

HRT _Vatrogasci: Imat ćemo kaos ako se situacija ne riješi do početka lipnja
Telegram.hr _Frustrirani vatrogasci održali veliki prosvjed na Markovu trgu: ‘Ako ovo ne riješe do lipnja, prijeti nam kaos’
Jutarnji.hr _Vatrogasci pred zgradom Vlade: ‘Godinama čekamo da se promijeni jedan članak u zakonu. Idemo i u štrajk ako treba!‘
Tportal.hr _Pogledajte fotografije: Vatrogasna povorka krenula s Velesajma prema centru grada
Dnevnik.hr _Sve je gorjelo na prosvjedu vatrogasaca: “Ovo tako dalje ne može”
Slobodnadalmacija.hr _Vatrogasci pred zgradom Vlade: ‘Godinama čekamo da se promijeni samo jedan članak u zakonu. Idemo i u štrajk ako treba!‘
Glasistre.hr _Tisuću vatrogasaca na Markovom trgu, zapalili baklje: “Lažima se vatre ne gase”
Dnevnik.hr _video
Pixsell _Veliki prosvjed profesionalnih vatrogasaca u Zagrebu
Vecernji.hr _Tisuće vatrogasaca pred zgradom Vlade: ‘Tako dalje više ne može’
Index.hr _Vatrogasci na Markovom trgu: Vatrogasac nikad ne kaže – prvo plati pa idem
Emedjimurje.net.hr _VELIKI PROSVJED ‘Vatrogasac nikad ne kaže – prvo plati pa idem’!
Zagorje-international.hr _Veliki prosvjed vatrogasaca na Markovu trgu, okupila se kolona od 70-ak vozila
Antenazadar.hr _PROSVJED VATROGASACA Delija: Poslali smo jasnu poruku svima odgovornima za našu situaciju!
Kanal-ri.hr _Prosvjed vatrogasaca na Markovom trgu u Zagrebu
Net.hr _Vatrogasci na Markovom trgu zapalili baklje, gradom odzvanjale sirene: ‘Neka se bore za svoja prava’
Varazdinske-vijesti.hr _Vatrogasci prosvjeduju: Traže izjednačavanje plaća s državnim službama
Vatrogasciumag.hr _Prosvjed vatrogasaca
24SATA _FACEBOOK
N1info.hr _Vatrogasci prosvjedovali na Markovom trgu: “Služit ćemo se svim raspoloživim alatima kao i Vlada”
Glas-slavonije.hr _Vatrogasci: Veće plaće i oprema HVZ: U proceduri četiri pravilnika
Slavonijainfo.com _Prosvjed vatrogasaca: “Ovo tako dalje ne može”
Juzni.hr _LAŽIMA SE VATRE NE GASE
Trend.com.hr _Franković na prosvjedu u Zagrebu: HVZ ne smije biti sam sebi svrha!
Plusportal.hr _Osmorica slavonskobrodskih vatrogasaca na prosvjedu u Zagrebu
Prigorski.hr _Veliki prosvjed vatrogasaca u Zagrebu, zatražili regulaciju radnopravnog položaja