LAŽIMA SE VATRE NE GASE!

Zagreb, 24. travnja 2024. – Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca (Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Odbor za vatrogastvo) organizira

PROSVJED VATROGASACA
u petak, 3. svibnja 2024., na Trgu sv. Marka u Zagrebu, s početkom u 13,00 sati, zbog dugogodišnje nebrige i nerješavanja radnopravnog statusa vatrogasaca te nepoštivanja odredbi Zakona o vatrogastvu od strane Hrvatske vatrogasne zajednice i Vlade RH.

Ovime pozivamo sve naše članove da se pridruže kolegama vatrogascima. Neka naš zajednički glas bude čujan u borbi za bolju budućnost. Svojim glasom i prisustvom pokažimo zajedništvo i solidarnost.

Zajedničkim snagama iskažemo nezadovoljstvo statusom profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj razini, nebrigom Hrvatske vatrogasne zajednice koja četiri godine od stupanja na snagu Zakona o vatrogastvu nije donijela akte bitne za radno pravni položaj profesionalnih vatrogasaca, neravnopravan položaj profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj razini bilo da su zaposleni u javnim vatrogasnim postrojbama, dobrovoljnim vatrogasnim društvima ili profesionalnim vatrogasnim postrojbama u gospodarstvu, u odnosu na profesionalne vatrogasce zaposlene na državnoj razini te ujedno i nebrigu države koja godinama nije povećala sredstva za decentraliziranu funkciju vatrogastva.

Kako pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavljuju gašenje, odnosno zatvaranje postrojbi iz razloga što nisu u mogućnosti financirati rad javnih vatrogasnih postrojbi koje su osnovali, naša je dužnost i obveza da putem iskazivanja nezadovoljstva prosvjedom upozorimo sve odgovorne, a ponajprije središnji državni ured za vatrogastvo, odnosno HVZ i buduću Vladu RH da nećemo dozvoliti više političkim strukturama da se poigravaju s egzistencijom i pravima vatrogasaca.

Okupljanje je na Europskom trgu od 12,00 sati.

Prosvjednici koji će organizirano autobusima doputovati u Zagreb iskrcat će se na autobusnom ugibalištu u Palmotićevoj ulici (između stare Vlaške i Jurišićeve ulice) otkud će se uputiti prema Europskom trgu. Organizirana povorka kreće prema Markovu trgu u 12,30 sati Ulicom Augusta Cesarca do Trga bana Josipa Jelačića, a potom  nastavlja Radićevom ulicom, Zakmardijevim stubama, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ulicom Dverce, Ćirilometodskom ulicom do Trga svetog Marka.

Predviđeno trajanje prosvjeda je sat vremena.

Po završetku prosvjeda prosvjednici će u koloni otići do mjesta u Palmotićevoj gdje su se i iskrcali te ponovno ukrcati u autobuse i vratiti do svojim odredišta s kojih su krenuli put Zagreba. Za vrijeme prosvjeda autobusi će biti parkirani na mjestu koje odredi/dogovori autobusni prijevoznik (Autobusni kolodvor Zagreb, parkiralište Zagrebačkog velesajma, Trg Francuske Republike i dr.)

Danas podršku trebaju vatrogasci, sutra netko drugi. Samo zajedno možemo postići promjene koje su nam potrebne!

Vidimo se na Markovu trgu.